Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '18

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuğumuzu Cinsel İstismardan Korumak İçin Neler Yapabiliriz?

Çocuğumuzu Cinsel İstismardan Korumak İçin Neler Yapabiliriz?
 

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI NEDİR?
Çocuğun cinsel istismarı; çocuğun fiziksel ve ruhsal bütünlüğü bozacak şekilde mahremiyet içeren bölgelerine (genital bölge, anal, göğüs vb), zorla ya da ikna edilerek dokunma, öpme, okşama, pornografik cinsel görüntüler çekme, zorlayarak cinsel içerikli görüntüleri izletme, teşhircilik ve cinsel birleşme yaşama veya zorlama gibi çeşitlilik içeren süreçleri kapsamaktadır. 
 
ÇOCUĞUN İSTİSMARA HAZIRLANMA SÜRECİ
İstismarcının, çocuğu cinsel olarak istismar niyeti ile, çocuğun güvenini ve sevgisini kazanmak için çabaladığı bir süreçtir. Bu hazırlama sürecinin zaman içerisinde dozu gittikçe artar, hatta;  haftalar, aylar, yıllar sürebilir. Buradaki amaç istismarcının, hem çocuğun hem de çevresinin güvenini kazanarak, dikkat çekmeden hedefine ulaşmasıdır. Çoğu zaman, ailenin güven ve sevgisini kazanmakta başarılı olan istismarcı, şüphe unsurunu ortadan kaldırır. Bu nedenle aile; tehlikenin en yakınından geldiğini fark etmez. 
 
İstismarcı çocuğu cinsel istismara hazırlama sürecinde, çocuk ile cinsel istismarı gerçekleştireceği güne kadar sahte bir duygusal bir bağ kurar, aile ile yakın ve samimi iletişim içerisinde bulunur. Çocuğun, ilgisini çekebilecek sevgi sözcükleri (prenses, yakışıklım vb). , davranışları (kucağa otutturma, saçını okşama) ve objeler kullanarak (oyuncak, şeker, çikolata, hediye vb). çocuğun kendisini sevmesini ve ona güven duymasını sağlar. 
 
Ailenin ve çocuğun güvenini kazanan ve samimi ilişkiler kuran istismarcı, çocukla baş başa zaman geçirebileceği ortam ve şartları oluşturur. (Çocuğu parka götürme, aile yokken bakım veren rolünü üstlenme, eve sık sık girip- çıkma, çocuğa gereksiz ilgi gösterme vb.) İstismarcı, hemen sapkın davranışa geçebileceği gibi, davranışı sık sık gerçekleştirmeyebilir. 
 
Ve sonunda, istismarcı uygun ortamı yarattığında, çocuğu fiziksel ya da sözlü olarak istismar etmeye başlar. 
 
ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI NASIL ALGILAR?
Çocuklar, ilk olarak istismarcının davranışlarını sevgi gösterisi ve oynanan oyun olarak algılar. İstismarın boyutu ve şiddeti artmaya başladığında, çocuk bir şeylerin yanlış gittiğini anlamaya başlar. Fakat cinsel istismarcı ile kurulan bağ sebebiyle, çocuk nasıl davranacağını bilemez, istismarcının davranışını olumsuz olarak anlamlandıramayabilir. 
 
İSTİSMARA DAİR YANLIŞ İNANIŞLAR
- Çocuklukta cinsel istismar nadirdir.
- Çocukların çoğu yabancılar tarafından istismar edilir.
- İstismarcılar şüpheli görünür.
- Çocuklar hayal güçlerinin zenginliği nedeniyle cinsel istismarı uydururlar.
- Yaşanmış bir iki olay önemli değildir.
- Olayı provoke eden, şirin ve cazip kız çocukları, evden kaçan çocuklar ve ihmal edilmiş çocuklar potansiyel kurbanlardır.
- İstismara genellikle yoksul ailelerde rastlanır.
- Sadece parklar, genel tuvaletler, karanlık sokaklar, karanlık yerler tehlikeli yerlerdir.
 
CİNSEL İSTİSMAR SONUNDA ÇOCUKLARDA YAŞANAN RUHSAL SORUNLAR
- Tekrarlayıcı, rahatsız edici düşünceler,
- Uykuya dalma güçlüğü, 
- Olayla ilgili kabuslar,
- Öfke patlamaları ve saldırganlık,
- Konsantrasyon güçlüğü,
- Suçluluk ve utanç duyma,
- İçe kapanma, depresif belirtiler, 
- Aileden uzaklaşma, evden kaçma, 
- Olayı anımsatan nesnelere karşı yoğun psikolojik  sıkıntı,
- Olayı anımsatan kişiler, görüntüler ve yerlerden  kaçınma, 
- Korku reaksiyonu, 
- Yaşına uygun olmayan cinsel davranışlar, 
- Cinsel davranışlarda artma, mastürbasyon vb.  gözlenebilir.
- Okuldan kaçma, okul ve disiplin problemleri,  başarıda düşüş.
 
ÇOCUĞUMU NASIL KORUYABİLİRİM?
- Çocuğunuza bedeninin ona ait olduğunu öğretin: Çocuk savunmasızdır kendini korumayı ve gelen saldırıları önleme becerisi çok düşüktür. Anne babalar çocuğun bedeninin bebek dahi olsa kendine ait olduğunu öğretmelidir. Bu nedenle sizin çocuğunuz bile olsa, ona dokunurken dikkat ve özen göstermeli, istemediği zaman ona dokunmamalı, öpmemelisiniz. Başkalarının bunu yapmasına izin vermemelisiniz ve çocuğunuza bu konuda tepki vermeyi öğretmelisiniz. “İstemediğin sürece sana kimse dokunamaz ve öpemez bunun aksi bir şey olduğunu söylemeli ve bize haber vermelisin.” ifadesini çok abartılı olmadan çocuğa benimsetmelisiniz. 
 
- Çocuğunuza hayır demeyi öğretin: Çocuğunuza istemediği şeyleri ifade edebileceğini, yetişkinlere de hayır diyebileceğini, bundan dolayı suçluluk duymamasını gerektiğini anlatın. Ona doğru gelmeyen şeyleri size iletmesini söyleyin. 
 
- Çocuğunuzun yaş gelişimini dikkate alarak mahrem bölgeleri konusunda bilgi verin. Vücudunda bazı özel bölgeler olduğunu ve kendi isteği dışında kimsenin dokunmaya hakkı olmadığını basit, anlaşılır bir şekilde anlatın. Bilgiyi pekiştirmek için tekrar ettirin. Karşılıklı bilgi paylaşımında bulunun. 
 
-Çocuğunuzla her zaman kendini ifade edebileceği bir ortam oluşturun.  Ve sözlerine  daima güveneceğinizi belirtin ve hissettirin. 
 
- Çocuğu cinsel merakından kaynaklanan sorularından dolayı ayıplamayın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, detaya inmeden çocuğun istediği kadar bilgi vermektir. Çocuğa cinsel organların değerli ve vücutta birtakım fonksiyonlarının olduğu, bu sayede kız, erkek, anne, baba gibi özelliklerinin oluştuğu anlatılabilir. Bu bilgileri bilen ve ebeveynleriyle konuşabilen çocuklar herhangi bir istismar durumda aileye daha kolay açılabilmektedir. 
 
- Cinsel konuları çocuklarınızla rahat konuşun: Başlarına taciz veya ilerisi gelen çocukların ilk tepkileri genellikle korku, utanma ve saklama yönündedir. Bu durumda tacizci kişinin işini kolaylaştırır. Zaten bunu ailesine söylediğinde neler yapabileceğine ilişkin tehdit edilmektedir çoğu. Bu nedenle cinsel konuları utana sıkıla konuşmayın. Rahat olun. Açık ve net dil kullanın. Çocuk kendini cinsel kimliğini tanımalıdır. Başına geldiğinde de hemen size gelip söyleyebilmelidir. “İstemediğimiz halde bazen insanlar bizim özel bölgelerimize dokunmak isteyebilirler; böyle bir durum olduğunda bize haber vermelisin.” diyebilirsiniz. Ve böyle bir şey olduğunda rahatlıkla hayır deyip tepki göstermesini, cezalandırılmaktan korkmamasını söyleyin. 
 
- Cinsel taciz konusunda çocuklarınız bilgilendirin: Unutmayın ki tacizden korunmanın en önemli yolu bilgi sahibi olmaktır. Çocukların çoğu bu konuda bilgisiz olduklarından, korktuklarından, söyleyemediklerinden, cinsel konuları konuşmanın ayıp olduğunu düşündüklerinden uzun zaman tacize maruz kalmakta ve bunu konuşamamaktadırlar. Çocuğunuz ihtiyaç duyduğunda gerekirse uzman yardımı da alarak mutlaka yaşına uygun bilgilendirme yapın. Çocuğa cinsel organının kendisine ait ve özel olduğunu fakat anne babaların temizlik, banyo gibi ihtiyaçlarını gidermek için dokunabileceğini ama başkalarının dokunmaya haklarının olmadığını, ıssız ve tenha yerlerde birisinin böyle bir girişimde bulunduğu zaman mutlaka anlatması ve en yakın yerden yardım istemesi gerektiği ifade edilmelidir.
 
- Yabancılar konusunda çocuklar eğitilmelidir. Çocuk yabancı birisinin verdiği hediyeyi türü ne olursa olsun kabul etmemesi, ille de kabul etmek istiyorsa mutlaka anne babasına sorması öğretilmelidir. 
 
- Çocuğunuza küçük örneklerle anlatın: Şöyle şöyle olursa ne yaparsın gibi sorular hem çocuğun mevcut bilgilerini test eder hem de daha iyi kavramasını sağlar. Okul çıkışında bir kadın gelse, annen hasta oldu hastanede yatıyor, seni ona götüreceğim dese ne yaparsın?(İstatistiklere göre en çok kullanılan yöntemlerden). Sen parkta oynarken yanına bir adam gelse, köpeğini kaybettiğini, onunla birlikte aramanı istese ne yaparsın ? (Yapılan araştırmalar bu gibi bir durumda çocukların yüzde sekseninin bu teklifi kabul ettiğini göstermiştir.)
 
- Çocuklarınıza okuldan ve kendi yaş grubundan arkadaşlıklar edinmesini öğretin.
 
- Cinsel yönden kötüye kullanıma yada kendisine zorla dokunmaya kalkışan, bir yere götürmeye çalışan birisi ile karşılaştıklarında "yüksek sesle bağırmaları" öğretin.
 
- Çocuklarınıza oyun, çalışma yaptıkları yerlerin insanların kalabalık olduğu yerler olması gerektiğini öğretin. Tenha yerler hakkında bilgi verin. Issız sokak araları, parklar, inşaatlar vb. 
 
- Tedbirli olmanın korkaklık olmadığını öğretin.
 
- Tanıdık dahi olsa eve kimleri alıp almayacağını öğretin. Mesela amcan geldi alabilirsin. 
 
- Herhangi bir yerde kaybolduğunda, yolunu şaşırdığında neler yapması gerektiğini öğretin. 
 
- Kimlerden yardım alabileceğini öğretin. 
 
- Sizin evinizin telefon numaralarını ezbere öğretin. 
 
- Polis, zabıta, jandarma, resmi kurumları öğretin.
 
Instagram: instagram/volkanpelenk
 
 
Toplam blog
: 28
: 162
Kayıt tarihi
: 11.07.17
 
 

Çocuk/Ergen/Yetişkin Terapisti - EMDR Terapisti - Aile Terapisti - Öğretim Görevlisi ..