Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '18

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğunuzun Gelişim Süreçlerini Takip Edin!

Çocuğunuzun Gelişim Süreçlerini Takip Edin!
 

çocuk gelişimi çocuklu dünya


Çocuk gelişimi, çocuğun büyümesi, gelişmesi ve değişmesi sürecini kapsayan bir kavramdır. Anne rahmine düştüğü andan itibaren sürekli büyüme ve değişim gösteren bebeğin sağlıklı mı sağlıksız mı olduğunu anlamak, hangi dönemde nasıl bir değişim ve gelişim beklenmesi gerektiğini bilmek, anne-babanın çocuğun gelişimine katkı sağlaması ve müdahale edilmesi gereken durumları tespit edip uzman yardımına başvurması için önemlidir.

Çocuk gelişimini çocuğun yalnızca fiziksel ihtiyaçlarına cevap vererek desteklemek mümkün değildir. Doğduğu andan itibaren çocuğun fiziksel gelişimi yanında zihinsel, sosyal ve duygusal gelişiminin de beslenmesi gerekir. Çocuk gelişiminin her alanı genetik ve çevresel birçok faktörden etkilenir.Anne-babalar çocuk gelişimini desteklemek için her gelişim alanı için doğru zamanda doğru uyaranları sunmalı ve doğru bir ortam sağlamalıdırlar.

Çocuğunuzun Fiziksel Gelişimi

Çocuğun fiziksel gelişimini desteklemek için ilk aylardan başlayarak bebeğin kas gelişimini destekleyecek hareketler yaptırmak güzel bir başlangıç olacaktır. Yaşına uygun, kendi yapabileceği şeyleri yapmasına izin vermek ise bebeğin yaşı ilerlediğinde hem kas gelişimine hem de özgüvenine katkıda bulunur. Bebeğin kaba ve ince motor gelişimini destekleyecek aktiviteler yaptırmak, yemeğini kendi yemek istemeye başladığında eline bir kaşık vermek, kas gelişimini destekleyen oyuncaklar almak, fiziksel aktiviteleri yaşına uygun seçilerek oyun şeklinde bebeğe/çocuğa sunmak gerekir. Doğduğu andan itibaren çocuğun yeterli ve ihtiyacı doğrultusunda beslenmesi fiziksel gelişimi önemli ölçüde destekler.

Çocuğunuzun Zihinsel Gelişimi

Doğru beslenme fiziksel gelişimin yanında zihinsel gelişim için de oldukça önemlidir. Zihinsel gelişim anne karnında başlar ve bu nedenle doğru beslenme hamilelikte başlamalıdır. Beslenmenin yanında uyku düzeni de bebeğin zihinsel gelişimi için önemlidir. Öğrenme, düzenli uyku olmadan tam anlamı ile gerçekleşmez, bu nedenle çocuğun yaşının gerektirdiği miktarda uykuyu doğru saatlerde alması gerekir. Oyun çocuğun en önemli öğrenme aracıdır ve zihinsel gelişim oyun ile desteklenir. Çocuğun yaşına uygun oyuncaklar ve oyunlar sağlanması, doğduğu andan itibaren görsel, işitsel ve dokunsal duyularının uyarıldığı oyunların oynanması gerekir. Bebeğin etrafını keşfetmek için özgür bırakılması, çevresindeki nesneleri tanımasına yardımcı olunması, onunla konuşulması ve iletişim kurulması zihinsel gelişimin olmazsa olmazlarıdır.

Çocuğunuzun Sosyal Gelişimi

Çevre ile etkileşim çocuğun sosyal gelişimini de destekler. Sosyal gelişim bebeğin çevresindeki sosyal uyaranları algılaması, insanlar ile iletişim kurabilmesi ve sosyal ipuçlarını doğru okuyabilmesidir. Doğduğu andan itibaren çevresindeki insanlar ile etkileşimde olmayı istemesi ve insan yüzüne olan ilgisi, bebeğin sosyalleşme ihtiyacının göstergesidir. Bebek ilk sosyal ipuçlarını ve iletişim kurallarını anne-babasından öğrenir. Bebek ile etkileşim halindeyken göz teması kurmak, ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak, etrafında insanlar olmasını sağlamak, akranları ile vakit geçirebileceği ortamlar yaratmak, başarılarını takdir etmek, onunla sürekli konuşmak ve farklı sosyal ortamlarda bulunmasını sağlamak sosyal gelişimine katkı sağlar.

Çocuğunuzun Duygusal Gelişimi

Son olarak çocuğun duygusal gelişimi her çocukta farklılık gösteren bir alandır. Her çocuğun mizacı, dolayısı ile duygusal ihtiyaçları ve bunları dışa vuruş biçimi farklılık gösterir. Anne-babanın bebeğin mizacını anlaması ve bebeğin duygusal ihtiyaçlarına bu doğrultuda cevap vermesi duygusal gelişimi desteklemenin en önemli basamağıdır. İlk aylarda üzüntü, mutluluk, rahatsızlık gibi temel duyguları ifade eden bebek, yaşı ilerledikçe daha karmaşık duyguları deneyimlemeye başlar. Anne-babanın çocuğun her duygusuna ilgi göstermesi, bu duyguları isimlendirmesi ve çocuğun anlamlandırmasına yardımcı olması önemlidir. İhtiyacı olduğunda anne-babasının yanında olacağını bilerek büyüyen bebek, çok daha sağlıklı bir duygusal gelişim gösterir, güven duygusunun yanında özsaygısı ve özgüveni gelişir.

Çocuk gelişimi fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal alanlarda birbirini etkileyerek ve tamamlayarak devam eden bir süreçtir. Her bir gelişim alanına gerekli önemi göstermek ve gerekli desteği sağlamak, sağlıklı gelişim için gerekli ortamı sağlamak anne-babanın birincil görevleri arasındadır. Çocuk gelişimi bir bütündür ve her alanı doğru şekilde desteklendiği takdirde sağlıklı bireyler yetiştirmek mümkündür.

Çocuğunuzun gelişim süreçlerini takip etmek için hemen tıklayın!

 
Toplam blog
: 4
: 67
Kayıt tarihi
: 01.08.18
 
 

Çocuklarıyla yaşadığı deneyimleri paylaşan akademisyen bir anne. ..