Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '16

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuğum kısa mı?

Çocuğum kısa mı?
 

Malum okulların açılmasıyla beraber çocuklarınızın yaşıtları arasında kısa gözükmesi sizi endişelendiriyor olabilir. Bugün isterseniz boy kısalığını konuşalım.Bakalım boy kısalığı için neler yapılabilir? Nelere dikkat etmek gerekir.

 

Öncelikle bir konuya bir açıklık getirelim "Çocuğumun boyu kısa mı?"

 

Bu sorunun cevabı hiç bir zaman diğer çocuklar ile kıyaslama ile verilmemeli rutin kontrollerinizde doktorunuz veya hemşirenizin ölçümleri sonrası yaşına göre aralıklara bakılmalı ve anne baba boyuna göre çocuğunuzun hedef boyu hesaplanmalı. Dikkat edilmesi gereken bir konu da boy karşılaştırmasında cinsiyet farkının da göz önüne alınması.

 

Peki çocuğumun boy uzaması Nasıl olacak ?

 

Normalde çocuklar en hızlı ilk 24 ay içinde uzarlar ardından ergenliğe kadar bu uzama yavaşlar. Ardından ergenlik çağı boyunca yine hızlı bir boy uzaması meydana gelir.

 

Çocuğumun boyunun kısa olması bir hastalığı olduğu anlamına mı geliyor ? 

 

Çocuğunuzun boyunun kısa olması herzaman bir sağlık problemi olduğu anlamına gelmez. 

 

Peki çocuğunuzun boyunun kısa olmasının normal nedenleri neler olabilir ?

 

- Anne ve babanın birinin ya da her ikisinin boyunun kısa olması. Bu durumda genetik olarak çocuğunuzun da boyunun kışa olma ihtimali yüksektir.

- Uzama hızının diğer çocuklardan yavaş olması. Bu durum halk arasında sonradan boy atma olarak bilinmekte altta yatan bir tıbbi durum yok ise çocuğunuz erişkinlikte normal boyuna ulaşacaktır. 

- Çocuğunuzun boy uzamasının erken başlaması ve ilkokul çağında diğer çocuklardan uzun olması durumunda bir dönem uzaması durabilir. Yine altta yatan bir sağlık problemi olmaması durumunda korkmanıza gerek yok çocuğunuzun boyu olması gereken uzunluğa ulaşacaktır.

 

Bu durumlara dikkat !

 

Ama bazı durumlar var ki çocuğunuzun boy kısalığına neden olabilecek altta yatan bir tıbbi sebep olabilir. Bu durumda altta yatan sıkıntının tedavi edilmemesi durumunda çocuğunuzun boyu olması gerekenden kısa kalabilir.

 

- Çocuğunuzun kilosunun yaşına göre olması gerekenden az olması

- Sindirim sistemi akciğerler kalp kan ve böbreklerini etkileyen uzun süreli bir tıbbi durumun olması.

- Büyüme hormonunun yetersizliği ile seyreden bir durum olan büyüme hormon eksikliği bulunması bu durumda çocuğunuzun hormon tedavisi alması boy uzaması ve kas sistemi gelişimi için oldukça elzemdir.

- Çocuğunuzun doğuştan boy kısalığına neden olabilecek bazı genetik bozukluklara sahip olması.

 

Çocuğumun tetkik edilmesi gerekir mi? 

 

Burda doktorunuzun kararı önemli eğer altta yatan anormal bir durumdan şüphelenilir ise tetkik edilmesi oldukça önemli.

 

Bakalım yapılabilecek tetkikler neler?

 

- Boy uzaması ve büyümeyi geciktirme riski yaratabilecek hastalıklara yönelik yapılacak kan tahlilleri ve hormon testleri.

- Kemik yaşının hesaplanması için çekilecek olan el bilek grafisi

- Gerek duyulur ise bazı genetik tetkikler.

 

Çocuğuma tedavi verilmesi gerekir mi? 

 

Burda önemli olan altta yatan tedavi gerektiren bir durum olup olmaması. Bazen aileler normal olan çocuklar için de tedavi istemekte ama unutmayın en basit tedavi bile gereksiz verildiğinde çocuğunuz için risk oluşturmakta. 

 

Büyüme hormon tedavisi nedir ? Nasıl uygulanır ?

 

Büyüme hormonu eksikliğinde büyüme dönemi boyunca uzun bir süre bu hormonun yerine konması gerekmekte. İğne şeklinde yapılan bu hormonun gereksiz yere verilmesi bazı yan etkilere neden olabiliyor. Düzenli bir takip ile kolayca tedavi edilebilen bir durum.

 

Büyüme hormon eksikliği olmayan kısa çocuklar bu hormonla tedavi edilebilir mi?

 

Malesef hayır. Çünkü zaten büyüme hormonu düşük olmayan bir çocuğa hormonu vermek yüksek ihtimalle bir uzama sağlamayacaktır sağlasa bile 4-6cm kadar bir uzama olacaktır ama riskler göz önüne alındığında tedavi verilmesini önermek yanlış olur.Ayrıca uzun yıllar boyunca iğne olması ve detaylı takipler gerekecektir.

 

Peki bu durumda sizin yapabileceğiniz birşeyler var mı? 

 

Evet var isterseniz bunlara bir bakalım.

 

- Öncelikle dengeli ve yeterli beslenme çok önemli gerekirse diyetisyeniniz ile konuşup detaylı bir beslenme planı yapmak çocuğunuz için faydalı olacaktır.

- Çocuğunuzun kendi ile barışık olması için çalışın. Boyuna odaklanmayın siz boyunu dert ettikçe oda bunu bir eksiklik olarak görecektir. 

 

Ve spor aktiviteleri vücut yapısı için oldukça etkili yüzme basketbol gibi aktiviteler hedef boyuna varması için etkili olduğu gibi kendine ve vücuduna olan güvenini de arttıracaktır. 

Ama önemli bir nokta bir spor dalına yönelirken çoçuğunuzun vücut yapısına uygun dalları seçmeniz böylece çocuğunuz o sporda daha başarılı oldukça vücuduyla daha barışık olacaktır:)

 

Sonuç olarak boy kısalığından şüphelendiğiniz durumlarda bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmeniz oldukça önemli. Çocuğunuzun kendisi ile barışık olması boyundan daha önemli ve bunda sizin payınız düşündüğünüzden de fazla.

 
 
Toplam blog
: 13
: 854
Kayıt tarihi
: 20.09.16
 
 

Minik mucizeler ve onların bilgili ve ilgili anneleri için yazılar yazan elimden geldiğince daha ..