Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '07

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuğunuzun zekasını arttırmak sizin elinizde.

Çocuğunuzun zekasını arttırmak sizin elinizde.
 

Çocuklarımızın zekasının kalıtsal olduğu değişemeyeceğine inanıyorduk.Bilim bu inanışın yanlış olduğunu ispatlıyor.Anne ve babaların çocuklarının zeka gelişiminde istenilen şekle çocuklarımızın zekasının sokulabileceği ispatlanıyor.Çocuğunuzun zekasının geliştirilmesi için kritik yaşlar olduğu bu yaşlarda çocuğunuzun zekasını geliştirebileceğiniz ıspatlanmıştır.

Bir psikolog grubu ,bir çocuğun 4 yaşına basmadan önce gördüğü ,işittiği ve öğrendiği şeylerin onun erginlik çağında sahip olacağı zeka düzeyini belirleyen en önemli faktör olduğunu göstermişlerdir.4 yaşından sonra çocuğun zekası aşağı yukarı sabit kalıyor.Doğumdan 4 yaşına basana kadar çocuk hayret verici gelişme kaydediyor.Gelişmiş zekaya sahip çocuklar yetiştirmenin mümkün olduğu ıspatlanıyor.

Washington çocuk Eğitim Araştırma Merkezinin özel eğitmenleri her gün 30 fakir ailenin evine giderek küçük çocukları ile bir saat süre ile oynamışlar ve onları konuşmaya teşvik etmişlerdir.Bu program çocuklar 15 aylıkken başlamış ve21 ay içinde aynı yaşta olan ,fakat böyle özel eğitim görmeyen çocuklara oranla zeka yüzeyleri 17 puanlık bir artış göstermiş.

New York'taki bir ana okulunda üç dört yaşlarındaki çocuklardan bir gruba her gün onbeş dakika özel bir dilbilgisi dersi gösterilmiştir.Aynı sınıftan başka gruba özel itina gösterilmiş,fakat ders verilmemiş.Dört ay sonra yapılan zeka testinde ders gören grupta 14 puanlık bir artış olduğu görülmüş.Diğer grupta iki puan artış görülmüş.Dil gelişiminin zeka düzeyindeki etkisinin çok büyük olduğu ıspatlanmıştır.

Yeni araştırmalar bir çocuğun zekasının gelişmesine yardım edebilecek üç çeşit etken olduğu ortaya koyulmuştur.Çocuğun daha bebeklik çağında iken

1-teşvik edilmesi

2-Dil ile ilgili faaliyet gösterilmesi

3-okumaya hazırlamak.

Harvard Üniversitesi profesörlerinden Burton White bebeklik çağında çocukların görsel alanlarının genişlemesi ve oyuncak gibi oyunların olmasının zekayı yükselttiğini ıspatlamıştır.Bir devlet hastanesine bağlı kreşteçocukların kendilerine normalin üstünde ilgi gösterilen bir hava içinde yaşadıklarını gördü.Beşiklerinin ört bir tarafı beya koruyucu bezlerle sarılmıştı ve bu ,onların dışarı dünya ile bütün ilişkilerini kesiyordu .Tavanlarda beyaz ve boştu.Çocuklara hiç bir oyuncak verilmemişti. Onlarla hemen hemen hiç konuşulmuyordu.hemşirelerin işleri olduğu için onları acele besliyordu.

Çocukların ellerinin farkına varmaları ,ellerinin tutmak ve almak için kullanıldığını öğrenmek üç aylarını aldı.Profesör White yapacağı deney için 19 bebek seçti. Günde 3 defa mamalarını yedikten sonra onları 15 dakika karınlarının üstüne yatırarak hemşirelerin etraflarındaki faaliyetlerini görme imkanı verdi.Bebekler etrafında olup bitenle ilgilenmeye başladı.Günün geri kalanında üzerlerindeki hayvan resimleri bulunan renkli örtüleri ,çiçekli kılıfları iki tarafı parlak küre olan büyük çanı seyrettiler.Bu deneme profesörün tahmininden daha üstünde sonuç verdi.Çocuklar başlarının üstünde bulunan cisimlere uzanmaya başladılar.Kendileri ile ilgilenilmeyen bebekler yüzde elli daha az başarı gösterdiler.

Piaget'in açıklamalarına göre ,ana baba lar da çocuklarıyla oynayarak onlara ,cisimlerin varlıklarını anlatmalarını öğretebilirler.Piaget saklanmaç oyunun oynanmasında zekanın etkileneceğini elinde ses getiren alet ile saklanan ebeveyn çocuğun cisimleri algılama şansının olacağını ortaya koymuştur.

Anne ve babanın çok ilgilendiği çocuklar üstün zekalı oluyor.Dilin çok kullanıldığı ve öğretildiği çocuklar daha zeki oluyor.Araştırmalar her yüksek kabiliyetli insanın arkasında gizli bir kşinin bulunduğunu tespit etmiştir.Bu bir anne,baba veya başka kimse olabilir.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..