Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğunuz için Oyun Grubu Seçerken..

Çocuğunuz için Oyun Grubu Seçerken..
 

oyun-cocuk


Oyun grupları çocukların sosyal-duygusal gelişimlerine, sözel ifadelerine vefiziksel gelişimlerine destek olur. Çocuğunuzun oyun grubuna dahil ederken çocuğunuz kendini ifade ettiğinde (söz ve hareket ile) diğer kişilerin anlayabildiğinden emin olun.2 yaştan itibaren günde 2 saat olmak üzere çocuğunuzu yanında bir tanıdığı ile  oyun grubuna başlatabilirsiniz. Seçtiğiniz 2 saatin çocuğunuzun uyku ve yemek zamanlarına denk gelmemesine özen gösterin. Oyun grubu, çocuğunuzun sosyal ilişkilerini geliştirmesi ve keyifle yaşıtlarını tanıması   için önemlidir. Çocukların davranışları ve değerleri küçük yaşlarda çevreden çok etkilendiğinden oyun grubunuzu özenle seçmeniz önem taşır.

1.Çocuğunuzun yapısını göz önünde bulundurun. Çocuğunuzun olacağı oyun grubuna çok hareketli veya sakin olması çocuğunuzun yapısı ile paralel olmalıdır. Daha büyük oyun grupları bazı çocukları tedirgin ederken bazı çocuklar kendilerini çok rahat hissedebilir.

2.Seçeceğiniz oyun grubunun amacını belirleyin. Çocuğunuza seçeceğiniz oyun grubunun çocuğunuzunel becerilerini desteklemesi, çocuğunuzun arkadaş edinmesi, iyi vakit geçirmesi, anaokuluna hazırlık gibi farklı amaçları olabilir. Sizin beklentilerinize uygun olanı seçebilirsiniz.

3.Daha önce çocuğunu oyun grubuna dahil anne-babalar ile görüşüp, farklı yerler hakkında bilgi toplayabilir, deneyimlerinden referans alabilirsiniz.

4.Seçtiğiniz ortamın çocuğunuzun sağlığına uygun olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca çocuğunuzun psikolojik durumuyla, fiziksel durumuyla konusunda uzman olan kişilerin ilgileneceğine emin olun. Gezdiğiniz yerlerde kişilerin eğitimlerini ve uzmanlıklarını öğrenmekten çekinmeyin. Oyun grubunun olacağı ortam dışında tüm alanı gezin. O anda orada olan oyun grubunu da gözlemlemeniz size bilgi sağlayacaktır. Ayrıca çocuğunuzun oyun grubunu yönetecek kişi ile de görüşmeyi talep edebilirsiniz.

4.Çocuğunuzu oyun grubuna kaydetmeden önce deneme yapın. Bir yere karar verdiğinizde kayıt yaptırmadan önce çocuğunuz ile bir gün oraya gidin ve çocuğunuzun orda oynamasını gözlemleyin. Çocuğunuzun orada keyifle oyun oynuyor olması, oyun grubunu yöneten kişinin tutumu(genel oyun ortamında, sorunla baş etmede vb.), gruptaki diğer çocukların gelişimi ve tutumu önemlidir.

5.Diğer çocukları gözlemleyin.Oyun grubundaki diğer çocukların gelişimi, tutumu, yaşları önemlidir. Çocuğunuzun uzun dönemde zaman zaman arkadaşlarını taklit ettiğini gözlemeyebilirsiniz. Çocuklar akranlarından da birçok şey öğrenirler bu nedenle grupta yer alan çocukların etkisi ve grup dinamiği de göz önünde bulundurulmalıdır.

6.Seçiminizi yaptıktan sonra  çocuğunuzun oyun grubuna olan uyum sürecini yakından takip edin. Aralıklı olarak halen seçtiğiniz oyun grubunun çocuğunuza uygun olup olmadığını irdeleyin.

Oyunun çocuğunuza olan katkılarını buradaki yazıdan okuyabilirsiniz.Ayrıca çocuğunuz ile birlikte yapabileceğiniz etkinlik önerileri için buraya göz atın.

 

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com

 

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..