Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolog Emrah Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/uzmpskemrahozturk

19 Nisan '17

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çiş ve kaka kaçırma sendromu (Enürezi ve enkoprezi)

Çocuklar belli bir yaşa geldiklerinde (3-5 yaş) çişlerini ve kakalarını tutabilecek kas olgunluğuna erişmektedirler. Bu döneme gelen çocuklar bezlerinden rahatsız olmaya başlamakta, gündüzleri daha uzun süre kuru kalmakta ve tuvalete daha rahat gittikleri gözlemlenmektedir. Eğer herhangi bir fizyolojik engel ya da geç gelişim yoksa 3 ay boyunca, haftada en az 2 kere altını ıslatması bozukluk olarak değerlendirilmektedir. Enürezi erkeklerde daha sık gözlemlenmektedir. Bazı çocuklar uygun yaşa ve kas olgunluğuna erişmelerine ragmen, çiş kontrolunu hiç sağlayamamakta, bazı çocuklar da kontrolü sağladıktan bir süre sonar tekrar altlarına kaçırabilmektedir.

Çiş kaçırma Enürezi, kaka kaçırma ise Enkoprezi olarak tanımlanmaktadır. Her iki durumda da bir bozukluk olarak değerlendirilmelidir. Enkoprezi olarak değerlendirilebilmesi için çocuğun 4 yaşına gelmiş olması ve 3 ay boyunca ayda en az 1 kez olması gerekmektedir.

Enürezi ve enkopreziye sebep olan etmenler, ailesel yatkınlık, travma, psikolojik problemler, korkular, kaygı, saldırganlık ve aşırı titiz ebeveyn tutumu olabilmektedir.

Her iki durumu yaşayan çocuğa kesinlikle kızgın ve suçlayıcı bir tutum sergilenmemesi gerekmektedir. Bu, sadece sorunun daha büyümesine ve çocuğun güven duygusunun zedelenmesine yol açacaktır. Çocuğun da bu durumdan hoşnut olmadığını hatırlamak faydalı olacaktır. Bir uzmandan danışmanlık alınması durumun atlatılmasında yardımcı olacaktır.

 

ENÜREZİ

  • 5 yaştan sonra

  • En az 3 ay süre ile haftada en az 2 kez

 

ENKOPREZİ

  • 4 yaştan sonra

  • En az 3 ay süre ile ayda 1 kez

     

 

 

 

 
Toplam blog
: 3
: 424
Kayıt tarihi
: 09.04.17
 
 

Uzman Psikolog Emrah Öztürk Antalya'da lise eğitimini bitirdikten sonra lisans eğitimini İstanbul..