Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '18

 
Kategori
Futbol
 

Cocu'nun Gelecek Planları

"Aynı şeyleri yaparak her seferinde farklı sonuç beklemek ahmaklıktır" demişti Einstein. Değişmek isteyen farklı şeyler yapmalı. 

Ali Koç, yönetim, Comolli ve Cocu bu gerçeğin farkındalar. Cocu'nun Milliyet'ten Celal Umut Eren'e verdiği ve kafasındaki tüm planları açıkladığı röportajı bence taraftar ve Fenerbahçe'li futbol yorumcuları için zorunlu bir okuma olmalıdır. 

Cocu bu röportajda Fenerbahçe'nin mevcut seviyesini, gelecekteki planları, değişimi, karşılaşılacak zorlukları anlatıyor. Ali Koç ile başlayan değişimin sahaya yansıyan kısmında neler yapacaklarını anlatıyor. Burada tekrarlamak niyetinde değilim, ancak mutlaka okuyun. Türkiye'deki ilk röportajı olması açısından da önemli bence. (*)

Cocu net olarak değişime vurgu yaptı. Röportajında beş kritik mesajı var: 

1- Altyapıdan kendi kaynaklarını çıkartan, gençlere yatırım yapan, tecrübeli ve iyi futbolcular ile gençleri harmanlayan bir yapı oluşturacağız. 

2- Bu sene şampiyonluk gelmeyebilir, ancak bir sonraki seneden itibaren şampiyonluk beklenebilir (PSV üzerinden üstü kapalı mesaj veriyor). 

3- Şu an Şampiyonlar Ligi seviyesinde değiliz, buraya çıkmak zaman alacak, sabır lazım. 

4- Öncelik Avrupa değil, bu sene ligi zirvede bitirmeye, değişimi yönetmeye ve genç futbolcuları kazanmaya odaklıyız. 

5- Hem kendi futbol felsefesinin, hem de sahadaki futbolcuların esnek olması gerektiğini söylüyor. Futbolcuları farklı taktik diziliş ve farklı mevkilere hazırlamaya çalışacak. Net bir bakış açınız elbette olmalı ancak esnek, adaptif olmalısınız diyor. 

Comolli'nin stratejik hamleleri ile gerçekleşen ve taraftarın önemli bir kısmını şaşırtan Josef, Giuliano ve Fernandao satışlarını şimdi bir mantığa koyabiliyoruz. Fenerbahçe değişiyor ve Cocu'nun felsefesine uymayanlar, henüz para ediyorken elden çıkartılıyor. Bu isimlerin üçünün de ortak yanı ağır olmaları, yavaş oynamaları ve geçiş oyununu yapamamaları. Üstelik de Cocu'nun ana oyun planı olan 4-3-3'e pek de uygun değiller. 

Cocu Ayew, Slimani, Valbuena, Skrtel, Dirar gibi Avrupa tecrübesi olan isimler ile genç yetenekleri harmanlamak onlara yer açmak istiyor. Giuliano ve Josef de Souza bu sebeple yollandı. Elbette ekonomik kazanç da var ancak ikinci planda. 

Koç, Comolli ve Cocu takımda son 4 senedir İsmail Kartal, Pereira, Advocaat ve Kocaman ile yerleşmiş ve takımın kimyasını katılaştırmış olan çağdışı futbolu değiştimek için radikal adımlar atmak zorunda olduklarını biliyorlar. O nedenle ustaca bir değişim yönetiyorlar. Yavaş, belki heyecansız ama sağlıklı. Dengeleri bozmadan, sarsmadan. 

Bu ustalığı alkışlıyorum. 

Fenerbahçe bir iki yeni transfer ile sezona başlayacak. Cocu elindeki takımı Kocaman'ın takımı olmaktan kurtarmak için, akıllı bir strateji kurguluyor. Yavaş yavaş dönüştürecek. 

Mesela eldeki kadro Cocu istese, yönlendirse hatta zorlasa bile 4-3-3 oynayamıyor, takım oyun içinde Cocu'nun rızası olmadan, otomatik olarak 4-2-3-1'e dünüyor. Çünkü son 4 senede kimyalarına işlemiş bu. Nedenlerini bir önceki yazımda yazdım. İsteyen dönüp okuyabilir. Cocu işe bu kimyayı değiştirmek ile başlıyor. Kolay değil. 

Bir önceki yazımda yazdığım kadro zafiyetleri ve yapısal arızaların elbette O da farkında. Hatta bizlerden çok daha fazla farkında. 

Fenerbahçe'liler yeni yönetime ve Cocu'ya güvensin. Yapısal arızaları bilen ve bunları yavaş yavaş düzeltmek için adım atan önemli futbol adamları var Fenerbahçe'nin. Josef ve Giuliano satışlarını bu şekilde okumak gerek. 

 

(*)  http://www.milliyet.com.tr/buyuk-bir-degisimin-ortasindayiz-fenerbahce-2730344-skorerhaber/

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..