Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Konuşma Terapisti ÇİĞDEM BUZUL

http://blog.milliyet.com.tr/baksukonusanlara

30 Kasım '18

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğunuzun Konuşması İçin Onunla Neden Oyun Oynamalısınız?

Birçok aile çocuklarıyla eğlenceli, yaratıcı ve onların seviyelerine uygun oyun oynadıkları zaman ortaya çıkan gelişmelere şaşırmaktadırlar. Oysa ki çocuklar oyun oynayarak öğrenir. Aslında oyun, çocuğun işi ve kelimeleridir.
 
Çocuğunuzun dünyasına onun oynadığı şekilde katılarak ona yeni kelimeleri, becerileri öğretmeniz çok daha kolay olacaktır.
 
Eğlenceli zamanlar eğlenceli hareketlere ve zamanla kelimelere dönüşecektir. Nasıl mı?
Çocuğunuzla eğlenerek öğrenmesini sağlayacak ve onun daha fazla konuşmasını mümkün kılacak birkaç önerimizi sizin için yazdık. 
 
Çocuğunuzla oyun oynarken yanına oturun. Oyununa katılın, kendi başına oynayabiliyor olması tek başına oyun oynamaktan keyif aldığı anlamına gelmez ya da bir şeyleri öğreniyor olduğunu göstermez. Uzaktan izlemeyin, oyununa katılın. 
 
Bu sırada dengeli olmaya özen gösterin amacınız karşılıklı iletişim kurmak olduğu için oyunu çok fazla yönlendirmeye ve müdahale etmeye kalkışmayın. Oyun arkadaşı olun, paylaşın.
 
Çocuğunuzun söylediği kelimeleri yazın unutmayın kayıt tutmak nereden başladığınızı ve ne kadar ilerleme gösterdiğinizi gösterecektir. Bu da motivasyonunuzu arttıracaktır.
 
Çocuğunuz en sık hangi kelimeleri kullanıyor? İletişim kelimeleri mi? İhtiyaç kelimeleri mi? Okul kelimeleri mi? İletişim amaçlı kullanılan kelimeler; fikirleri paylaşmak, iletişim kurmak ve sürdürmek için kullanılan kelimelerdir. İhtiyaç için kullanılan kelimeler ise çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması için kullandığı kelimelerdir. Okulda öğrenilen kelimeler ise okulda öğretilen kavramları (renk, sayı, şekil gibi) içeren kelimelerdir.
 
Hedef; iletişim için kullanılan kelimeleri arttırmaktır çünkü bu kelimeler çocuğunuzun etrafındaki bireylerle iletişime geçmesine yardımcı olacaktır. Dili işlevsel bir biçimde kullanmanın en kolay yolu da budur. 
 
Çocuğunuzun dil becerileri iletişim kurmasına yetmediği zaman. bildiklerini anlatmakta ve göstermekte zorlanacaktır. Konuşma ve dil becerilerinde problemler yaşayan çocuklar genelde ihtiyaçları olunca ya da onlara soru sorulunca iletişime geçerler. Bu yüzden öğrenebilecekleri ya da gösterebilecekleri bir sürü şey varken pasif kalırlar. Unutmayın bir iki kelime çıkaran bir çocuğunuz varsa uygun şekilde desteklendiğinde daha fazlasını da söyleyebilir.
 
Oyun çocuğun kelimesi ve konuşması ise kelimeler de çocuğun oyuncağı olabilir. Çocuğunuzla oynarken oyuncaklarla oynar gibi kelimelerle oynayın. Kelimeleri bir top gibi düşünün, karşılıklı al-ver için kullandığınız bir top. Tüm konuşmayı yapmamaya özen gösterin. Çocuğunuza kendi kelimesini söylemesi için zaman tanıyın. Tüm konuşmayı siz yapar ve fırsat tanımazsanız çocuğunuz pasif ve kelimelerini çok fazla kullanmayan bir çocuk olabilir.
 
İlk başta kelimeler anlamlı olmasa da olur sadece karşılıklı kelime değişimi oynayın. Bu size ilk başta mantıklı gelmeyebilir ama zamanla işe yaradığını göreceksiniz. 
 
Doğal öğrenme süreçlerine dikkat etmeniz çok faydalı olacaktır. Çocuğunuzdan yetişkin becerileri ve öğrenme hızı beklemek yerine çocuğunuzun öğrenme hızına göre kendinizi ayarlamanız çok önemlidir. 
 
Çocukların sosyal ortamlarda, yaşıtları ile birlikte olması önemlidir. Doğal öğrenme süreçlerine katkısı büyüktür.
 
Yönergelerinizi ve sorularınızı azaltmanız, çocuğunuzun sizinle daha fazla iletişime geçmesini sağlar.
 
Olumlu iletişim çabalarını takdir edin ve mutlaka belirtin. Olumsuz iletişim çabalarına verdiğiniz tepkiyi olumlu iletişim çabalarında da gösterin.
 
İnsan sosyal bir varlıktır, iletişim kurmak için çaba gösterir. Gelişiminde farklılık olan ya da tipik gelişen çocukların hepsi iletişim kurmak, anlamak ve anlatmak ister çünkü bu bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı erken yaşta doğru bir şekilde şekillendirmek ve çocuklara engellerle karşılaştıkları yerde yardımcı olmak ve problemlerini aşmalarını sağlamak onları sosyal, uyumlu ve mutlu kılar.
 
Instagram: bak_su_konusanlara
 
 
Toplam blog
: 20
: 73
Kayıt tarihi
: 11.04.18
 
 

1998 Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuş, eğitimine U..