Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '13

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuğum nasıl başarılı olur?

Eğitimin ne kadar önemli olduğunu anlamak için dahi olmaya gerek yok. Yolda, evde, işyerinde, her alanda okumuş insanın farkı ortaya çıkar.

Kırsal alanda ki okuyamayan insanların hedefi çocuklarını okutmaktır. Kırsal kesimin varlığı, geleceğe ait sermayesi ve sigortası olarak oğlunun veya kızının okuyarak iş güç sahibi olmasıdır.

Geçmişte babası okutmamıştır kendisini. Babası (dede) hayvanlara bakacak çocuk lazım demiştir. Tarlada çalışacak insan gücüne ihtiyacı olduğunu düşünmüştür, Dünya'nın, Türkiye'nin değişiminin çok hızlı olacağını kimse düşünemedi.  Kırsal kesimde ki babalar mı öngörebilecekti?

Evlatlarını insanın günümüze göre değil, çocukların yaşayacakları zaman dilimine göre yetiştirmemizi büyüklerimiz asırlar evvel ifade etmişlerdir. 21. Yüzyılda yaşamak hala bazı ailelerin büyüklerine çok bilgi ifade etmiyor.

Aile büyüklerinin amacı dizginleri ellerinde tutmaktır. Her davranışıyla, okumasıyla, yazmasıyla, konuşmasıyla evlatlarından elli altmış yıl öncesinin kurallarını beklemekteler. Aile yapımıza zarar gelmesin, medeniyetimizin dinamikleri, kültürümüzün omurgası zedelenmesin. Fakat aklımız hala eskilere de takılmasın.

Evlat sahibi olmanın mesuliyetini idrak etmeli anne ve baba. Okusun isteyen anne ve baba acaba gerçekten çocuğunun okumasını istiyor mu? Çocuk başarılı değilse veya istendik yerde değilse suçlu sadece öğrenci midir? Soruları sorduğumuzda , cevap hayır olmalıdır.

Çocukların her istediğini alan, veren, temin eden, doyumsuz gençliği topluma verenler ve fuzuli olarak görülen aletleri zorunlu olarak alır ve öğrenciye verilirse olacağı budur. Tüm imkanlarımı oğlum için seferber ettim lakin yine de “başarıllı değil”ne önerirsiniz sualine?

Öncelikle okul çağındaki çocuklara , gençlere telefon kullanmasını sınırlamak gerekiyor. Cep telefonu zorunlu olmadıkça evde bıraktırılmalıdır. Süistimal ettiğini anladığınız an el koymalı büyükler. El konulduğunda da kimse öğrenciye arka çıkmamalıdır.

İkincisi gerçekten kırsal kesimdeki çocukların başarılı olmasını isteyen aileler, televizyon dizilerini sınırlı seyretmelidir. Çocuklarıyla beraber oturup işlerini yapmalılar. Ben ne anlarım derslerden diyerek işin içinden çıkmak basitliktir. Zaten babam da okutmadı mazareti geçerli değil.

Çocuk bir odada, ailenin diğer fertleri televizyon başında olursa öğrenci başarılı oluyorsa şaşmak gerekir. Çocuğumuzun geleceğini önemsiyorum diyenler kendileride öğrenci olmalılar. Akşam sabah gezmeye, ziyarete gitmemeliler.

Kendilerini çocuklarının çalışma durumuna, sınav hazırlığına göre programlamalılar. Özellikle bilgisayar destekli eğitim ve öğretim gayesiyle evine internet bağlatmamalıdır. Bağlatılırsa bile öğrencinin yalnız bulunduğu odada internet bağlantısı olmamalıdır.

Ben okuyamadım, çocuğum okusun isteyen birçok veli, akraba, komşu, vatandaş tanıyorum. Dertleri çocuklarının bir türlü ders çalışmamaları. Nasıl olur da benim çocuğum ders çalışır problemini çözemeyen veli sayısı oldukça çok.

Öncelikle aile büyükleri veya büyüğü çocuğunun başında bulunacaktır. Arkadaşlarına ders çalışmaya gidiyorsa mutlaka takibe almalıyız. Etütlere yazılmışsa devam durumunu takip etmeliyiz. Öğretmenleri var, idarecileri var, sorumluluk onların diyerek işin içinden çıkamayız.

Birinci derecede evladımızdan kendimiz sorumluyuz. Bir örnek: İki evlat sahibi anne. Baba yok. Anne her akşam çocukları ders yapmaya başlayınca onlarla beraber oturur. Derslere karışmaz. Onların odasına onlarla girer, onlarla çıkar. Her gün, her akşam dersleriyle ilgilenir.

Neticede şimdi çocukları iyi mevkilerde görev yapıyorlar. Bizim de amacımız evladımızın istikbaline katkımız olmalı diyen ailelere önerimizdir. Okusun istiyorumla beraber onları kontrol etmek birinci vazifemiz olmalıdır.

 

 

Not: Meslektaşımız Adil Kavçakar Bey’e geçmiş olsun der, Beyza için de şefaatçi olmasını niyaz ederiz.

 

 

  

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..