Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '06

 
Kategori
Mesleki Eğitim
 

Çocuğumu hangi dershaneye göndereyim?

Çocuğumu hangi dershaneye göndereyim?
 

OKS ve ÖSS sınav sonuçları açıklandı, açıklanacak. Bu sınavlarla ya kendimiz için yada çocuklarımız için ilgilendik, ilgileniyoruz. Bu sınavlara hazırlanırken dershanelere milyarlarca lira harcadık yada harcayacağız. Dershaneler konusunu dikkatinizi çekmek istiyorum.

Gazetelerde çarşaf çarşaf dershane reklamlarıyla karşılaşacağız. Bu reklamları bir taraftan dikkatli okuyalım, bir taraftan bazı soruların yanıtlarını bulmaya çalışalım. İşte size örnek reklamlar.

1- “İlk binde 800 öğrenci” Bu spot doğru değil. OSS de altı puan türü var. Altı puan türü hesaba katıldığında doğru spot “ilk altı binde 800 öğrenci” olmalıdır. OKS’de iki puan türü var. İki puan türü hesaba katıldığında bu reklam spotunun doğrusu ilk binde değil “ilk iki binde 800” öğrenci olmalıdır.

2- Sorulması gereken bir soru: Türkiye derecesi yada il derecesi yapmış bir öğrenci adı geçen dershaneye geldiğinde okuldaki dersleri nasıldı?

3- Sorulması gereken bir başka soru: Derece yapan öğrenciler dershaneye kayıt yaptırırken her hangi bir ücret ödemişler midir? Ödememişlerse neden? Okullarında başarılı oldukları ve dershanede de bu başarılarının devam edeceği düşünülüp, reklam yatırımı olarak bu öğrencilerden ücret alınmamış olabilir mi?

4-Başarılı olduğunu iddia eden dershanenin, öğrencilerinin toplamının başarı ortalaması nedir? Bu dershaneye kaç öğrenci kayıt yaptırmış kaç tanesi her hangi bir okula yerleştirilememiştir?

5- Dershanenin başarı diye sunduğu listedeki öğrenciler arasında, okuldaki derslerinde başarısız bir öğrenci var mıdır?

Bu soruları sorarken dershanelerin hiçbir önemi, katkısı yok demek istemiyorum. Bu sınavlarda başarının asıl öznesi dershaneler değil, çocukların kendisi, çocukların okul başarısı demek istiyorum.

Son söz: Dershane seçmeden önce, dershaneye milyarlar ödemeden önce çocukların okul başarılarını önemseyelim.

 
Toplam blog
: 22
: 865
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Lise mezunuyum. Zaman zaman her şeyi kafaya takan zaman zaman hiç bir şeyi kafaya takmayan bir yurtt..