Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

01 Temmuz '13

 
Kategori
Kozmetik
 

Cıvıl cıvıl yaz aylarında makyaj ve renklerin etkisi

Cıvıl cıvıl yaz aylarında makyaj ve renklerin etkisi
 

HANGİ RENK BİZİ İFADEEDİYOR.RENKLERİN DİLİ


Yaz mevsiminin yaklaştığı, güneşin kendini iyiden iyiye gösterdiği bu günlerde cilt bakımından makyaj ürünlerine kadar kullandığımız tüm ürünleri gözden geçirme ve yaza adapte olma zamanı gelmedi mi? Cildimizi her zamankinden daha temiz tutmak, daha çok nemlendirmek ve güneşin zararlı etkilerinden daha fazla korumak gerekiyor.Sıcak yaz aylarında cildi korumak için SPF içeren makyaj ürünleri tercih edilebiliriz.Cilt tiplerine göre; Kuru cildekrem ve yağlı fondöten, Yağlı cilde su bazlı fondöten, Normal cilde sulu veya yağlı fondöten ,Karma cilde kombine fondöten ve sivilceli cilde İlaçlı fondötenler, pudralar seçilebilir.      

Makyaj; Belirli kurallar çerçevesinde güzel yanların vurgulanması için,kozmetiği kullanma sanatıdır. Makyaj görüntü ile oynamanın en hızlı ve en kolay yoludur.Makyaj kısa bir sürelik ışıltılı bir görünüm için cildin tahrip olması, doğal güzelliğin yitirilmesi değildir.Yüz şekline uygun sağlıklı ve doğru makyajın yapıldığı bilinmesi kadar makyaj sonrasında da cildin temizlenmesi ve gerekli bakımın yapılmasının da bilinmesi gerekir.

Sıcak yaz aylarında bronzlaşan tenimize makyaj yapmak istersek seçeceğimiz renk yelpazesinde açık renkler ve soft makyaj tercih edilmelidir. Makyajda  mevsim,gidilecek yer , giyilecek kıyafet ve kişinin cilt, saç ve göz rengi dikkate alınarak renk skalası seçilmelidir. Renk kullanımının bazı temel prensiplerini öğrenmeden iyi bir makyaj uzmanı olmak yada kendimize iyi bir makyaj yapmak mümkün değildir.Renk tonu ;Işığın değişik dalga boylarının cisimlere çarptıktan sonra gözün retinasına ulaşması ile hissedilen bir algılamadır.Tüm dalga boyları aynı anda göze ulaştığında beyaz, göze ulaşmadığında siyah olarak algılarız. Işığın maddeler üzerine çarpması kısmen soğurulup, kısmen yansıması sebebiyle çeşitlilik gösterir.Gidilecek ortamın ışık sistemide bu konu üzerinde oldukça etkilidir.Renklerin anlamı Geçmişteki dönemlerde yaşayan İlk insanlar tarafından bilebilinmektedir.O yıllarda yaşıyan insanların kırmızı rengin, kan ve ateş ile özdeşleştiğine inandığı bilinmekte,Siyah, gece karanlığı ile sarı, güneş parlaklığı ile anlaşılıp,yorumlanırmış. Mor, soyluların kullandığı renk ve beyaz, uzun yıllar saflığın sembolü olmuştur.

Hemen hemen herkesin diğer tüm renklere tercih ettiği bir renk vardır. Bazı renk uzmanlarına göre, kullanılan renklerin kişiliği yansıttığı ifade edilir. Yeşil ve mavi gibi soğuk renkleri tercih edenler, huzur ve rahatlık isteklerini yansıtır. Kırmızı, sarı ve turuncu gibi parlak renkleri tercih edenler, eğlenceye düşkün ve dışa donuk kişilerdir.

Bir rengin, insanlar üzerinde negatif ve pozitif etkiye sahip olan tonları bulunmaktadır. Örnek: kırmızının koyu tonları; dikkat, şiddet ve mutsuzluğu yansıtırken, mavinin de bazı koyu tonları aynı etkiye göstermektedir. Mavinin açık bir tonu temizlik, saflık ve sevinci yansıtırken aynı etki kırmızının acık bir tonu olan pembede de görülmektedir.

Renk ve duyguların birbirine bağdaştıkları konu, mevsimler ve tabiatın tamamını kapsar. Pek çok insan sonbaharda; sıcak kırmızı,sarı, kahverengi, yeşil ve altın rengini seyretmekten zevk alır.

Üzerimizde renklerin etkilerini ne kadar iyi biliyoruz ?

Seçtiğimiz renkler bize uyumlumu ve bizi doğru ifade ediyormu ?

Şimdi renklerin üzerimizdeki etkisi ve Seçtiğimiz renklerle neyi ifade ediyoruz .Ten rengimize ve yapıcağımız makyajda uyumlu olabilecek renk tonlarıve renk karışımları nelerdir? Bütün bunların cevabı için renklerin dilinden bahsetmek istiyorum.

Pembe: Kırmızı ailesinden kırmızının acık tonu olan pembe şefkatin, saflığın duygusallığın ve yaratıcılığın rengidir. Pembe sıcak renktir. Ancak uçuk pembe soğuk olarak tanımlanır. Pembeyi sıcaklaştırmak için beyaza kırmızı karıştırılır. Pembe genellikle beyaz ten rengi hariç her cilt tonuna gider. Pembenin uyum sağladığı renkler; pembenin diğer tonları, mavi, yeşil, turuncu, siyah, sarı,kahverengi, bej ve beyazdır.

Mavi: Deniz, temizlik, su, sonsuzluk, gökyüzü, bilim ve müziği temsil eder. Barış, dinginlik, sakinlik ve bilimsel araştırmaların rengidir. Yeşil gibi canlı bir renk değildir. Ayrıca soğuk bir renktir.Mavi genelde tüm cilt tonlarına gider. Esmer tenler acık mavi tonları,

beyaz tenler koyu mavi tonları tercih ederler. Uyum sağladığı renkler pembe, yeşil, acık sarı, acık mavi, mor, kırmızı, kahverengi,toprak rengi, siyah, bej ve beyazdır.

Mor: Gök ve yer arasında olduğu gibi insanlar arasında da iletişimin rengidir. Sindirim ve dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Yatağın yanında mor lamba uykuyu kolaylaştırır.Eflatun ve lavanta tonları sıcak renklerdir. Leke ve sivilceyi belirgin hale getirdiği için bu renk tonlarını seçerken dikkatli olunması

gerekir. Uyum sağladığı renkler pembe, beyaz, gri, mavi, bej, siyah ve donuk sarıdır.

Yeşil: Dinlendirici ve canlandırıcıdır. Hayatı, doğumu ve çoğalmayı simgeler. Yeşil, sıcak ve soğuk renkler arasında geçişi  sağlamaktadır.Acık yeşil, sabır ve sakinliği daha acık tonu acıyı ortaya çıkarır. Çok koyu tonunda sinsiliğe eğilim vardır. Parlak sarımtırak hariç yeşilin tüm tonları soğuk renktir. Parlak yeşil tonları, yüzü daha kırmızı gösterir. Uyum sağladığı renkler mavi, sarı, turuncu,bej, kahverengi, beyaz ve siyahtır.

Kahverengi: Olgunluğun semboludur. Kırmızı ve siyahla akrabadır.Sıcak renklerden biridir. Kırmızıya yakın tonları şiddetlidir. Acık tonları uyum ve rahatlığı yansıtır. Her cilt tonuna uygundur.Uyum sağladığı renkler yeşil, mavi, bej, pembe sarı, turuncu, beyaz ve siyahtır.

Kırmızı: Bu rengin gücü büyüleyicidir. Ateş, kan, dinamizm,şiddet, tehlike ve yasak sembolüdür. Cildinde, çil bulunan kişiler kırmızı giyerken dikkatli olmalıdır. Uyum sağladığı renkler siyah,beyaz, gri, bej, pembe, lacivert, mavi, yeşil ve sarıdır.

Siyah: Tüm renklerle uyum sağlar. Sonsuzluk, olum ve matem sembolüdür. Nötr bir renktir. Aslında renk olarak kabul edilemez.Özelliği bütün renkleri emmesidir.

Beyaz: Saflık, masumiyet ve temizlik simgesidir. Sıcağı ve ışığı yansıtır. Gri, nötr renktir. Uyum sağladığı renkler sarı, hardal,kırmızı, turuncu ve pembedir.

Sarı: Güneşi ve altını simgeler. Bilgi, akıl ve düşünce rengidir.Sıcak bir renktir. Uyum sağladığı renkler pembe, mavi, kırmızı,mor, yeşil, kahverengi, siyah, beyaz ve gridir.

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..