Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '16

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuğun psikolojik gelişiminde önemli: Anne - baba tutumları

Çocuğun psikolojik gelişiminde önemli: Anne - baba tutumları
 

Günümüzde anne babalar artık çok daha bilinçli. Çocuklarıyla ilgili bir şeyler merak ettiklerinde okuyorlar, araştırıyorlar ya da internetten bilgi sahibi olmaya çalışıyorlar. Yalnız ebeveynlerin çocuklarını bilinçli yetiştirmek adı altında bazen yanlış tutum ve davranışları olabiliyor. Bu yazımda sizlere biraz daha yardımcı olmak adına ebeveyn stillerinden bahsedeceğim. Ebeveyn stilleri anne babanın çocuğuna nasıl davrandığı ve tutum sergilediğiyle ilişkili olup çocuğun psikolojik gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir. Peki nedir bu ebeveyn stilleri?

1)      Aşırı Koruyucu Anne-Baba Tutumu:  Anne babanın aşırı endişesiyle birlikte çocuğun üzerinde çok fazla kontrollü halidir. Bu anne babalar çocuklarına zarar gelecek düşüncesiyle çocuklarını her türlü şeyden sakınırken gerçek yaşamdan uzaklaştırırlar ve çocuğun bireyselleşmesine izin vermezler. Bu tutumla büyüyen çocuklar genelde ebeveynlerine bağımlı, onlar olmadan karar vermekte zorlanan bireyler olurlar.

2)      Aşırı Baskıcı Anne-Baba Tutumu: Çocuğun birey olduğunu ve kişiliğini kabuk etmeyip aşırı baskı kuran anne babalarla karşı karşıya kalırız. Çocuk denileni yapmadığı zaman sözel ve fiziksel şiddetle karşı karşıya kalabilir ve cezalarla karşılaşması kaçınılmaz olur. Bu tutumla büyüyen çocuklar özgüveni eksik ve içedönük bireyler olabilirler.

3)      Dengesiz ve Kararsız Tutum:  Anne babaların sık yaptığı davranışlardır biri ‘evet’ derken birinin ‘hayır’ demesi.  Çocukla ilgili bir karar alındığı zaman anne-babanın fikirleri örtüşmese de verilen kararın ortak bir karar olduğunu çocuğa yansıtmak gerekir. Aksi takdirde anne babanın çocuk karşısında yaşadığı çatışmalar çocuğun iç çatışma yaşamasına neden olabilir. Ayrıca bu kararsızlığı çocuk lehine çevirip yanında olmadığını düşündüğü ebeveyne karşı cephe alabilir.

4)      İlgisiz Tutum: Anne baba çocuğa karşı ilgisiz olup onu dışlamaktadır. Aynı zamanda çocuğun varoluşuna, duygu ve düşüncelerine önem vermez. Bu tutumla büyüyen çocuklarda saldırganlık görülebilir.

5)      Demokratik Tutum: Demokratik tutum sergileyen  ailelerde verilen kararlar çocukların da lehine olacak şekildedir. Gerektiği kadar çocukların fikirleri alınır ve saygı duyulur. Demokratik aileler çocuğa yaşına göre sorumluluklar verir. Ayrıca bu ailelerde katı kurallar yoktur, sınırlar vardır. Çocuğun yeteneklerini keşfetmesine izin verirler. Bu tutumla büyüyen çocuklar özgüveni yüksek, bağımsız, sorumluluk sahibi ve kendini iyi ifade edebilen bireyler olurlar.

6)      Güven Verici, Destekleyici Tutum:  Güven verici ve destekleyici tutum sergileyen aileler çocuğa sevgisini gösterebilen,  çocuğun özgürlüğüne önem veren ama aynı zamanda sınır koyabilenlerdir. Çocuğun yeteneklerini, duygu ve düşünceleri desteklerler ve fikirlerini önemserler. Böylelikle çocuklar kendine güvenen, mutlu bireyler olurlar.

 

 
Toplam blog
: 10
: 373
Kayıt tarihi
: 27.06.16
 
 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji bölümü / Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji (Travma) yüksek..