Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuğunuza ‘Sınırlarını’ Öğretin!!!

Çocuğunuza ‘Sınırlarını’ Öğretin!!!
 

Kültürel, toplumsal, eğitsel tüm sistemlerimizin ‘’cinsel eğitim’’i es geçtiği bir noktada, artık eskisi gibi birbirimize güvenemediğimiz, rahatlıkla sokaklara oyuna gönderemediğimiz çocuklarımızı daha güvende, başlarına bir şey gelmeden, kendilerini koruyabilen çocuklar haline getirme telaşı; her gün okuduğumuz kayıp, taciz ve tecavüz hikayeleriyle kabusa dönüşmekte…  Dokunsal bir toplum olarak belki de artık sevme sevilme biçimlerimizi de gözden geçirme zamanı gelmiştir. Birbirimizin bireyselliğine daha fazla saygı duymayı da zamanla öğreniriz belki…

Çocuklarımızın bunları kazanması için; eğitim sisteminin, toplumsal algıların, toplumsal genetik kodlarımızın değişmesini beklemek bizlere daha çok zaman kaybettirecek gibi duruyor. Aile içerisinde çocuğa yönelik tutumlarda yapılacak basit gibi görünen ancak hayat boyu kullanılabilir nitelikte ve ehemmiyetteki değişiklikler; onun cinsel, sosyal ve bilişsel alanındaki gelişimine sunacağınız en büyük katkı olacaktır.

Reddetme Becerisi: Yetişkin bireylerin gündelik hayatta karşılaştıkları ve psikolojik olarak en zor durumda kaldıkları anlara bakıldığında; ‘’hayır’’ denilemeyen anların hiç de azımsanmayacak ölçüde çok olduğu görülecektir. Çocuklarımıza boyun eğmeyi değil, itiraz etmeyi öğretmek, onların kişiliğine sunacağımız en büyük katkı olacaktır. Reddetmeyi öğrenmiş bir birey, psikolojik ve fiziksel tacizi engelleme yolunda en önemli adımı atmış demektir. Bırakın çocuklarınız istemedikleri şeylere ‘’hayır’’ desinler.

İzinsiz Dokunma: Kendi bedeni üzerinde söz sahibi olabilmek, çok küçük yaşlardan itibaren kazanılabilen bir beceridir. Bedeninin kendisine ait olduğu hissini kazanamayan çocuk, dışarıdan gelebilecek her türlü dokunmaya, dolayısıyla tacize açık hale gelecektir. Özellikle 4 yaşından itibaren çocuklarınıza dokunurken, sarılırken, öperken, izin istemeyi unutmayın. Çocuklarınızı severken, özellikle cinsel organlarına, göğüslerine, poposuna, dudaklarına dokunarak, vurarak, öperek sevmeyiniz, sevdirmeyiniz.

Tuvalet -Banyo Bağımsızlığı: Tuvalet eğitimi kazanmış her çocuk, fiziksel olarak bir engeli yoksa yavaş yavaş tuvalette yalnız olmayı öğrenmelidir. Tuvalet temizliğini öğretirken sergilenen titiz, korumacı ve yoğun temas içeren davranışların çocuğunuza sadece zarar vereceğini unutmayın. 4 yaşından itibaren banyoda çıplak olarak bulunmayın. Yaşına ve fiziksel durumuna uygun olarak bağımsız banyo yapmasını sağlayın. Çocuğunuza, genital bölgelerine tuvalette ve banyoda dahi olsa hiç kimsenin bakma ve dokunma hakkı olmadığını öğretin.

Kapı Çalma: Kaç yaşında olursa olsun çocuğunuz kendi odasındayken, onun yanına girerken kapı çalın ve ‘’girebilir miyim?’’ diye sorun. Aynı şeyi sizin odanıza girerken de onun yapmasını sağlayın.

Rahatsız Edici Dokunmaya Tepki Verme: Bütün bu öğretiler doğrultusunda çocuğunuza rahatsız edici her türlü dokunmaya tepki vermesi gerektiğini öğretin.

Model Olma: Anne baba olarak çocuğunuzun sizin bütün davranışlarınızı kopyaladığını, sürekli sizi izlediğini unutmamalısınız.  Şiddet içeren, bireysel haklara saygı duymayan her türlü yaklaşımdan uzak durun.

Uzman Desteği: Çocuğunuzda gözlemlediğiniz herhangi bir davranış değişikliğinde bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin.

Esen ACARER

Psikolojik Danışman

 
Toplam blog
: 17
: 102
Kayıt tarihi
: 08.06.18
 
 

 İlk ve orta öğrenimimi ( Almanca Anadolu Lisesi ) Adana'da tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversit..