Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '14

 
Kategori
Güncel
 

Çocuk, ekmek ve en büyük günah

Çocuk, ekmek ve en büyük günah
 

Çocuk, süt ve ekmek- Ara Güler


Polisin Gezi Parkı için talimatı alıp temizlik yaptığı, destan yazdığı 15 Haziran gününün akşamı ve gece boyunca  olaylar sürüyor, ertesi sabaha sarkıyor. Talimatı alan polis temizliğe devam ederken Berkin Elvan ekmek almak için sokağa çıkıyor saat 07:00’de bir daha geri dönmemek üzere.

“Çocuk ve ekmek”; bu iki sözcüğün uyandırdığı tek bir ortak duygu vardır bu topraklarda ;“çocukluk masumiyeti”, bugün Berkin’le birlikte ölen de sabah saat 07:00’de. Anne ve babaların çocuklarından en masum duygularla aile sofrasına katkı sağlamaları isteğinin ifadesidir, “sabah ekmeği”.  Hemen canlanıveren ise neredeyse kendi boyunca bir ekmeği kucaklayıp evine dönen masumiyettir, her bir zihinde.               

Ve “kibir”, Hıristiyanlığın kabulüyle en büyük yedi günahın önde geleni ve diğerlerinin kaynağı. Dinimizde ise “şirk” tir en başta gelen ve kaynağı ise yine “kibir”. Büyüklük gururuyla aşırı kibirlenen insan; kendinin önemli olduğunu düşünür, başarı ve yeteneklerini abartır,  güç, başarı, şöhret, para, fiziksel görünüm ön plandadır yaşamında, karşısındakine saygı göstermese de kendini özel ve önemli gördüğünden hep saygı görmeyi bekler, gurur ve övgü ile beslendiğinden sürekli kendisine iltifat edilmesi için ortam hazırlar, eleştiriye son derece kapalıdır ve aşağılanmış olma, öfke ve utanç duyguları ile tepki verir, menfaatçidir, kişiler arası ilişkileri kendi çıkarları için kullanır, başkalarının ne hissettiğini, ihtiyaçlarını anlayamaz ve hissedemez, kin, öfke, kıskançlık duyguları fazladır. Acıma, affetme gibi duyguları kendi çıkarlarına göre hisseder ve kullanır, hak duygusu kendine yöneliktir, hep kendine ayrıcalık yapılması gerektiği beklentisi içindedir, eksiklik ve aşağılık duygularını bastırmak için kendine güveniyor rolü yapar, hırslı ve doyumsuz yapısı nedeniyle rekabeti sever.

Tüm bu sayılanlar ünlü Alman efsanesi Faust’u konu edinen eserlerde karşılığını bulan şeytani özelliklerdir aynı zamanda.  Ruhunu şeytana satan Doktor Faust için ise iki farklı hikaye kurgulanmıştır Cristopher Marlow ve Goethe tarafından, birisi şeytanla birlikte cehennemde, diğeri ise insanın direnişi ve zaferiyle sonuçlanan.    

 
Toplam blog
: 129
: 1104
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F mezunuyum. Yüksek Lisans diplomalarımı G.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü'nd..