Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğunuzun Duygu Durumunu ve Davranışlarını Olumsuz Etkileyen 6 Yiyecek

Çocuğunuzun Duygu Durumunu ve Davranışlarını Olumsuz Etkileyen 6 Yiyecek
 

yemek-cocuk


Ebeveynler içgüdüsel olarak bazı yiyeceklerin çocukların duygusal durumları etkilediğini bilir. Örneğin biliyoruz ki şekerli gıdalar çocukların daha hareketli olmasında etken. Ancak duygu durumu etkileyen yiyecekler sadece şekerli olanlar değil. Aşağıda çocukların duygu durumlarını ve davranışlarını etkileyen farklı 6 yiyecek türü var:

  1. Süt ürünleri-Eğer çocuğunuzda laktoz intoleransı veyasüt ürünleri alerjisi var ise, çocuğunuz bu ürünleri tükettikten sonra davranışlarında ve duygu durumunda farklılıklar gözlemleyebilirsiniz. Bir çok çocuk daha huzursuz, agresif veya huysuz olabiliyor. Süt ürünü alerjisi/intoleransı olan çocuklar daha çok kulak enfeksiyonu ve grip oldukları biliniyor. Bebekler de ise kolik semptomlar çıkarken, çocuklarda huzursuzluk olarak ortaya alerjen-cocukçıkabiliyor.
  2. Buğday ürünleri-Çocuğunuz makarna, hamburger, köfte türü içerisinde buğday ürünü bulunan ürünleri tükettikten sonra daha depresif oluyor, mide bulantısı, baş ağrısı yaşıyor ise buğdaya intoleransı veya alerjisi olabilir. Türk mutfağında un ve un ürünleri çok fazla kullanıldığından çocuğunuzda duygu ve davranış değişikliğini tespit etmek için bir süre için glütensiz bir diyet uygulamanız gerekebilir.
  3. Yapay renklendiriciler-Birçok ülkede yapay renklendiriciler DEHB, kaygı, hareketlilik, baş ağrısı ile ilişkili olumsuz etkileri sebebiyle yasaklanmış durumda. Birçok şekerli gıda da yapay renklendiriciler de bulunuyor ancak birçok üründe de gizlenmiş olarak ortaya çıkıyor. Çocuğunuzdaki duygusal ve davranışsal değişimler bu yiyecekler sonrasında ortaya çıkıyor ise özellikle sarı, mavi ve kırmızı renklendiricilere dikkat edin.
  4. Şeker-Şeker tüketimi çocuklarda hiperaktivite ile ilişkili olduğu araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Olabildiğince doğal olmayan şeker alımına dikkat etmek önemlidir. Uzun dönem içerisinde şekerin etkilerine bakan çalışmalar, işlenmiş şekerin sağlığı bozduğu, depresyon, uyku bozuklukları ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur
  5. Koruyucular-Yiyeceklerin içerisinde bulunan koruyuculardan Monosodyum Glutamat tadını arttırmak için kullanılır ve çocuklarda davranışsal ve duygusal değişimlere (baş ağrısı, hareketlilik vb.) yol açabiliyor. Ayrıca Sodyum Benzoat da çocukların sıkça tükettiği meyve sularının içerisinde bulunana olumsuz etkileri olan bir madde.
  6. Alerjen ürünler-Çocuklarda sık görülen yiyecek alerjen ürünler içerisinde; kuruyemişler, cilek-alerji-cocukyumurta, çikolata, çilek sayılabilir. Bu yiyeceklere intoleransı veya alerjisi olan çocuk, bu yiyecekleri tükettikten sonra farklı davranabilir, hissedebilir.

Çocuğunuzda duygu durum ve davranış değişiklikleri gözlemliyor iseniz çocuğunuzun her öğününü kaydettiğiniz bir günlük tutabilirsiniz. Böylece hangi ürün tüketimi sonrası değişimlerin olduğunu daha rahat fark edebilirsiniz. Etki eden bir yiyecek bulduğunuzda o yiyeceği bir süre kaldırıp çocuğunuzdaki değişimi tekrar gözlemleyebilirsiniz. Çocuklardaki duygu durum ve davranış değişiklikleri her zaman yiyecekler ile bağlantılı olmuyor, bu noktada ayırımın doğru yapılması ve müdahalenin doğru şekilde yapılması gerekir.

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..