Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '07

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuğunuzu doğru yönlendirmenin yolları

Çocuğunuzu doğru yönlendirmenin yolları
 

Çocuğunuz doğduğu andan itibaren bir çok soruya cevap bulmaya çalışırız. Nasıl bir bebek olacak?, Sağlıklı mı olacak? Ailemizde nasıl bir değişiklik olacak?, Büyünce okuyacak mı?, Nasıl bir insan olacak? Okulda başarılı olacak mı?, Ne iş yapacak?, Hayatta başarılı olacak mı? Bu sorulara cevap bulmayı beklemek yerine yapacağımız bir şey var. Çocuğumuzu bebeklikten itibaren doğru yönlendirmek. Bu her anne ve babanın esas görevidir.

Her çocuğun ayrı bir dünyası olduğu gerçeğiyle yola çıkarak, zor ve hayat boyu sürecek olan bu görevi yerine getirmenin bazı yolları vardır. Gerçi doğuştan ve genetik olan bazı özelliklerden dolayı her çocuğun ayrı bir fiziksel yapısı, kişiliği, anlayışı, zeka kapasitesi, ruhsal gelişimi oluyor. Her ebeveyn aynı şekilde yönlendiremez çocuğunu. Aile ortamı, değişen çevre şartları farklı yönlendirmeler ortaya çıkaracaktır muhakkak.

İlk başta çocuğu anlamak gerekir. Onun iç dünyasına inebilmeyi başarmak, psikososyal gelişimlerine de katkıda bulunabilmemizi sağlar. Çoğu ebeveyn çocuklarını tam olarak tanıyamamaktadır. Sadece onları besleyip, sağlıklı olmalarını sağlamak yeterli olmaz. Düşüncelerini, üzüntü ve sevinçlerini yani ruhsal yönlerini gerektiği kadar inceleyip dikkate almak da gerekmektedir.

Çoğumuz çocuklarımıza vakit ayıramamaktan yakınmıyor muyuz? Çocuğumuza vakit ayırmak, onunla ilgilenip, onunla karşılıklı etkileşime geçmek, ona değer verdiğimizi göstermek, ona saygı duymak, onu yönlendirmek istediğimiz zaman bizi ciddiye almasına sebep olacaktır.

Çocuğumuzu doğru yönlendirmek istiyorsak; Aile içinde birlik olmasını sağlamalıyız. Çocuğa karşı hoşgörü ya da fazla disiplin uygulamalarından kaçınmalı davranışlarımızda tutarlı olmalıyız. Bugün hayır dediğimiz bir şeye yarın evet dememeliyiz. Hatalı davranışları uygun bir şekilde cezalandırırken güzel bir davranışı da ödüllendirmeyi unutmamalıyız. Yapılan kötü davranışlar sonucunda kızmanın çözüm değil, mantıklı bir açıklamanın ve ona doğruyu hedef göstermenin önemini aklımızdan çıkartmamalıyız. Çocuğumuza önem verdiğimizi, saygı duyduğumuzu ve en önemlisi güvendiğimizi ve sevdiğimizi hissettirip, ruhsal dünyasını sıkı bir takibe almalıyız. Ondan kapasitesinin üzerinde bir beklentimiz olmadığını belirtip yeterince zaman ayırarak onunla sosyal ortamlara katılmalıyız.

Ben bir anneyim. Bunları elimden geldiğince uygulamaya çalışıyorum. Gerçekten eksiksiz uygulayabildiklerim işe yarıyor. Daha pozitif bir çocuk buluyorum karşımda. Şimdiki çocuklar gerçekten çok zeki. Onları hafife almamamız gerektiğini ben oğlumdan dolayı anlamış bulunuyorum. "Ne ekersek onu biçeriz" sözünü aklımda tutarak, onu yönlendirirken, gelecekte karşımıza her ne şekilde çıkarsa çıksın bizim eserimiz olacağını ve onu olduğu gibi kabulleneceğimizi biliyorum. Gelecekte yapacağı hatalarda bizim de payımız olacaktır. En az hatayla, en başarılı ve mutlu şekilde yaşaması biraz da biz ebeveynlere bağlıdır. Mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirebilmek ümidiyle...

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..