Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

08 Eylül '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğunuz Okumaya Başlamadan Önce ve Sonra...

Çocuğunuz Okumaya Başlamadan Önce ve Sonra...
 


Çocuğunuz konuşmaya başlamadan evvel...

Bu dönemlerde kitap, çocuk için bir oyuncaktan farksızdır. Yâni bakarak ve dokunarak eğlendiği, dış dünyayı tanımasına yardımcı olan bir nesnedir sadece. Bu nedenle küçük yaştaki çocuklara hitabeden kitapların resimleri, materyali ve baskı kalitesi azami önem taşır.


Az yazılı ve bolca resimli ilk dönem kitaplarını soru-cevaplarla okumak gerekir. Çünkü bunlar öykü kitabından çok, keşif kitabı niteliğindedir. Lâkin soru-cevap seanslarını, zekâ testine dönüştürmek gibi bir yanlışa düşülmemesi tavsiye edilir.


Okuma seanslarına yalnızca sesinizi değil, bütün vücudunuzu dahil etmekte, beden dilini de kullanmakta fayda vardır. Kitaplardaki öyküleri okurken aynı zamanda tiyatrolaştırarak sahneye koymalısınız. Bazen çocuğunuzun oyuncaklarını da senaryoya dahil edebilirseniz kendinizle gurur duyabilirsiniz.


Çocuğunuz okumaya başlamadan evvel...

Sakın ha "daha küçük, anlamaz" gibi bir yanlışa düşmeyiniz... Çocuklar kaliteli kitaptan iyi anlar!.. Çocuğunuzu, kendini "çocuk kitabı" olarak tanımlayan her kitapla muhattap etmeyiniz. Ona yalnızca edebi ve estetik değeri bulunan kitapları okuyunuz. Düşük kurgular, bozuk metinler ve kötü resimlerle dolu kitaplar çocuğunuza kesinlikle sıkıcı gelecektir!


Resim ile öykünün uyum sağladığı kitapları seçmelisiniz. Bu yaşa hitabeden kitaplarda resmin metin için önemli ve tamamlayıcı olduğunu unutmamalı, bu ayrılmaz ikilinin oluşturduğu gücü göz ardı etmemelisiniz.


Yanılıp da seçim kriterinizi "öğretmek" zannetmemelisiniz... Kitap seçimi yaparken kriterleriniz "eğlendirmek" ve "deneyimlemek" olmalı.


Çocuğunuz okumaya başladığında...

Kaliteli kitap sunmanın önemi, çocuğunuz kendisi okumaya başlayınca daha da artar... Zira artık o bir fatihtir ve fethettiği diyarlar eğlenceli, heyecan dolu olmalıdır ki yeni fetihlere karşı açlığı daim olsun.


Çocuğunuzun "sıkıcı" dediği kitabı asla zorla kendisine okutmayın, ona inanın, ısrarcı olmayın.


Ona kitap okumaya devam edin. Okumayı öğrenmesi, sizinle yaşadığı keyifli kitap okuma seanslarından mahrum kalmasına neden olan bir düşmana dönüşmemeli!


Çocuğunuza ceza olarak okuma vermeyin. "Çabuk odana git ve kitabını bitirene kadar da sakın oradan çıkma!" tarzı cümleler kesinlikle kullanmayın!


Çocuğunuz artık bir "okur" olduğunda...

Bundan böyle zevkleriniz ayrılabilir, sizin hoşlandığınız kitapları beğenmesini beklememelisiniz.


"Ölmeden evvel okunması gereken kitaplar" listenizi okumasını asla beklemeyin. Sizin ısrarla okumasını istediğiniz bir kitabı belki o hiçbir zaman okumayacak veya sizin okumasını istemediğiniz bir kitabı defalarca okuyacaktır.


Çocuğunuza hangi kitabın, hangi pencereyi açacağını asla bilemezsiniz. Onun içgüdülerine güvenmelisiniz.
 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..