Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '16

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuğuma hangi zeka testini yaptırmalıyım?

Çocuğunuz ne kadar zeki? Arkadaşları ile arasında zeka yönünden fark varmı? Bunu nasıl öğrenebilirim hangi testi yaptırmalıyım diye soruyorsanız kendi kendinize buyrun yazımı koyun.

STANFORD BİNET ZEKA TESTİ NEDİR?

Stanford binet zeka testi, çocuklarda zeka gelişiminin saptanması amacı ile kullanılan zeka testidir. ilk defa 1916 yılında geliştirilen test Stanford Üniversitesinde , PSK. Lewis Terman tarafından geliştirilmiştir. “Stanford-Binet testi” oluşturulmuştur. 1960-1937 yılında revize edilmiş ve 1986 mevcut baskı haline getirilmiş ilk zeka testidir. Ülkemizde uygulanan baskısı 2003 baskısıdır. Orijinal hali Binet-Simon Ölçeği nin revize edilmesi ile uygulamaya geçmiştir. 2 ile 16 yaş aralığında geçerliliği vardır. Ülkemizde genellikle 6 yaşını doldurmuş çocuklarda wisc-r testi uygulanmaktadır. Stanford binet zeka testi ise 2-6 yaş aralığında uygulanır. 45 dk ile 90 dk arasında sürmektedir. Bu süre alt testlerinin uygulanması ile iki buçuk saate kadar çıkabilir.

STANFORD BİNET ZEKA TESTİ SORULARI

Stanford Binet Zeka Testi soruları yaş guruplarına göre soru sayısının arttığı bir testtir. bu soruların her biri toplam ay sayısına göre hesaplanmaktadır.

Örnek olarak 2 yaşında bir çocuk için her biri 1 aya karşılık bir soru yani 12 soru sorulur. Bu 3 ve 4 yaşlarında bu şekildedir. Çocuk 5 yaş ve üzeri ise bu sefer her iki aya karşılık 1 soru seklinde 6 soru eklenir.

Stanford Binet Testi yapılan bir çocuğun zeka seviyesi IQ değeri olarak aşağıda belirtilen tabloda ki gibi değerlendirilir. IQ değeri 15 ayrı alt testin yapılması ile ortaya çıkar. Bu alt testler aşağıda belirtilmiştir. Çocuğun yaş sınırına göre alt testlerin sayısı değişmektedir.

YAŞ ARALIĞINA GÖRE STANFORD BİNET TESTİ SORU ÖRNEKLERİ

Bu test iki yaşını doldurmuş çocuklar ile başlar. aşağıda çocukların yaşlarına göre sorulan soru tiplerini tanıyalım.

2-3 Yaş çocuklarda el ile tanıma ve oyunlar
Örnek verirsek büyük küpler ile şekiller yapma
4 – 5 Yaş çocuklarda nesneleri tanıma
Örnek vermek gerekir ise gösterilen resim nedir, bu eşya nedir gibi
7 Yaşında çocuklar ile benzer ve farkları gösterme
Örnek iki resim arasındaki benzer yada farkları bulma
8 Yaşındaki çocuklara hafıza teknikleri
Örnek olarak anlatılan bir öyküyü tekrar hatırlaması ve anlatması gibi

STANFORD BİNET ZEKA TESTİ ALT TESTLERİ NELERDİR?

Stanford Binet Testi 4 ana testten oluşur bu ana testler ise 15 alt testten oluşmaktadır. Bu 15 alt testin 6 tanesi tüm yaş guruplarına uygulanırken kalan testler yaş aralıklarına göre uygulanmaktadır. Sözcük Dağarcığı, Desen Analizi, Nicelik, Bellek ve Cümle Belleği alt testleri tüm yaş gruplarına uygulanmaktadır.

 
Toplam blog
: 6
: 271
Kayıt tarihi
: 14.12.14
 
 

Psk. Ayşegül ÜLKÜ E-Mail : aysegul@aynadandanismanlik.com Psikolog Aynadan Psikoloji Danışmanlık ..