Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '14

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuğunuz mesane diliyle mi konuşuyor? Çocuklukta altını ıslatma (enüresis)

Çocuğunuz mesane diliyle mi konuşuyor? Çocuklukta altını ıslatma (enüresis)
 

ÇOCUĞUNUZ MESANE DİLİYLE Mİ KONUŞUYOR? ÇOCUKLUKTA ALTINI ISLATMA (ENÜRESİS)


Çocukluk çağı idrar kaçırmaları çocuk ruh sağlığı ile direkt ilişkilidir. Bu bir çocuğun duygularını sözlü olarak ifade edememesi olayıdır. Adler’e göre ‘’Çocuğun mesane dili ile konuşmasıdır.’’.

Nasıl güzel anlatmış Sevgili Dr. Oktay Dikmen konuyu... Pek çok annenin muzdarip olduğu ancak dile getirmediği, getiremediği ya da kızarak dile getirdiği çok titizlikle değerlendirilmesi gereken bir konu "Çocukluk çağında altını ıslatma"...

Geçmiş yıllarda daha az bilinçli olan annelerin tutumunu bırakıp konuya daha bilimsel olarak yaklaşmak ve altındaki sebepleri gün ışığına çıkarmak şüphesiz çok önemli. Öncelikle Çocuğun altını ıslatması iyi takip edilmeli ve tıbbi bir sorun mu yoksa psikolojik bir çığlık mı tespit edilmeli ve mutlaka bir uzman kontrolünde çare aranmalıdır.

Belki de sizin çocuğunuz da SEVGİ arayışı için size sinyal veriyor ya da sinyalin ötesinde çişini yaparak çığlık çığlığa İLGİ ALAKA bekliyordur.

Sevgili anneler lütfen sabırla Dr.Oktay Dikmen'in aşağıdaki yazısını okuyunuz...

_______________________________________

YATAĞINI ISLATMAK (ENÜRESİS)

Farklılıklar göstermekle birlikte çocukların %75 i 3 yaşından, %85-90 ı 5 yaşından sonra gecelerini kuru geçirirler.

Enüresis: Fiziksel bir anormallik ve organik bir bozukluk olmadan 5 yaş ve üzeri çocuklarda istemsiz idrar kaçırma olayıdır.

Ülkemizde %20-30 gibi yüksek oranda rastlanır.

Nedeni: tam bilinmese de uyku-uyanıklık mekanizmalarının ve de idrar torbasının işlevsel gelişiminin gecikmişliğinin etken olduğu düşünülmektedir.

%90 ı sadece uykuda kaçırır.

Gündüz kaçıranlarda sekonder (ikincil) tipi düşünülür. İdrar torbası ve  işeme fonksiyonları gelişmiş çocuğun sonradan idrar kontrolünü kaybetmesi olayıdır. Bu daha çok; duygusal  travmalar ve psikolojik bozukluklarla ilgilidir (kardeş doğumu, aile içi ölüm, çok sevilen aile bireylerinden ayrı düşme, anne babanın ayrılmaları gibi).Genellikle bakımevlerinde veya düşük sosyoekonomik yapılı kalabalık aile çocuklarında çocuğa sert uygulamalarda özgüven zedelenmesi sonucu oluşur. Sonradan oluşanlarda cinsel tacizde akla getirilmelidir.

Gece idrar kaçırma erkeklerde,  gündüz kaçırma olayı kızlarda daha çoktur.

İdrar yolu enfeksiyonu, şekerli şeker, şekersiz şeker hastalığı (diyabetis meliiutus-insipitus), omuriliği hastalıkları, gece gelen epilepsi nöbetleri, orak hücreli anemi hastalığı ekarte edilerek enüresis tanısı konur.

Çocukluk çağı idrar kaçırmaları çocuk ruh sağlığı ile direkt ilişkilidir. Bu bir çocuğun duygularını sözlü olarak ifade edememesi olayıdır. Adler’e göre ‘’Çocuğun mesane dili ile konuşmasıdır.’’.

Çoğu kez; tik, kekemelik, tırnak yeme gibi psikolojik tepkiler ile birliktedir. Çocuk; sanki ben daha büyümedim bebekliğimi uzatmak anne baba sevgisini daha çok duyumsamak istiyorum der.

İdrar kaçırmalarda kalıtım etkilidir. Birinci derecede akrabalarda rastlanma olayı %70 dir.

Hormonal etki ile 3 yaşından sonra gece idrarının gündüze oranla 3 kat azalması gerekirken bu çocuklarda azalma olmaz.

Epilepsi ile ilişkisi olabileceği düşünülmüşse de gece nöbetleri dışında bir ilişki bulunamamıştır.

İdrar torbasının anatomik-fizik yapı bozukluğu, Spina bifida (Bel omurlarının açıklığı) ile de ilişikisi bulunamamıştır.

Geceleri idrar kaçırma düzelebilen bir durumdur. Bir gelişme gecikmesi olarak düşünülür. Ancak çok uzarsa tedaviye geçilir.

TEDAVİ OLARAK: Geceleri sıvı alımının kısıtlanması, yatmadan önce ve gece uykudan bir iki kez kaldırarak işetmek, her kuru geçen gece için ödüllendirmek, imkan varsa kendine özgü ve kendisinin düzenleyeceği, temizliğine katılacağı bir odada ve yatakta yatmasını sağlamak, yaşıtı veya kendisinden küçük böyle bir problemi olmayan çocuklarla kıyaslayıp eleştirmemek, özbenliğini zedeleyip utandırmamak ve de özgüven duygusunu kaybettirmemek.

Gerekirse aile terapisi yaptırmak, alarm zilli ped veya külot kullandırmak. 5 veya 6 yaş üzeri çocuklarda tıbbi tedavi yapmak sayılabilir.

 
Toplam blog
: 65
: 1800
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Biricik Sudelina'sının annesi, kitaplar ülkesinin sarışın prensesi, kocasının bir tanesi, İzmir/K..