Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '08

 
Kategori
Magazin
 

Çıplak Obama, Kwanzaa kutlaması mı yapıyordu?

Çıplak Obama, Kwanzaa kutlaması mı yapıyordu?
 


Tesadüfler Takvimi – 26 Aralık


Birkaç gün önce, dünya çapında hizmet veren ajansların neredeyse tamamı abonelerine, yeni Amerikan Başkanı Obama’nın tatilde çekilmiş ve kaslı çıplak vücudunu gösteren fotoğraf ve haberlerini servis ettiler.


Dünya ve Türk medyası da sanki ağız birliği etmişçesine bu belden yukarısı çıplak Başkan fotoğraflarını, bir süre önce balık tutarken, yaklaşık aynı pozisyonda fotoğraflanan, o dönemin Rus Devlet Başkanı Putin’in görüntüleriyle kıyasladılar.


Bense, bir miktar şeytanın avukatlığını yapmak istiyorum şimdi. Muhtemelen alakası yoktur ama ya varsa...?


Başlıkta da ifade ettiğim gibi Obama’nın bu tatili, sıradan bir tatil miydi yoksa Amerikan Başkanı, Afrikalı kökeninin sesini dinleyip, bir “kwanzaa” kutlamasının startını mı verdi?


Diyeceksiniz ki “<ı>yahu kardeşim, Müslüman mahallesinde salyangoz satmayı bırak da şu Kwanzaa dediğin acayip isimli, karın ağrısını bir anlatıver önce”. E o zaman okumaya devam ediniz.<ı>


Kwanzaa Bayramı, genelde ABD'de yaşamakta olan Afro-Amerikalı’ların kutladığı ve dinsel özelliğinden çok sosyolojik motifler taşıyan, kimi yorumlara göre ise Panafrika siyasetinin tipik yansıması olan bir bayramdır. Aile, toplum, medeniyet ve kültür gibi olgular kutlama ritüelinde ön plana çıkarılır.


Kwanzaa, her senenin 26 Aralık günü başlar ve yedi gün devam ederek yeni yılın ilk günü olan 1 Ocak tarihinde son bulur. 7 gün, 7 ilke ile özdeşleşmektedir. Bu yedi ilke sırasıyla; birlik, kendi geleceğini tayin, dayanışma, kolektif ekonomi, azim, üretim ve inanç olarak her biri bir günde kutlanmak üzere sıralanır.


Bu yedi günlük kutlamalar sırasında mumlar yakılır ve “libations” ritüeli gerçekleştirilir. Libations’ın anlamı, "<ı>içilen içkinin bir kısmının, Tanrının şerefine yere dökülmesi"dir. Bu işlem, hep birlikte ve genellikle tek bir kadehle yapılır. Kwanzaa kutlayan Afrikalı ve Afro-Amerikalılar, birbirlerine ziyafetler ve hediyeler verir, evlerini sanatsal eşyalarla süsler, renkli Afrika kıyafetleri giyer ve Afrika idealizmini sembolize eden taze meyveler yerler.


Bu taze meyve olgusu, bayramın isminin çıkış noktası olması açısından dikkat çekicidir. Kwanzaa kelimesi, meşhur Afrika dili ve kültürü olan Swahili dili ve kültüründe "<ı>ilk meyveler" anlamında kullanılmaktadır. İşte benim gibi şeytanın avukatlığını yapanlar, bu etkinliğin adının, bir Doğu Afrika dili olan Swahili'den gelmiş olmasını, Pan-Afrikancı simgesellikle değerlendirmektedirler.


Acaba yeni Amerikan Başkanı Obama, Pan-Afrikan siyasetinin ilk “taze meyvesi” midir?


Kwanzaa’yı, ilk kez 1966 yılında dönemin siyahi hareket liderlerinden Maulana Karenga, beyaz Hıristiyanların Noel'ine alternatif olarak başlatmıştır. Kendi içerisinde, Amerikan kültürünün baskın, içine alan özellik ve ögelerine karşı bir sosyolojik ve siyasal tepkiyi barındırır. Ve bence klasik Afrika kültüründeki "<ı>ilk meyve" kutlamalarının Afro-Amerikan kolu, tipik bir yansımasıdır.


Bu nedenle, Tesadüfler Takvimi’mizin sayfalarında yakaladığımız ve bugün kutlanmaya başlayan bu bayram, Birleşik Devletlerin başına geçecek siyah ve Afro-Amerikalı Başkan açısından ve tüm kara kıta adına çok ama çok önemli bence.


Kwanzaa kutlamaları içerisinde, belden yukarısını çıplak bırakıp, gazetecilere görüntü vermek gibi bir adet muhtemelen olmasa gerek. Ama ne yalan söyleyeyim, ben bugün, yeni Amerikan Başkanı’ndan, şöyle oturaklı bir Kwanzaa kutlama mesajı bekliyorum.


Kim bilir, belki şöyle taze Afrika meyvelerinden oluşan bir Kwanzaa sepeti falan hediye ederler kendisine. Ey kara bahtlı kara kıta, talihin mi dönüyor ne?



@Geçen sene bugün "Akdeniz'de Keşfedilmemiş Bir Saklı Termal Cennet": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=82624

@İki sene önce bugün "Orhan Gencebay Bir Fenomen midir?": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=18839

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..