Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '07

 
Kategori
Sinema
 

Çirkin ördek yavrusu ve ben

Çirkin ördek yavrusu ve ben
 

Kral tiyatroda gördüğü büyük burunlu, zayıf, komik görünümlü gencin oyunculuğunu çok sevmiş. Yanındakilere:

—Bu genç rolünün hakkını çok iyi veriyor. Sanki o anı yaşıyor. Kim bu? Diye sormuş. Orada bulunanlardan birisi çekine çekine:

—Efendimiz, ben bu genci tanıyorum. Adı Hans Christian Andersen’dir. Babası o küçükken ölmüş. Annesi evin geçimini temizliğe giderek zar zor sağlıyor. Asıl üzücü olan, bu genç okumaya çok hevesli olmasına rağmen maddi imkânsızlıklar nedeniyle okulunu yarım bırakmış. Müthiş bir kitap tutkunudur, demiş. Bunun üzerine kral:

—İyi ya, madem okumaya bu kadar hevesli, bu genci himayem altına alıyorum.

Andersen lise ve üniversite öğrenimini tamamlamış. Hikâyeler yazmaya başlamış. Yakın çevresi onu fazla hayalci birisi olarak görüyormuş. O ise yaşanası bir dünyanın özlemini çeken, iyiliğin kötülüğü yeneceği, adaletli insanların kazanacağı günlerin bir gün gerçekleşeceğini umut etmektedir.

En önemli eserleri Kibritçi Kız, Çıplak Kral, Kurşun Asker ve Çirkin Ördek Yavrusu’dur. Çirkin Ördek Yavrusu için kendi hayatını ele almış ve:

—Çirkin ördek yavrusu iken böyle büyük bir mutluluğu hayal etmemiştim, der.

Filmimiz ana konunun günümüze uyarlaması sonucu iskelete sadık kalmış ama yan temalarda değişiklikler olmuş.

Kısaca özetine gelince, Ratso organizatörlük yapan geçmişte iyi yıldızlar çıkarmış ama son zamanlarda işleri iyi gitmeyen bir faredir. Üstelik peşinde iri yarı fareler vardır. Bunlardan kaçarken kendisini bir çiftliğe zar zor atmıştır. Orada bulunan bir yumurta yüzünden zor anlar yaşar. Tavuklar onu hırsızlıkla suçlar. Bu sırada yumurta kırılır ve içinden çirkin bir kuş çıkar. Tavuklar bu çirkin yaratığa bu sefer sahiplenmezler ve Ratso’ya ona bakması için baskı yaparlar. Ratso etrafı tellerle çevrili bu çiftlikte tünel kazarak kaçmayı planlar. Bu sırada yapılan gösteride Çirkin kümesteki hayvanları güldürünce Ratso kaçma planına onu da ekler. Çirkin’i karnavalda gösterilere çıkararak eski saygınlığına tekrar kavuşma niyetindedir. Oysa Çirkin seyircilerin kendisini beğendikleri için güldüğünü sanmaktadır. İleride Çirkin, Ratso’nun gerçek niyetini anlayınca aralarında sürtüşme başlar. Bir de Ratso’nun kuzeni Ernie var ki beni en çok eğlendiren karekterdi.

Konu olarak Shrek ve Buz Devri filmlerinin gerisinde kalmış. Ama hareketli sahneleri ve müzik alanında bu iki filmin önüne geçmiş.

Nihayet ABD sineması karşısında Avrupa sineması toparlanmaya başladı. Bu film bir ABD filmi değil. Fransa, Almanya, İrlanda, İngiltere, Danimarka ortak yapımı. Michael Hegner, Karsten Kiilerich hem senaryo yazmışlar hem de yönetmişler. Filmde de Andersen’in adını yazarak vefa borçlarını ödemişler.

İş hayatının stresini atmak ve çocuğunuzla hoşça vakit geçirmek için ideal bir film. Yetişkinler için de güzel espriler var.

Shrek, Buz Devri filmlerinden sonra bu filmi animasyon sınıfında üçüncü sıraya koyabiliriz.

Andersen’in hayat öyküsünü sadece tüketip arka plana bakmayanlar için yazdım.

Ayşe Şen’den, 3000 Yıllık Hayattan Gerçek Yaşam Öyküleri adlı kitabından Andersen’in hayat hikayesi alınmıştır.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...