Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '09

 
Kategori
Anılar
 

Çizgi Romanlar ve hayâli kadınlar...

Çizgi Romanlar ve hayâli kadınlar...
 

Aishwarya Rai...



''Şimdi ,bu yazıyla sayfadaki resmin ne alâkası var kardeşim ?..''diyenler çıkabilir !...

Aslında haklılar !..Ama -vurmadan önce -dinlemek gerek !..

Bu resim ,reyting arttırma hevesiyle konmamıştır...

'' Güzele bakmak,sevaptır '' anlayışıyla konulmuş olabilir...Mübarek günde daha çok sevap hânemize yazılabilir...

Resmi koymamdaki asıl amacım ,çocukken okuduğum, Karaoğlan çizgi romanlarındaki güzel kadın tiplerine çok benzemesindendir.

Karaoğlan, cesur bir savaşçı olduğu kadar;iyi bir çapkın delikanlıdır.Babası Baybora bile öyleydi rahmetlik!..

Bu resimdeki güzel de Karaoğlanın Bizanslı sevgilisi Eleni'ye çok benzemektedir.

Çocukluk işte !..Karaoğlan'ın tüm sevgilileri, sanki benim sevgililerim gibiydi...

İlk aşklarımızdaki seçimlerimiz de bu tiplerin yönündeydi.

Bayan okurların da romanlardaki esas oğlandan etkilendiklerini tahmin ediyorum.

İzin verin, çocukluk hayallerimize dalıverelim...

Bu konuda Ret Kit ,çok içine kapanıktı sanırım...Ben Ret Kit'in sevgilisi olduğunu hiç hatırlamıyorum...

Ağzında önce sigara;sonra maydanoz olan komik bir adam !..Atı,Düldül'e âşık bir kowboy !..

Bir de arkadan koşan çok bilmiş,sıska ''Rintintin ''...:)

Rahmetlik babamdan hayatta yediğim ilk ve son dayak, terlikle kafama hafifçe vurmasıydı...Nedeni de ortaokulda okurken,Tarih kitabının içine koyup gizlice okuduğum Red Kit kitabıydı.

Çocukluğumda okumuş olduğum Red Kit vb kitapların benim hayal dünyamı nasıl zenginleştirdiğini; yaratıcılığımın hızla geliştirdiğini lise yıllarında fark etmiştim.

Sekiz yaşında , Fatoş ile Basri'yle başlayan çizgi roman alışkanlığım, Zagor, Tommiks, Red Kit vb. eserlerle hızla artarak devam etmişti.

Aydın ve üretken öğretmenlerimin de etkisiyle, on üç yaşlarımda, dünya klasiklerini okumaya başlamıştım.

Yukarıda adı geçen onlarca çizgi kahramanını çizdiği baloncuklarla, Türkçe konuşturan (Ret Kit'e :-Süt içtim ,dilim yandı -şarkısını bile söyletmişti ) ve yaşamımıza başarıyla sokan, Ferdi Sayışman'ın, daha sonra isim babası olacağı, Red Kit ile tanışması 1954-56 arasında rastlıyormuş.

Sayışman, ''Lucky Luke '' e, Türkiye'de ''Red Kit '' isminin verilmesinin öyküsünü şöyle anlatıyor:

‘’O zamanlar, Lucky Luke'un maceraları Fransız Spirou dergisinde çıkıyordu. Burada da yayınlamaya karar verince, Türkçe ne isim koyalım, diye düşünmeye başladık.

Bir arkadaşın çıkarmak istediği: Red Rider (Kızıl Sürücü) diye bir dergi vardı. Ben de Bil Kit diye başka bir derginin kopyasını yapıyordum.

Red kısmını Red Rider'dan Kit kısmını da Bil Kit'ten aldık, Red Kit oldu.''

Belçikalı karikatürist Morris tarafından çizilen çizgi romanın orijinal adı: Lucky Luke’dur. Morris'in ölümünden sonra bazı maceralar ,Fransız Achdé tarafından çizilmiştir.

Gölgesinden hızlı silah çeken yalnız kovboy "Red Kit", sadık beyaz atı Düldül (Jolly Jumper) ve sevimli köpeği Rin Tin Tin (Rantanplan) ile beraber suçluların ve adaletsizliğin amansız düşmanıdır.

Suçluları temsil eden Dalton kardeşler; Joe, William, Jack ve Averel birçok macerada yer alırlar. Diğer unutulmaz karakterler Kalamiti Jane, Billy Kid, Yargıç Roy Bean, Jesse James, Akbaba, Posta arabası sürücüsü Hank ve Cenaze Levazımatçı'sıdır.

Çizgi romanların her yaş grubuna verecek ayrı şeyleri vardır. Unutmayın, çizgi romanlar, edebiyat ve okuma sevgisine patikadan ulaştırır...

Büyükleri ise tekdüzelik çarkları arasından çıkmaya teşvik ederler.

Çizgi romanların draması ve felsefesi asla küçümsenmemelidir. Kimi zaman, çok başarılı yüksek edebiyat eserleri bile onlar kadar etkili olamaz. Çünkü çizgi romanlar her zaman sempatiktir. Güler yüzlüdür. Dürüsttür.

Yaratıcı fikirlerle doludur. Ve daima sıkıcılıktan uzaktır. Çünkü çizgi roman öğüt vermez. O yüzden okuma sevgisinin oluşmasında rahatlıkla buzkıran rolü oynayabilir.

Kimi zaman kötücül ya da ahlâk dışı temalardan söz ediyor gibi gözükseler de daima (optimist )iyimser bir felsefeleri vardır. Bu yanlarıyla çocukların içten dünyasında taht kurmaları daima daha kolay olur.

Mesela Vahşi Batı'nın kanunsuz dünyasında her türlü kuralsızlık içinde, haklıların adaletini korumak için sonsuz bir mücadeleye kendini adamış yalnız kowboy Red Kit,

Batı'nın en hızlı silah çeken silahşoru olsa da,

Barlarda haydutlarla boğuşup, kanunlara rağmen kanunsuzların peşinde olmadık serüvenlere karışsa da,

Haksızlığa uğrayıp kimi zaman bizzat kanunun takibatına maruz kalsa da daima nedensiz yere iyiler için mücadele eder.

Rin-tin-tin adlı köpeği ve Düldül adlı atı ile konuşan bu yalnız kovboy, hayvanları insanlardan değerli tutsa da, hayatın zorluklarına karşın, her zaman iyimser, güleryüzlü, umuda yer veren ve eğlenceli bir dünyadan söz eder.

O yüzden gençleri ailelerine karşı küçük bir sivil itaatsizliğe davet ederek bu harika kovboyun serüvenlerini okumaya ve üzerinde düşünmeye çağırıyorum.

O vakit hayata çok daha güler yüzlü ve özgüvenli bakacaklarından eminim.

Benzer şekilde çizgi roman klasikleri arasında sağlam bir yer edinmiş Asteriks'i herkese tavsiye ederim.

Asteriks, imparatorluklar çağında, Roma'nın bir türlü fethedip boyun eğdiremediği Galya'da küçük bir köyde yaşayan bir yurtseverdir.

Aynı ekolden Tommiks de ikinci göz ağrımdır. Vahşi Batı'da Nevada Ranger'leri arasında başarıları dolayısıyla erken terfi ederek çocuk yaşta Yüzbaşı olmuş Tommiks her macerada haydutlara dünyayı dar eder.

Çilli Suzi'ye olan utangaç aşkı ise öyküyü iyice uçurur. Tommiks iyi yürekli ve kahraman bir kanun adamının toyluk dönemine övgüdür.

Söz konusu ekolün en iyilerinden biri Zagor'dur kuşkusuz.

Kayıp Çağlar Fatihi, Barbar Conan ,her zaman izlenmeye değer bir klasik olarak karşımıza çıkar. Bizi hayatın yalın gerçekleri ile sınar .

Ülkemize dönüp baktığımızda, çizgi romanda; mazide inanılması güç başarılara imza atıldığını görmekteyiz. Sezgin Burak'ın epik şaheseri Tarkan ölümsüz bir çizgi roman olarak kalmamış, sinemadan edebiyata, medyadan televizyona kültürümüzün pek çok alanında derin izler bırakmıştır.

Suat Yalaz'ın şaheseri 'Altaylardan Gelen Yiğit' Karaoğlan da benzer şekilde harikadır.Döneminde,tüm dünya çizgiseverlerinin de hayranlığını kazanmıştı...

Türk Sineması'nın süper karakterli insanı ,''Karakter oyuncusu, Süleyman Turan'ın '' da iyi bir çizgi roman üstadı olduğunu bilyor muydunuz ?..Özellikle ,kadın tiplerini çok güzel çizerdi...

Gençler, yetişkinler, öğrenciler, aileler, medya, yazarlar ve çizerler olarak topluca barış çubuğu tüttürerek, çizgi romana hak ettiği itibarı geri vermeliyiz.

İnternet dünyasına bilinçsizce dalarak hayalleri kurumakta olan çocukları, robotlaştırmaktan kurtarmalıyız.

Harry Potter’i keyifle okuyan çocukların,çizgi roman dünyasının şirin bahçelerine de girseler,kim küser ?..

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..