Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '09

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuğunuz yeni kardeşi mi kıskanıyor?

Çocuğunuz yeni kardeşi mi kıskanıyor?
 

Çocuğunuz yeni gelen bebeği kıskanıyor mu? Bu çok doğal. Çünkü çocuk o güne kadar evin gözbebeği iken, tahtı sallanıyor ve yerine kardeşinin geçeceği düşüncesi onu kahrediyor. Bu duygu hemen hemen pek çok çocukta vardır. Önemli olan bunun doğru olmadığı ve ona olan sevginin eksilmediğinin gösterilmesidir

NASIL ANLAŞILIR?
    İçine kapanır. Anneden uzaklaşır Yemek yememeye başlar Öfke ve nefret duyguları artar. Geceleri korktuğunu söyleyerek sizi yanına çekmeye çalışır Altını ıslatma durumları baş gösterebilir. Okula gidiyorsa, derslerinde başarısızlık durumları ortaya çıkar. Evdeki eşyaları atıp, dağıtmak ihtiyacı hisseder ve yapar. Okula gitmemek, sizi bebekle başbaşa bırakmamak için türlü bahaneler uydurur. Yeni bir kardeşin doğumu çocukta ilgi ve koruyuculuk, sıkıntı ve kıskançlık gibi çelişkili duygular yaşanmasına neden olur. Artık eskisi kadar sevilmeyeceği korkusu daha anne hamileyken başlayabilir Kardeşine zarar verebilir. Vurmaya kalkar. Ya da tam tersi ona karşı çok sevgi ile dolu gibi gösterir. Sizin onu alkışlamanız için. Sık sık size onu sevip sevmediğiniz konusunda sorular sormaya başlar.
PEKİ KISKANÇLIKLA NASIL BAŞA ÇIKACAKSINIZ?

Sosyal ve ruhsal açıdan sağlıklı çocuklara sahip olmanın yolu birden çok çocuğa sahip olmaktır. Kardeşler arası kıskançlığı yok etmenin herhangi bir yolu yoktur ve tamamen ortadan kaldırılamaz, ancak hafifletilebilir. Bunun için doğumdan önce ve doğumdan sonra alınması gereken önlemler vardır.

    Kıskançlığı en alt düzeyde tutmanın tek yolu, çocuk evin tek çocuğu konumundayken bütün istekleri yerine getirilmemelidir. Yani şımartılmamalıdır.İlgi ve sevgi normal bir seviyede tutulursa kardeşin gelişiyle de çocuk aşırı kıskançlık durumları yaşamayacaktır. Çocuk hamilelik döneminde yeni bir kardeşin aralarına katılacağı konusunda özenle konuşulmalı, ona o sevgiyi verebilmelidir. Bebek için yeni şeyler alırken özellikle onun seçmesine izin verilmeli, hatta teşvik etmelidir. Asla kardeşini kıskanma, onu sev gibi sözlerle telkinde bulunulmamalıdır. Bebek doğduğu zaman asla onun yanında bebeğe özel ilgi gösterilmemeli, Onu üzecek şeylerdir bu davranışlar. Çocuk bebekten uzak tutulmamalıdır. Bir şey yapar korkusunu ona hissettirirseniz, evet o zaman yapar. Dikkatli olun. Asla kardeşler arasında kıyaslama yapmayın. Bu hem kardeşe, hem size karşı nefret oluşturur. Bebek bakımı yapılırken ondan yardım alın. Örneğin beini getirmesini isteyin. Ellerini tutmasını isteyin Çocuk kardeşten önce ailde nasıl seviliyorsa aynı şekilde devam edin. Dozu ne arttırın, ne de azaltın.

TİN

http://www.turkiyeinternette.com/haber/3814-cocuk-cocugunuz-yen-kardes-mi-kiskaniyor.html

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..