Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '16

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuğu kilo almayan anneler dikkat !

Çocuğu kilo almayan anneler dikkat !
 

Çocuğumun yeterli kilo alıp almadığını nasıl anlarım ?

Aslında ülkemizde tam oturmamış olsa da sağlam çocuk muayenesi oldukça önemlidir. Çocuğunuzun doktorunuzun plan yaptığı aralıklar ile muayenesi, kilo alımı ve boy ölçümü hastalıkların ve gelişim bozukluklarının erken saptanması için hayati önem taşır. Çocuğunuzun her muayenede vücut ağırlığı ve boyu doktorunuz tarafından “Persentil Eğrisi” denilen büyüme çizelgelerine yaşı cinsiyeti ve prematüre olup olmaması gibi özellikleri göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Tabiki burda annelerinde önemli bir görevi var bu ölçümleri düzenli olarak kaydetmeli ve muayeneye gelirken yanında getirmelidir. Bu konuda sıklıkla yapılan hata ise çocukların akranları ile karşılaştırılmasıdır. Bu durum kilo kaybının gözden kaçmasına neden olabilir.
 

Çocuğunuzun kilosunun düşük olamasının birçok sebebi vardır !

- Doğum haftasının zamanından önce olması.
 
- Yeteri kadar beslenmeme (Örneğin anne sütünün yeterli alınamadığı, beslenmenin uygun olmayan şekil ve gıdalar ile yapılması gibi durumlar)
 
- Altta yatan ağız, sindirim sistemi, kalp veya akciğer gibi organları etkileyen bir hastalık olması 
 
- Evde veya ailede yaşanan stresde yine çocukların büyümesini olumsuz etkileyen durumlardan biri
 
- Başta demir olmak üzere vitaminlerin ve minerallerin eksik olması
 
Çocuğunuzu muayeneye getirmeden önce bunları mutlaka not alın !
Kilo almayan bir çocukta muayene bulgularının yanı sıra yemek alışkanlığı ve tükettiği gıdaların öğrenilmesi oldukça önemlidir. Muayeneye gelmeden önce bir beslenme günlüğü oluşturmanız doktorunuzun eksikleri ve yanlışları görmesi konusunda oldukça faydalı olacaktır.Bu günlükte yine olmazsa olmazlar kusma veya ishal gibi durumlar, çocuğunuzun yemediği gıdalar, sıvı tüketimi ve süpheli allerjij reaksiyonlardır.
 
Diyetisyen yardımı oldukça önemli.
Ülkemizde Diyet uzmanlarının sadece kilo vermeye yardımcı olacağı konusunda bir yanlış algı mevcut. Biz çocuk doktorlarının beslenme konusundaki en büyük destekçileri diyetisyenlerdir. Gerekli görülen durumlarda bir uzmanın çocuğunuzun dengeli beslenmesini ayarlaması ve bunun takibini yapması çok daha iyi sonuçlar vermektedir.
 
Vitamin takviyesi kilo aldırır mı?
Anneler arasında yanlış bilinen bir konu da vitamin şurupları ve balık yağı desteğinin tek başına kilo aldıracağı yönünde. Tabiiki de vitaminlerin ve balık yağındaki omega-3 ün çocuğunuzun gelişimine olan katkısı tartışılmaz ama bu desteklerin hiç biri uygun bir diyet ile birleşmediği sürece istediğiniz sonuçları almanızı sağlamayacaktır.
 
Çocuğunuzun düzenli bir beslenme alışkanlığı geliştirmesi tamamen sizin elinizde.
Yapılan çalışmalar uygun öğün alışkanlığı olan çocuklarda obezite ve yetersiz kilo alımının belirgin olarak daha az görüldüğünü göstermekte. Biz farkında olmasakta barsaklarımız ve organlarımız düzenli öğün almamız durumunda sindirim ve enerji kullanımını beslenme öğünümüze göre ayarlamakta. Bunun için çocuğunuzun öğünleri olabildiğince aynı saatlerde almasını önceliğiniz olarak belirleyin.
 
Çocukların öğün aralıkları nasıl olmalı?
Bebeklerde aydan ay değişmek ile beraber 2-3 saatte birden başlayıp 1 yaşa doğru 4-6 saate açılması uygundur. Daha büyük çocuklarda ise olabildiğince eşit aralıkara ayrılmış 3 ana ve 3 ara öğün sağlıklı bir büyümeyi elde etmenizi sağlayacaktır.
 
Sofra alışkanlığı sağlıklı bir büyümenin anahtarıdır.
Çocuğunuzun nerde yemek yediği öğünü tamamlaması açısından oldukça önemli bir etken. Örneğin televizyon karşısında çocuğunuza yemek yedirmek oldukça zor iken tüm ailenin olduğu bir sofrada çocuğunuz daha keyifli bir yemek yiyecektir.
 
Altta yatan bir hastalığı olmayan çocuklar için destek seçeneklerini değerlendirin.
Çocuğunuzun gelişme geriliğinin derecesine göre kalorisi yükseltilmiş gıda takviyeleri doktorunuz tarafından önerilebilir yakın takip ile bu takviye mamaları kullanabilirsiniz. Önemli bir hatırlatma bu mamaların ihtiyaç olmadan kullanılması durumunda obeziteye neden olacağı.
 
Davranışsal bir problem söz konusu ise psikolojik destek almak faydalı olabilir.
Davranışsal açıdan problem yaşayan aileler için biz doktorların yetersiz kaldığı durumlar olabiliyor. Bu durumda profesyonel çocuk psikologlarından ve davranış terapilerinden faydalanmak yararınıza olacaktır.
 
Diğer annelerin başarılarını değerlendirin.
Bu konuda yemek hazırlama sofra düzeni tariflerle ve deneyimleri bol bol okuyun aklınıza yatan şüphe duymadıklarınızı uygulama açısından değerlendirin.
 
Sonuç olarak anne olmanın zor yanlarından biri ailenizin beslenmesini yönetmek kilo alımı kadar ne yendiğinizi bilmek ve sağlık açısından kalitesi yüksek gıdaları tüketmeye olabildiğince özen gösterin. Unutmayın sağlıklı bir nesil için anahtar sizsiniz.
 

Çocuk Doktoru

Soru Sormak İçin Tıklayın !

 
 
 
 
Toplam blog
: 13
: 854
Kayıt tarihi
: 20.09.16
 
 

Minik mucizeler ve onların bilgili ve ilgili anneleri için yazılar yazan elimden geldiğince daha ..