Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '13

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuğunuzun Sahne korkusu varsa ..

Çocuğunuzun Sahne korkusu varsa ..
 

sahne-korkusu


Ebeveynler için çocuklarını sahnede bir performans sergilerken izlemek büyük keyif verse de bu deneyim bazı çocuklar için korkutucu ve kaygılandırıcı olabiliyor. Sahne korkusu olan çocukların bu kaygıları ileri ki yaşlarda ve yetişkinlikte de devam edebilir, bu nedenle bu durumu doğru bir şekilde ele almak önemlidir. Çocuğunuz yapısal olarak sahne çocuğu olmayabileceği gibi çocuğunuz sene sonu gösterisinde veya herhangi bir ortamda sahneye çıkmak konusunda çok kaygılanıyor ise yapabilecekleriniz:

Öncelikle çocuğunuzun neden korktuğunu anlamaya çalışın. Çocuğunuz ile konuşarak onu huzursuz edenin ne olduğunu (kötü bir performans sergileme korkusu mu, akranlarının dalga geçmesi vb.) sohbet ederek birlikte bulmaya çalışsın onun duygularını anladığınızı ve onun yanında olduğunuzu hissettirin.

Eğer ebeveynleri olarak sizde çocukluğunuzda sahne korkusu yaşadıysanız bunu çocuğunuz ile paylaşın.  Bu kaygı ile nasıl başettiğinize dair çocuğunuza ipuçları da verebilirsiniz.

Çocuğunuzun bu gösteride gerçekten rol almak isteyip istemediğine emin olun. İstemediği bir şeye zorlamak onun başedemeği korkusunu yenmesine değil korkusunun ve kaygısnın daha da pekişmesine sebep olabilir.

Çocuğunuzun gösteride yapacaklarını öncelikle sizinle pratik etmesi için fırsatlar yaratın daha sonra ailenizdeki üyelerden izleyici sayısını yavaş yavaş arttırarak izleyici önünde performans sergilemede kendini daha rahat hissetmesi için alıştırmalar yapabilirisiniz. Eğer çocuğunuz henüz izleyici önünde rahat hissetmiyorsa oyuncak hayvanlarına da gösterisini sergileyebilir.

Çocuğunuzda eğer isterse evde performansını videoya çekip birlikte izleyebilrisiniz. İzlerken çocuğunuzu eleştirmekten çekinin. Daha çok olumlu yaptıklarının, başardıklarını vurgulayın.

Çocuğunuz mükemmeliyetçli bir yapıda ise performansının en ufak eksiğinde kaygısının arttığını gözlemleyebilirsiniz. Çocuğunuza bu gösterinin eğlence ve keyif için yapıldığını, herkesin zaman zaman hata yapabileceğini ve bunun gayet normal olduğundan bahsedin. Çocuğunuzun ebeveynleri olarak sizin de zaman zaman hata yaptığınızı görmesi onu rahatlatacaktır.

Gösteri gününde hazırlık için yeterli zaman bırakmanız hem sizin strese girmemeniz hem de çocuğunuzun sahne korkusunun, kaygısının artmaması için önemli olacaktır. Unutmayın ebeveyni olarak sizin kaygılarınız, korkularınız da çcouğunuzun ruh halini direkt etkileyecektir.

Gösterinin hayatınızın odak noktası, en önemli olayı haline gelmesine izin vermeyin. Bu çocuğunuzun daha çok baskı hissetmesine ve sahne korkusunun artmasına neden olacaktır. Çocuğunuza gösterisinde ne olursa olsun sahnede olduğu için onunla her şekilde gurur duyacağınızı ve onu sevmeye devam edeceğinizi de söylemenizi hissettirmeniz yararlı olacaktır

cocuklaringelisimi.com

Ayşe Başak Erk-Psikolog

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..