Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Çocuğunuzla Sağlıklı İletişim Kurmanın Yolları

Çocuğunuzla Sağlıklı İletişim Kurmanın Yolları
 

Aile içi iletişim çocukların hislerini, duygularını, düşüncelerini, kimlik gelişimini doğrudan etkiliyor.

Bir çocuğu yetiştirmek için beslenmesi, eğitimi, fiziksel sağlıklı bir ortam nasıl gerekliyse ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişim bir o kadar gerekli ve değerlidir.

-Sırlar ve açık olmayan ilişkiler daima aile için patoloji yaratır. Çocuk kaç yaşında olursa olsun söyledikleri karşısında iyi bir DİNLEYİCİ olmak sağlıklı iletişimin temelidir.

-Dinlemeden eleştirmek öz saygı gelişimini olumsuz etkiler.

-Çocuklarla iletişim kurarken  BEN DİLİ ve SEN DİLİ kullanmak  çok önemlidir.Ben dili dediğimiz şey; çocukla konuşurken ebeveynin duygusunu ön planda tutarak konuşması, sen dili ise çocuğun duygusundaki ifadedir.Ben dili sadece duyguyu veya sadece ben kelimesi ile başlayan bir cümleyi değil; duygu, davranış ve sonucu içermelidir.

-Ebeveyn o an ne hissettiği duygusunu çocuğa yansıtarak çocuğun EMPATİ gücünü geliştirmeli, çocuğu yargılamamalı, çocuğun duygularını önemsediğini hissettirmelidir.

-Çocuğunuzla konuşurken göz teması kurun, bunun için onunla konuşurken aynı yükseklik seviyesinde olmaya özen gösterin. Gerekirse sandalye ya da yere oturun. Çocuğunuzu ismi ile çağırdıktan sonra, mesajınızı iletmek için çocuğunuzun sizinle göz temasına geçmesini bekleyin.

-Mesajınızı basit cümlelerle iletin. Özellikle küçük çocuklar birden fazla ve karmaşık mesajları, sağlıklı olarak algılayamazlar, bu da doğal olarak mesajınızı anlamsız kılar.

-Onun duygu ve düşüncelerini rahatça açıklayabilmesine fırsat verilmelidir. Küçük yaşta oluşturulan güven bağı, özellikle iletişim sorunlarının sıkça yaşandığı ergenlik döneminde, çocuğun ailesine daha rahat açılmasını sağlayacak ve olası kaygılarını daha rahat ifade etme imkanı tanıyacaktır.

-Yanlış bir davranış yapmış olsa bile ondan bahsederken öncelikle olumlu olan yönlerini vurgulayın. Bu davranışı ile onu sevmenizden bir şey eksilmediğini hissettirmelisiniz. Olumlulardan sonra olumsuz davranışlar nedenleri ile vurgulanmalı ve çözüm için birlikte yeni kararlar alınmalıdır.

-Çocuğumuza sevgimizi gösterebilmek pahalı oyuncakları almak değil, ne kadar işimiz olursa olsun günde yarım saati başka bir şeyle ilgilenmeden onunla birebir özel zaman geçirebilmekle olur. Bu şekilde sevgi ve ilgi depoları dolan çocuklar daha sonra konulan kuralara daha kolay uyabilir, bizimle ve çevreyle daha iyi ilişkiler kurabilir.
 
 
 
Aile Danışmanı
Şeyma ABAY
 
 
 
Toplam blog
: 15
: 133
Kayıt tarihi
: 04.09.17
 
 

Marmara Üniversitesi / Aile Danışmanı / Çift ve Aile Terapisi / Boşanma Danışmanlığı / Evlilik Ön..