Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '07

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuğunuzun karakteri sizin elinizde(1)

Çocuğunuzun karakteri sizin elinizde(1)
 

Anne babalar ABD'de üniversitede 2000 denek üzerinde yapılan bir araştırma başarılı onlan çocukların Ahlaki değerine bağlı olan çocularda başarının arttığı ortaya koyulmuştur.

Çocuğun Ahlaki değerlerinin oluması 0-4yaş arasında karakterin oluştuğu görülmüştür.Anne ve babanın bu yaş kesiminde çok büyük etkisi olduğu gözlenmiştir.

Ahlak gelişim kuramını Piaget ahlaki yargıların gelişimi bilişsel süreçlerin gelişimi ile ilgili olduğun u dışa bağımlı dönemden özerk döneme doğru geliştiğini ortaya koymuştur.

Çocuğun Ahlaki gelişimi olgunlaşmadığından başkalarına bağımlı olan çocuk üst olan anne babayı ve haklılığını kabul eder.Anne ve babanın haklılığı çocuk tarafından sorgulanmaz ve kabul edilir(6-12 yaş).12 yaş üzerinde çocuk kendi özerk bir tutum içine girer.

Freud ,yaşamın ilk ıllarında kişiliğin biçimlenmesinin çok önemli bir olgu olduğunu ortaya koymuştur.ilk yıllarda yapılan hatalar çocuğun yaşam boyu içinden çıkamayacağı çıkmazlara sürükleyebilir.Bu yüzden anne ve babalar çocuk yetiştirirken önemlive dikkat edilmesi gereken kuramları Freud'un diliyle aktarmaya çalışacağım.

Freud'da göre (0-1 yaş)arasında çocuk kişiliğini kazanır.Çocuğa verilen yemekağızdan alma ve ısırma hazzı bebeğin gelecekte kişiliğini oluşturur.

Ağızı yemekle dolan bebek bundan aldığı hazzı ileride bilgi edinmede kullanır.yani (0-1yaş )arasında çocuğunuza verdiğiniz yemeklerin ağız tatında bıraktığı zevk ne kadar artarsa çocuğun ileride bilgi edinme isteği o kadar fazla olacaktır.Anneler (0-1 yaş arasındaki yemek kültürünü genişletebilirse çocuk bilgiye o kadar istekli olacaktır.ısırmadan elde edilen hazzın yerini de saldırganlık alır.bu yaşta çocuk anne ve babaya muhtaçtır.bu muhtaçlık ileridede devam eder.

Çocuk büyümeye başladığı (1-3) yaş dönemine geldiği dönemde tuvalet eğitimi almaya başlar.Bu dönemdeAnnenin tuvalet eğitimindeki tutumu çocuğun gelecekteki kimi özelliklerini belirler.Annenin tuvalet eğitimi için baskı yapması çocuğun kızgınlığına neden olur dışkısını altına yapabilir.Böyle bir çocuk ileride başkalarına zarar verebilir.Dışkılamayı özendiren ve onaylayan annenin çocuğu dışkılamanın önemli olduğunu kabul eder.Böyle bir çocuk ileride yaratıcı ve üretkenlik özelliği taşır.

Çocuk (3-6 yaş )dönemine geldiğinde kız çocukları babaya erkek çocukları anneye düşkün olur.Ailede Annenin ve babanın yerlerinin sağlıklıca çocuğa anlatılması gerelen bir dönemdir. Çocuk bu dönemde Ailenin bütün fertlerinin önemi ve rollerini sağlıklıca öğrenmelidir.Bu rolleri öğrenmezse ileride erkek veya kızlara karşı davranış bozuluğu oluşabilir.

Çocuğun (6-12)yaş dönemi çocuğun okula başladığı arkadaş edindiği sosyal faaliyetlerin geliştiği dönemdir.Çocuk bu dönemde ne kadar sosyal faaliyet içerisine girerse o kadar karlı çıkar.Çocuk bu dönemde egosunu ve süper egosunu geliştirir.Faaliyetlerde gösterdiği başarı çocuğa güven verir.

Çocuk (12 yaş ve üzerine geldiğinde)karşı cinse karşı duygular beslerkarşı cinse yönelir.çekici olmak ister.Artık toplumda yerini almaya kendini hazır hisseder.mesleğini ve geleceğini düşünmeye başlar.

Freud'a göre bu aşamalar sağlıklı bir şekilde geçmemişse ileride doğacak sorunların bu evrelerden kaynaklandığını ortaya koymuştur.Bu yüzden Anne ve babalar çocuklarınızınbu dönemlerini dikkatli ve olması gereken şekilde geçirmeye gayret etmelidirler.

Unutmayalımki ortaya koyulan bir gerçek var o da şu Eğer çocuklarımız normal bir zeka ile doğmuşlarsa onları istediğimiz zekaya getirebiliyoruz.Karakterlerinin oluşumunuda anne ve babaların eğitimdeki tutumu oluşturuyor.Yani şans eseri oluşmuyor.O zaman Anne ve babalar her yaşın davranış tutumlarını bilmek zorundadırlar.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..