Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '12

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuğum sürekli ağlıyor

Okul öncesi dönemdeki çocukların neredeyse tamamı zaman zaman öfke nöbetlerine kapılır. Ağlama, somurtma, çığlık atma, ayaklarını veya kafasını vurma gibi davranışların hakim olduğu öfke nöbetleri genellikle çocukların kızgın veya gergin olduğu zamanlarda patlak verir.

Öfke nöbetleri nefesini tutma veya vurma, ısırma, tekmeleme gibi daha saldırgan davranışları da içerebilir.

Çocuklardaki ağlama krizleri pek çok annenin çaresiz kaldığı bir sorun. Çocuk bir şey ister. Eğer anne kabul etmezse, ağlamaya başlar. Anne sus, yeter dedikçe daha da bir iştahlanıp ağlamaya devam eder. Anne çaresiz kalır, ya sussun diye istediğini yerine getirir, ya da baba veya varsa evdeki diğer büyükler dayanamaz; “aman çocuğu ağlatma isteğini yapıver” deyip, bu şekilde çocuğu susturma yoluna giderler.

Ağlamanın normal fizyolojik bir yanıt mı yoksa altta yatan patolojik bir sebebe bağlı anormal bir durumu olduğuna karar verilir. Eşlik eden şikâyet varlığı, bebeğin genel durumu, ailenin endişesi göz önüne alınarak hasta hastanede izlenir. .

Çocuklarda şiddetli ağrı, müthiş ağlama ve feryat krizleriyle kendisini belli eder. Bu ağlamanın, anne-babasının ilgisini çekmek isteyen çocuğun şımarıklık ağlamalarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Çevrenin paniğe kapılması ve korkusunu, sıkıntısını ifade etmesiyle, nöbet daha da şiddetlenir. Çocuğun ağlamalarına yüzünün sapsarı solması da eşlik ederse, bunu bir tehlike işareti olarak kabul etmek gerekir. ??Dikkat! Çocukların çoğu, çevresindekilerin davranışları kendilerini buna iterse, ağlamalarının şiddetini daha da artırır. Dolayısıyla acısının gerçek önemini ortaya çıkarmak gerekir .Bu konuda  bir uzmandan yardım almak  yararlı olur.

Kendi benliğinin farkına varan bir çocuk, artık ben de varım diyerek; ailesiyle ya da çevresindekilerle her konuda çatışmaya girebilir
İnatlaşma, her yaşta ve her insanda ortaya çıkabilecek bir davranıştır. Çocuklarda inatlaşma özellikle 2-4 yaş arasında görülmektedir. Çocuklar bu yaşlarda artık kendi varlığının farkına varır ve bağımsızlıklarını ortaya koymak, kendi istedikleri şeyleri yapmak isterler.

 Kaynak: http://www.izafet.com/hamilelik-donemi-anne-ve-cocuk/437378-cocukla-inatlasmayin.html#ixzz21fF9NnXD

Çocukta öfke nöbetlerinin yerleşmesi, çocuk ve çevresi açısından oldukça sakıncalı bir durumdur. Çocuklarında öfke krizleri iyileştirilmeyen çocuklar, ergenlik dönemlerinde ve yetişkinliklerinde, karşılaştıkları sorunlara,şiddete başvurarak, kırıp-dökerek çözüm bulmaya çalışırlar. Anti sosyal olurlar, çevrelerince istenmezler. Zaten bunun belirtilerini ilkokul çağında iken anne-baba anlar. Çocukları sürekli kavga eder. Okulda, sokakta öfke nöbetleri geçirir. Böyle kriz anlarında çocuk bir süre kendi haline bırakılmalı, öfke nöbeti geçmeye başladığı zaman sakinleştirilmeye çalışılmalıdır.

Durumun ileri boyutlara varmaması için aileler gereken önlemleri almalıdırlar. Çocuklarında öfke nöbetleri belirtilerine rastlayan anne-babalar bir psikologa başvurarak bu sorunu çözebilirler.

 
 

 
Toplam blog
: 51
: 3947
Kayıt tarihi
: 07.09.08
 
 

1991 yılında istanbul üniversitesinden mezun oldum. O yıldan beri, pedagog, psikolojik danışman o..