Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '15

 
Kategori
Psikoloji
 

Çocuğum üstün mü?

Çocuğum üstün mü?
 

Sevgili danışanlarımdan şu sıralar sık sık duyduğum çocuğumun zeka seviyesini bilmek istiyorum oluyor.

Sevgili anne adaylarına öncelikle şunu belirtmek isterim. Henüz anne karnındayken küçük bebeğinizin beyin hücreleri yine sizin beslenme, uyku düzeni ve ruhsal gelişiminize paralel olarak şekilleniyor.

Zeka, bireyin doğuştan sahip olduğu, kalıtımla kuşaktan kuşağa geçen, sinir sisteminin işlevini kapsayan deneyim, öğrenme ve çevrenin de etkisiyle şekillenir.

Zeka gelişimi gebeliğin ilk 3 ayında başlar. Ve hızla çoğalarak doğumdan sonraki ilk yıl boyunca devam eder. Gliyal hücrelerin oluşumu da bu evrede şekillenir.

Çocuklarda zihinsel gelişim 5 yaşına kadar %80 civarındadır.

Zeka gelişimini etkileyen en önemli faktör genetik yapıdır. Anne –babanın genleri ve kalıtımı belirleyen tüm özellikler çocuğa aktarılır. Zeka’ nın kalıtım kadar çevre ile de etkileşimi büyüktür.

Toplumu oluşturan kişilerin ancak %2’lik bir bölümü 125 ve üzeri IQ seviyesine sahiptir.

Gebeliğini aşırı kaygılı, korkulu, mutsuz ve stresli geçiren anne adaylarının çocukları ileriki dönemlerde aşırı duygusal olmakla birlikte beyin işlevleri de fonksiyonel olarak etkilenmektedir.

Bunları şunu için özetliyorum. Siz değerli ebeveynler çocuklarınız en değerli varlıklarınız. Onların çok yüksek IQ’ ya sahip olmaları, çok başarılı, çok sağlıklı, çok ünlü, çok mutlu, çok iyi ya da çok zengin olacakları anlamına gelmiyor.

En büyük kazanımınız onların varlığı. Sadece var oldukları için duyduğunuz şükran ve mutluluk aslolan. Bunu hissettirebildiğiniz kadar gelişecek duyguları ve sevgiyle katlanacak zekaları. İşte o zaman fark edeceksiniz IQ’ larının yüksekliğini. Ve bunun hayatlarına akışını.

Şimdi içinizdeki ‘’Benim çocuğum da çok zeki değil mi?’’ sorularını susturup önünde diz çökün elinizi omuzuna koyun ve yüzünü size çevirdiğinde gözlerinin içine en DERİNine bakın. Değerli , önemli ve bütün olduğunu onu tam da bu haliyle gördüğünüzü hatta bundan büyük onur duyduğunuzu yanınızda olduğu için hissettiğiniz mutluluğu ona yaşatın. Yalnız olmadığını sevgiyle bir bütün olduğunuzu en basit haliyle ifade edin.

Sadece sadeleşin.

Hayat siz ona güldüğünüzde en yüksek puanı verecek.

Sevgiyle ve gerçekte kalın…

 
Toplam blog
: 40
: 250
Kayıt tarihi
: 29.05.13
 
 

15.04.1981 Ankara doğumluyum. Akademik hayatım bittikten sonra kendimi mutlu hissettiğim ve görme..