Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '11

 
Kategori
Psikoloji
 

Cinsel zeka

Cinsel zeka
 

Cinsel Zeka


Mutlu ve kaliteli bir cinsel yaşam.. Evet, kulağa gerçekten hoş geliyor. Fakat ne kadarımız yaşamımız boyunca beraberliklerimizde istediğimiz gibi bir cinsel yaşama sahibiz acaba.. Bunu cinsellik karşısındaki beklenti ve tutumlarımızdan anlayabiliriz ancak.. Belki sıradan bir ihtiyaç kimimiz için ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda yaşanan bir cinsel yaşam..Belki de çok kutsal ve özel bir alan cinsellik kimimiz için ve bu yüzden çok güzel ve çok özel bir şekilde yaşamak..Gerçekten önemli olan bunu en iyi şekilde, karşılıklı beklentileri karşılayabilecek bir biçimde, hem mutluluğu yakalayıp hem de mutlu ederek yaşamak.. 

Şöyle etrafımıza baktığımızda iyi kötü bir seks hayatı var herkesin. Ama neden daha iyi olmasın değil mi? Bunu sıradan bir şekilde yaşamak yerine tadına vararak yaşamak herhalde daha keyifli olacaktır. Peki ya bunu nasıl yaşarız diye soruyoruz kendimize. Neler yapıp da iyi bir seks hayatına sahip oluruz? Eşimizi, sevgilimizi, partnerimizi nasıl daha da mutlu ederiz ya da bazı şeylerin keyfine daha da varırız? Evet, işte zihnimizde bu sorular yer almaya başladığında zekâmız devreye girmekte. Modern yaşama göre hayatın önemli alanlarında gösterdiğimiz bilgi ve yeterlilik kapasitesi olarak ölçülen zekâmız değil. Cinsel zekâmız devreye girmekte. Nedir bu cinsel zekâ peki? 

Cinsellikle ilgili iyi kararlar alabilmek ve cinsel mutluluğu yakalayabilmek için ihtiyaç duyduğumuz bilgimiz, becerilerimiz, kendimizin farkında olabilmemiz, gerekli dili koşabilmemiz gibi yetilerle, cinsel deneyimi yaşayabilme kabiliyetidir cinsel zekâmız. Cinsel zekâyı bilişsel, duygusal ve sosyal olmak üzere üç boyutta ele alıyoruz: 

Bilişsel boyutu, cinselliğin biyolojisi ve hayatımız boyunca geçirmesi gereken evrimler konusundaki bilgilerimiz içermekte. Cinselliğe dair dünden bugüne sahip olunabilecek sağlam ve doğru bir bilgi birikimi cinsel zekâyı geliştirmek ve bunun sonucunda kazanılacak iyi bir seks hayatı için gerçekten iyi bir adım. Neler mi bilmeliyiz? Vücudumuzun işleyişini, akıl-vücut ilişkisini, belki cinsel tercihlerimizi, doğum kontrolünü, belki de cinsel yollarla bulaşan hastalıkları bilmeliyiz. Seks yaşamında erkeklerin 15-20 yaşlarında en üst noktada olabileceği, korunma yöntemlerinin iyi bir cinsel yaşamı etkilediği, fantezi kurmanın utanç verici olduğu, sertleşmiş büyük bir penisin çok iyi bir seksin anahtarı olduğu gibi sayılabilecek yüzlerce yanlış seks inanışlarını zihnimizden kaldırmalıyız ayrıca. Zihnimizi meşgul eden bu yanlış inanışlar cinsel zekâmızı olumsuz yönde etkilemekte ve kötü bir seks yaşamının sinyallerini vermektedir. 

Duygusal boyutu, cinselliğin duygularımıza ne kadar yakından bağlı olduğunu anlayabilmemiz içermekte. Neler hissediyoruz, ne gibi duygular içerisindeyiz. Her şeyden önce samimi duygularla yaşayabiliyor muyuz bunu. Ama ne yazık ki öyle duygularla geçiriyoruz ki seks yaşamımızı; cinsel açıdan yetersiz ve anormal olabilme duygusu ile seks sırasında veya sonrasında partneri yakın hissetmeyerek, fanteziler veya arzular hakkında suçluluk duygusu duyarak veya heyecandan yoksun bir şekilde, belki de korkular içerisinde yaşayarak geçiriyoruz. Bu duygularla geçen bir seks yaşamı ne kadar verimli olabilir bir düşünelim ve cinsel zekâmızı düşürecek, sonucunda kötü bir seks yaşamına neden olabilecek durumlardan kaçınalım. 

Sosyal boyutu ise açıkça seks konusunda konuşabilme ve tartışabilme, partnerimize cinsel kişiliğimiz ve ihtiyaçlarımız hakkında dürüst olabilme kapasitemiz içermekte. Cinsel zekâyı geliştirmek ve iyi bir seks yaşamına sahip olmak için sosyal boyut son derece önemli. Çiftler arasında sağlanabilecek iyi bir iletişim becerisi de iyi bir seks yaşamı için önemli bir adım olacaktır. Cinsellikle ilgili tabular ancak iletişim kurarak yıkılabilir. Çiftler seks yaşamlarında gizledikleri cinsel arzu ve isteklerini ancak birbirleri ile paylaşırlarsa diledikleri gibi bir seks yaşamına sahip olabilirler. Mesela pek çok erkek zaman zaman birtakım cinsel işlev bozuklukları yaşayabilmekte ve bu durumu eşlerinden gizlemekte. Böyle gizlenen bir durum sonrasında yani cinsellikle ilgili sorunlar yaşayan çiftlerin, bunu birbirleriyle paylaşmamaları halinde, bir süre sonra birbirlerinden uzaklaşmaya başladıklarını görebilmekteyiz. 

Cinsel zekâ gelişimini etkileyen önemli unsurlar arasında seks esnasındaki odaklanmalarımız da yer almakta. Çiftler seks yaşamlarında zevk almaya ve samimiyete odaklanmak yerine sadece orgazm olmaya, ereksiyon olmaya, çok kısa sürede boşalmamaya ya da çekici ve seksi görünmek gibi seksin kalitesini düşürebilecek durumlara yoğunlaşmaktadırlar. Peki, ne yapmalıyız? Daha sağlıklı bir seks yaşamı için, seks yaşamımızda nasıl algılanacağımız ya da nasıl görüneceğimiz gibi seks yaşamını olumsuz etkileyici odaklanmalardan uzak durmalı, birlikteliğin ve seksin samimiyetine, doğallığına, zevk almaya, mutlu olmaya ve mutlu etmeye odaklanmalıyız. 

Evet mutlu ve kaliteli bir seks yaşamının anahtarının cinsel zekamızda olduğunun farkına varabildiysek eğer; doğru ve tam bilgiler ile, yanlış inanışlara saplı kalmadan, utanç, suçluluk ve korkulara yer vermeden, kendimizi ve partnerimizi tanıyarak, samimi duygularla iyi bir iletişim kurarak, haza odaklanarak güzel bir seks yaşamına sahip olduğumuz gibi cinsel zekamızın da gelişmesini sağlamış oluruz. 

 
Toplam blog
: 25
: 2655
Kayıt tarihi
: 10.12.10
 
 

Uzman Psikolog Sabahat Erler, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun olmuştur...