Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '15

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

Çocuğunuza Hikaye Kitabı Okumanızın Faydaları

Çocuğunuza Hikaye Kitabı Okumanızın Faydaları
 

cocuk-hikaye


Yakın zamanda yapılan bir araştırma sonucunda göre, üç ebeveynden biri her gece çocuklarına uyku öncesi hikaye kitabı okuyor. Ancak diğer %50 ebeveyn, çocuklarının video oyunları ve bilgisayarlar ile daha çok zaman geçirdiğini iletirken, dikkat çekici olarak katılımcıların önemli bir yüzdesi evlerinde çocuklara uygun hiç kitapları olmadığını belirtmiş.

Çocuğunuza kitap okumak sadece hoş bir şey değidir aynı zamanda çocuğunuzun gelişimi için kritiktir. Kitap okunan çocuklar okula başlama için daha hazır oluyor, okula başladıktan sonra daha hızlı öğreniyorlar. Aynı zamanda yaşına ve çocuğunuzun gelişimine uygun kitaplarla erken yaşta tanışan çocukların duygusal gelişimleri, düşünme becerileri yaşıtlarına göre belirgin bir oranda gelişiyor. Çocuğunuza kitap okumanız sadece çocuğunuza değil size de olumlu katkı sağlayabilir.

Sakinleştirici bir uyku öncesi rutin çocuğun uykuya geçişini kolaylaştırır. Gün içerisindeki kaos ve hareketlilikten sonra çocuklar uykuya geçişte zorlanabilir.10-15 dakikalık kısa bir hikaye çocuğun bedeninin ve zihnin sakinleşmesine yardımcı olur.Bazı ebeveynler çocukları ile geçirdikleri bu zamanın kendilerine de iyi geldiğini ifade eder. Bu rutin ile çocuk gün içindeki aktiviteyi, geceki huzur ve sakinlik ile ayırt etmeyi ve geçiş yapmayı öğrenir.

Hikaye kitabını okurken, çocuğunuzun resimlere veya kelimelere bakması, okumaya hazır oluş için önemlidir. Çocuklar henüz okuma yazma öğrenmeden, harfleri kelimeleri incelemeye, tanımaya ve hatırlamaya başlarlar. Hikaye kitabını okurken soldan sağa ve sonraki alttaki satıra devam ettiğinizi görür. Ayrıca çocuğunuza hikaye okumanız çocuğunuzun sözcük dağarcığını, işitsel algısını geliştirir.

Çocuğunuza kitap okumanız, çocuğunuzun hayal gücünü-yaratıcılığını geliştirir. Çocuğunuz televizyon izlediğinde tüm gerekli bilgileri çizgi filmin içinde bulur. Bu etkinlikte çocuğunuzun zihni hiç çalışmaya ihtiyaç duymaz, sadece takip eder. Halbuki çocuğunuz kitap okuduğunda veya siz ona okuduğunuzda, hikayeyi algılaması ve zihninde şekillendirmesi gerekir. Çocuklar sıklıkla aynı hikayeyi okumak /okumanızı ister bu süreçte zihinlerinden kendilerine hikayeyi tekrar ederler.

Okumak çocuğun dış dünyayı öğrenmesine ve tanımasına yardımcı olur. Özellikle resimli çocuk kitapları, çocukların günlük yaşamlarının bazı kısımlarını içerir. Bu kısımlar çocuğun günlük rutinini hatırlatırken belli bazı kısımlar çocuğun henüz karşılaşmadığı kavramları içerebilir. Böylece çocuk deneyimlemediği bir takım durumları hikaye yolu ile karşılaşmış olur.

Çocuğunuz ile birlikte hikaye kitabı okuma etkinliği ebeveyn-çocuk ilişkisini kuvvetlendirir.

Günün belli bir zamanı paylaştığınız bu an çocuğun sizinle çok yakın olmasına fırsat tanır. Kitap üzerinden size sorular sorabilir, yorumlar yapabilir. Zaman zaman kendi hayatı ile ilgili sizinle paylaşımlar yapar. Aynı zamanda sizde çocuğunuzla hikaye üzerinden önemli bir konuyu konuşabilir/paylaşabilirsiniz. Gün içinde geçirilen bu hikaye kitabı okuma zamanı çocuğunuzun duygusal gelişimi, sizinle olan sağlıklı iletişimi için gereklidir.

Çocuğunuza kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için öneriler içeren yazı için buradan erişebilirsiniz.

Çocuğunuz ile evde kendi kitap ayracınızı buradaki yönergeleri izleyerek yapabilirsiniz.

 

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

MikaPsikoloji

cocuklaringelisimi.com

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..