Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '16

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuğumuzu büyütüyor muyuz, yetiştiriyor muyuz?

Çocuğumuzu büyütüyor muyuz, yetiştiriyor muyuz?
 

Öncelikle şu konuya bir açıklama getirmekte fayda var, çocuk büyütmekle sorumluluğumuzu yerine getirmiş mi oluyoruz! Çocuk büyütmeyle yetiştirmeyi ayırt etmemiz gerekir, büyüme bize bağlı bir olgu değildir, sadece katkı sunarız, fakat yetiştirmek bize bağlıdır. Buradaki sorun nasıl yetiştirileceğidir. Bir başka önemli konu ise büyümeyle doğru orantılı yetiştirmedir. Yetiştirmeden kastımız eğitimdir. Eğitim süreci olduğu bilincinde hareket edilmelidir.
Buradaki öncelikli sorun çocuğu yetiştirmek  yani eğitmek için anne babaların  bu konularda kendilerini yetkin olmaları ve hazırlıklı olmaları gerekir, görevleri ile ilgili doğru tespitler ile donanımlı olmaları önemlidir. Çocuğun eğitimi doğumdan itibaren anne ve babaların en öncelikli sorunu olmalıdır, bu konuda kaygıları ve hedefleri olmalıdır, önceliklerini iyi belirlemeyen bireylerin başarılı olmaları tesadüflere bağlıdır, o da kalıcı olmaz. Anne ve babaların çocuklarını yetiştirmede ortak bir anlayış içinde olmaları aynı dili kullanmaları gerekir bu dil eğitim dili olmalıdır. Aynı zamanda aynı davranışı göstermeleri gerekir çünkü çocuk sözden çok davranıştan etkilenir ve öğrenir, öğrenme kalıcı olur. Eğer anne babalar çocuklarının eğitiminde etkili olamazlarsa çocuk çevresi ve diğer etkili alan ebeveynlerin alanlarının etkisinde kalır ve bocalar, Yanlışları düzeltmek zaman alır ya da mümkün olmaz.
 
Anne ve babalara düşen görev çocuklarını örgün eğitime hazırlamada önce sosyal hayata uyum sağlamaları konusunda eğitmeleri önemlidir. Burada verecekleri en önemli mesaj birlikte yaşam kültürünü öğretmeleri ve birlikte yaşam içinde olumsuzluklardan etkilenme memeleri konusunda titiz ve dikkatli olmaları gereği önemlidir. Örgün eğitim öncesinde başkalarının değerlerini etki alanlarına girmeden önce aile kendi doğrularını öğretmelidir. Bir başka önemli konuda kuralı yaşamı öğretilmesi gerekir, ancak buradaki en önemli husus aile bu konularda tutarlı tavır olumlu yaklaşım sergilemeli ve duruş süreklilik arz etmelidir
Aileler çocuklarına her şeyleri sunarak onların hayal kurmalarına engel olmamalıdır. Aileler çocuklarına onun kendileri için değerli olduğunu her fırsatta davranışlarıyla göstermeleri gereği her şeyden önemlidir, bu tavır çocuğun ailesine karşı aidiyet duygusu kazanmasında önemlidir. Merhameti öğretmediğinizden ileriki yıllarda merhamet bekleyemezsiniz. Çocuğa önem vermenin ona her şeyi sunmak olmadığı bilincinde olunmalıdır. Her şeyin bir zamanı ve yeri olduğu bilincinde olunmalıdır. Eskilerin deyimiyle kadir kıymet bilmeleri konusunda eğitilmelidir. Aileler genellikle çocukların önüne oyuncakları dökerler, aslında bunun amacı çocuklarının kendilerini meşgul etmemeleri içindir, bu yanlış mesajdır. Oyuncak doğru mesajlar vermelidir, vakit geçirmek için değil öğretime dönük olmalıdır. Bu süreçte çağı iyi okumak lazımdır, gereklilikleri ve tehlikeleri bilmek ve çocuğu olumsuz etkilerden koruyup doğru yönlendirmek için.
 
Çocuklara öğretmekten çok örnek olmak daha kalıcıdır. Şu yanlış algıyı hayatımızdan kaldırmamız gerekir, sorunlar, sorumluluklar ve kaygılar çocuklarımızın büyümeleri ile doğru orantılıdır, önemli olan bu sorunlara hazırlıklı olunması ve doğru tavır içinde ve yaklaşımda bulunulması ve yönlendirilmesidir. Onlara hayatına önceliklerini sıralamayı bilmesini öğretmeliyiz, onlara aileleri tarafından beğenildiği ve desteklendiği mesajı her fırsatta davranışlarla gösterilmelidir. Çocuklara verilecek en güzel şey ''İlham'' onunla paylaşılacak en değerli şey ''Zamandır''.
 
Anne ve babalar çocuğa doğru değerler katmalıdır, katmak istediği değerlerin mantığı anlatılmalıdır ki kalıcı olsun. Çocuk ileride bir konu ile ilgili konuşmaya başlarken örnek vermek istediğinde şöyle demeli ''Annem şöyle yapardı ''Babamın bir sözü vardır' ', kısacası çocukta sağlam ve kalıcı karakter oluşturmak için ona toplumsal ve çağdaş değerleri kazandırmalıdır. Ayhan ŞİMŞEK/Eğitim yöneticisi.
 
Toplam blog
: 33
: 490
Kayıt tarihi
: 09.05.16
 
 

Eğitim ensitüsünü bitirdim, Fen bilgisi öğretmenliği yaptım, Türkiyenin bir çok yerinde ve okulun..