Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '15

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

Çocuğunuz zihinsel engelliyse…

Çocuğunuz zihinsel engelliyse…
 

ÇOCUĞUNUZ ZİHİNSEL ENGELLİYSE…


Türkiye’de esas olan engelli grubudur. Engelli aileleriin sürekli takip etmeleri ve korumaları gereken engel grubudur.  Engelli gruplar arasında en zor ve sıkıntılı süreç isteyen engel durumudur. Zihinsel engel grubu kendi içinde Yetersiz, Öğretilebilir, Eğitilebilir dereceler olmak üzere 3 e ayrılır.
 
1- Yetersiz Zihinsel engelliler:
 
Kendisine zarar verebilecek sürekli takip edilmesi gereken süreci söz konusudur. Bu engel grubu için asıl olan bir insanın hayatını idame ettirebilecek (Yeme-içme-lavabo) gibi  ihtiyaçlarını karşılayabilmesi alışkanlıklarını kazanabilmesi önemlidir. Eğitiminde parça parça yavaş yavaş sabırlı bir şekilde öğretim sağlanmalıdır. Kesinlikle şiddet uygulanmamalıdır. Şiddeti öğrenirse ilerleyen yaşlarda çok tehlikeli hale gelebilir ve aile bireylerine zarar verebilir. Türkiye’de insanlar tarafından en çok suiistimal edilen engel grubudur. Aile kesinlikle kimseye emanet etmemeli ve bizatihi tüm eğitim ve ihtiyaçlarını kendisi karşılamalıdır. Hemen topluma uyum sağlanması ve konuşması beklenmemelidir. Bunlar zamanla adım adım gerçekleşecektir. Aile gözetiminde birlikte sürekli dışarı çıkarılmalı, kesinlikle eve kapatılmamalıdır. Eğitim olanakları için engelli dernekleri, rehabillitasyon merkezleri ve engelli çocuklu aileler ile görüşülüp bilgi alışverişinde bulunulmaldır.
 
2- Öğretilebilir Zihinsel engelliler:
 
Rehabilitasyon merkezlerinden en çok faydalanabilecek gruptur. Çocuğun varolan yetenek ve becerilerine uygun bir öğretim süreci izlenmelidir. Öğrendikçe öğrenme azmi daha da gelişir. Mümkün mertebe aile gözetiminde bağımsız olarak iş yapabilme fırsat işleri verilmesi yararlıdır. Müzik ve spor yapmak sevdirilmelidir. Güven noktasında kesinlikle güveni sarsılmamalıdır. Yaptığı beceri ve faaliyetler ödüllendirilmelidir. Kesinlikle diğer çocuklarla kıyaslama yapılmamalıdır. Özgüvenini kazanması adına mümkün mertebe gayret edilemlidir. Değer verildiği hissettirilmelidir. Öğretmen eğitimine aile de katkı sağlamalıdır.
 
3- Eğitilebilir Zihinsel engelliler:
 
Eğitilebilir Zihinsel engelliler genel itibarı ile diğer engelli çocuklar ile yakın çocuklardır. Diğer engelli olmayan çocukların biraz gerisinde kalabilirler. Burada aileye düşen görev bunu çocuğa hissettirmemek ve kıyas tutumlarından uzak durmaktır. Aile de çocuğunun zihinsel engeli durumunda diğer engelli olmayan çocukların gösterdiği başarıların aynısını çocuğundan beklememeli ve engel oranında çocuğun gerçekleştirdiği başarıları kabul etmeli ve onunla gurur duymaldır. Çok hassas olan bu engel grubu çok dikkatli eğitilmelidir. Öğrenme azmi ve hayata tutunma neşesi hiçbir zaman kırılmamalıdır. Ona rehberlik edecek ve onu rencide etmeyecek arkadaşlar kazanması sağlanabilir. İş hayatında da yer edinebilir. Aileye düşen çocuğu,okulunu ve arkadaş çevresini versa iş hayatını uzaktan takip etmektir. Kendisi gibi aynı engel gruplarının başarı kitapları ya da filmleri izlettirilmeli ve teşvik edilmelidir. Dertleşmeye de önem verilip ara ara duyguları takip edilmelidir.
 
Genel itibarı ile zihinsel engelli çocuğu olan ailelere tavsiye niteliğindeki görüşlerimizi paylaşmaya çalıştık. Üç aşağı beş yukarı 3 engel grubunu okuyunuz ve hangi öneriler size uygun ise onları yapmaya çalışınız. Türkiye’de insanlar tarafından en çok suiistimal edilen gruptur. Aileler çocuklarını çok iyi gözlemeli ve kolay kolay hiç kimseye güvenmemelidir. Bence bu engel alanı çocuklarının her biri dünyada yaşayan insani meleklerdir.  
 
RUHSAL VE ZİHİNSEL ENGELLİ DAHİLER
 
Albert Einstein-Charles Darwin- Winston Churchill- Lord Byron- Vincent van Gogh- Isaac Newton- Ludwig van Beethoven
 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..