Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğa kurallar nasıl öğretilmeli? ( 4-7 Yaş )

Çocuğa kurallar nasıl öğretilmeli? ( 4-7 Yaş )
 

Bir çok annenin en büyük derdi kurallara uymayan çocuklardır. Çoğu zaman anne, kural tanımayan çocuğu ile karşı karşıya kalır ve O’nu kurallara uymaya zorlar. Zorla uygulanan kurallar ise malesef birçok sorunu beraberinde getirir. Çocuk kuralları öğrenirken bu kuralları özümsemeli, içselleştirmelidir. Çocuklar sadece kendileri için konulmuş kurallara uymak istemezler. Kurallar eğer bütün aile tarafından uygulanıyorsa kuraldır, ancak o zaman geçerlilik kazanır. Çocuktan uyulması istenen her kural anne baba tarafındanda uygulanmalıdır.

Kurallar konulurken ailenin çocukla olan iletişimi zedelenmemelidir. Çocukla ne kadar çok konuşulur, çocuk ne kadar çok konuşturulursa ve en önemlisi çocuk ne kadar çok dinlenirse konulan kurallar okadar çok kabul görmüş olur. Böylece çocuk kurala sahip çıkar, kuralı uygular. Bu yaş grubundaki çocuklar söz ile değil örnek davranış ile öğrenirler. Örneğin bu yaştaki bir çocuğa “Gece yatmanadan önce dişlerini fırçalamalısın” demek yerine anne ya da baba gece yatmadan önce çocuğu ile beraber her akşam rutin oluşturarak dişlerini fırçalamalı, çocuğuna rol model olmalıdır. Bu tip bir davranış çocuğun kuralı benimsemesi açıcından çocuğa yardımcı olacaktır. Aile içindeki her bir davranışın bu yaş grubu çocuklar tarafından kopyalanacağı ve kendi oluşturacağı karakterin temelleri olacağı unutulmamalıdır.

Çocuktan uyulması beklenen kurallar gerçekçi olmalı, ailede bu süreçte içten olmalıdır. Örneğin karanlıktan korkan bir çocuğa “Karanlıktan korkulmaz, korkmana gerek yok” demek bir anlam ifade etmez. Samimi olmaktan uzak olan bu davranış biçiminin çocuk için bir öğreticiliği yoktur. 

http://www.annesesi.com

 
Toplam blog
: 50
: 3949
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

Matematikçi Yüksek Lisans ..