Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '10

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuğu karne alan anne babalara öneriler

Çocuğu karne alan anne babalara öneriler
 

Öğrencilerimizin karnelerinde düşük ya da yüksek olan notlar karşısında siz velilere büyük bir iş düşmektedir. Karnenin eğitimde bir amaç değil araç olduğunu unutmamanızı ve çocuklarınızı cezalandırmamanızı ya da abartılı ödüllere boğmamanız gerekir.

Bazen veliler, çocuğun başarısını kendilerinin kişilik ve statülerine uygun olmasını isterler. Hatta o kadar büyük özdeşim kurulur ki, veliler çocuklarının mesleğini, arkadaşlarını her şeyini seçmeye kalkışabilirler. Bu durum, özgüveni eksik, kendini ifade edemeyen, çabuk pes eden, başarısızlıklarında hep birilerini suçlayan çocukların ortaya çıkışına neden olmaktadır.

Doğru olan ise, ona ön bilgileri vermek, ama tercihini de sorgulamasını düşünmesini sağlamaktır. Çocuklarımıza kendi çocukluk dönemimizle ilgili bilgi verip kıyaslama yapmamız, sadece bizim onları anlayamayacağımız fikrini ortaya koyar."Bizim dönemde dershane yoktu... Bizim dönemde sınıflar elli kişiydi.. Bizim dönemde internet yoktu" gibi sözler çocuğun ebeveynini kabullenmesini zorlaştırır.

Unutmamalıyız ki bu karne sadece onun başarısını değil, velilerin öğrenciyle olan ilgisini de göstermektedir. Ders notları düşük olan bir öğrenci için karneyle verilen mesaj, ders çalışmasında eksiklikleri olduğu veya etkili ders çalışmadığı, ikinci dönem için hangi derse nasıl ve ne kadar çalışması gerektiğidir.

Anne-babalar olarak çocuklarımızı kucaklamalı, onlara sevgiyle sarılmalı ve onlara seni seviyorum demekten çekinmemeliyiz Sıcak bir gülümseme, içten bir bakış, aktif olarak onları dinleme bazen maddi ihtiyaçlardan daha önemli olabiliyor. Hele de çocukları ergenlik döneminde olan ebeveynler “ ben buradayım, senin yanındayım, seni destekliyorum, ama sen kendi başına da başarabilirsin”mesajını vermelidir.

Çocuklarınızla konuşurken onları yargılamamanız çok önemlidir. “Çocuğunuzun karne almasıyla ilgili verebileceğiniz en önemli mesaj, onu koşulsuz sevdiğiniz ve kabul ettiğinizdir. Karnede gördüğünüz eksikliklerle ilgili onunla konuşun, ama yargılamayın. Ona güvendiğinizi tekrarlayın. Ona karnedeki zayıf notlarla ilgili fikrini sorun ve ikinci dönem nasıl bu sorunu gidermeyi düşündüğüyle ilgili onunla sohbet edin. Gördüğünüz eksiklikleri uygun bir dille aktarın ve ikinci dönem için isterse program hazırlama ve uygulama konusunda destek olacağınızı anlatın. ‘Sen hep başarısızsın. Asla yapamazsın. Çalışmadın. Olacağı buydu’ gibi cümleler sadece öfkenizi geçici olarak azaltabilir, sorunu çözmez. Aksine, çocuğunuzla iletişiminizi engeller.

Karnedeki zayıf notları onun hayatta başarısız bir kişi olduğunu değil, sadece o derslerle ilgili problemi olduğunu gösterir. Çocuğun kişiliğiyle ilgili değil, problemiyle ilgili konuşun.

Karne sizin ona verdiklerinizin karşılığını gösteren bir hesaplaşma aracı değildir. Her karne döneminde ona verdiklerinizle çocuğunuzun size verdiklerini, ders notlarına göre karşılaştırmayın. Çünkü onlar sizin çocuklarınız ve sonuç ne olursa olsun kapınızın onlara her zaman açık olduğunu bilmeliler. Böylece karne dönemi çocuğunuz ve sizin için endişe verici, sıkıntılı, sıra dışı bir dönem olmaktan çıkararak hayatın bir parçası olacaktır”

Katkılarından dolayı Psikolojik Danışman Mevlüt SELVİ'ye teşekkürler

 
Toplam blog
: 72
: 3894
Kayıt tarihi
: 20.09.09
 
 

Evli bir çocuk annesiyim. Eğitim alanında çalışıyorum. Felsefe, sosyoloji, edebiyat alannda atöly..