Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğumdan EEG İstendi

Çocuğumdan EEG İstendi
 

Çocuklarının  havale  geçirmesi bir anne-baba için  korkunç  bir  deneyimdir.  Özellike  de  ateşsiz  havale   geçirildiğinde  veya  ateşli  havale  tekrar ediyorsa  doğru  teşhis  ve  tedavi için mutla  bir EEG(beyin  elektorsu)  çektirmek  gerekir. Ancak  çocuklarda EEG  çekimi çok özeldir. Konu hakkındaki  tüm  merak  ettiğiniz  soruları çocuk nöroloji  uzmanı  Doç. Dr. Sinan Çomu’ya  sorduk.

Çocuğumdan EEG istendi, nasıl yaptıracağız?

EEG (Elektroensefalografi) beyin elektrik aktivitelerini kayıt için kullanılan bir testtir. Kalp elektrosuna (EKG) benzer. Test sırasında sadece kayıt yapılır, elektrik verme veya iğne batırma olmaz. Testin hiçbir zararı yoktur.

EEG testi, EEG teknisyenleri tarafından yapılır ve nörologlar tarafından okunup değerlendirilir. Çocuklar ve bebekler ile genelde iletişim kurulamaz, sürekli hareket edip ağlayabilirler,  bu  nedenle çocuklarda EEG çekimi özellikle itina gerektirir. Ayrıca çocuk EEG yorumlanması da bu konuda eğitimi ve tecrübesi olan çocuk nörologları tarafından yapılmalıdır.

Benim çocuğum ağlıyor, psikolojik olarak etkilenmesini istemiyorum, nasıl EEG çektirebilirim?

Çocuk EEG çekimlerinde tecrübeli teknisyenler hem ağlayan çocukları kontrol etmeyi, hem de ölçerek elektrodların doğru yerlerini tespit etmeyi başarabilirler. İşlem sırasında ağrı söz konusu olmadığından sadece istemediği birşey yapılmayla ilişkili ağlama olur. Bu, muayene veya bir aşı sırasındaki ağlamadan daha önemli değildir. Kalabalık veya yeterli tecrübesi olmayan merkezlerde çocuklar uyutularak kayıt yapılır. Uyku  EEG’si  istenince  işlemin  ortasında  uyutma  farklı  bir  kavramdır,  bunun yapılması her  yerde normaldir. 

Hareket edilmesi veya ağlama EEG'yi etkiler mi?

EEG testi, çeşitli çevresel etkilere (artefaktlara) açıktır. Ağlama ve hareket etme sırasında da kas etkileri EEG'ye yansır. Fakat, bu konuda tecrübeli teknisyen ve hekimler gereksiz filtreleme yapmadan değerlendirmeyi yapabilirler.

EEG'de uykuda mı uyanıkken mi yapılmalı?

Burada isteği yapan hekimin tercihi önemlidir. Genelde hedef hem uyanık hem de uykudaki beyin elektrik faaliyetlerini kaydedebilmektir. Dolayısıyla iki kez işleme gerek kalmaması için hastanın uykusuz kalmış bir şekilde EEG'ye gelmesi ve kayıt sırasında uyanık ve uyku dönemlerinin saptanmasına çalışılır. Bu haliyle işlem genelde 1 saati aşar.

İstanbul'da nerelerde çocuk EEG'si yapılabilir?

Çocuk Nörolojisi bölümü olan birçok devlet ve üniversite hastanesinde çocuk EEG'si yapılır. Fakat buralarda yığılma fazla olduğundan randevu almada güçlük olur. Çocuk nörolojisi uzmanlarının muayenehanelerinde de, hasta muayene edilmeden dışardan istenmiş EEG'ler yapılabilir. Özel hastaneler genelde çocuklarda da EEG yaptıklarını belirtseler de özellikle çocukta tecrübeli EEG teknisyeni ve de çocuk nörolojisi uzmanı bulundurmazlar. Bazı nadir merkezler de çocuk nörologları ile anlaşmalı olarak çekimi çocuklarla çalışabilen teknisyenlerce çekim yapılır ve daha sonra anlaşmalı çocuk nörologlarının okuması sağlanır. Bu şekilde en uygun kalite/fiyat oranı sağlanır.

Ek  sorularınız  ve  bilgilendirme için Doç. Dr. Sinan Çomu ile görüşebilirsiniz.

Levent, 212-2823531

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/cocugumdan-eeg-istendi/791

Bu makale de ilginizi çekbilir:

Havale - Epilepsi Nöbeti

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..