Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '09

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

Çocuk, kitapla beslenir

Çocuk, kitapla beslenir
 

Ablalarım ve Kardeşim


" Saldım çayıra mevlam kayıra" bu sözü duyduğumdan beri aklıma hep Türkiye'nin kırsal ve kent varoşlarında fakirlikten yiyecek bulamayan insan yığınlarının bakacak çocuk sayısından daha fazlasına sahip olmaları geliyor aklıma. Kendimde Ankara' nın varoşlarında büyümüş biri olarak bunun nasıl olduğunu bilmekteyim. Çok değil sadece 3 km uzağındaydık Çankaya köşkünden. Doğduğumda gazyağlı lambayla aydınlanan tuvaleti dışarda, buzdolabı bile bulunmayan, suyu mahalle çeşmesinden doldurduğumuz bir evdi burası. 

Bu yüzden bazılarının çıkıpta Devlet neden Doğu' ya yatırım yapmıyor naralarına gülmüşümdür, Ankara' nın Dikmenderesi' nin Güneydoğu' dan bir farkı yoktu ki. Sağlıksız gecekondular, sivrisinekler, dışardan akan lağım suları en çok sadece 4-5 km uzaktı Çankaya köşküne. Kokulu lağım barajı vardı 1km uzaktı meclis duvarına. 

Bu yüzden fakirlik ve gelir dağılımı adaletsizliği sadece Güneydoğu' ya has değil Türkiye' de, bütün ülke sathına yayılmış durumda. 

Neyse konumuz bu değil, çoğunluğumuzun böyle ortamlardan gelmesi. Hangimiz yaşamadıkki sefaleti, eğitimimizi küçükken masal ve menkıbelerden aldık, o masal ve menkıbeler bizi, sünni, alevi, kürt, türk, sosyalist, laik veya şoven yapmadı mı? 

Kocalar eşlerinin hamileliklerinde, anlayış ve merhamet göstermeli onların duygusal dünyalarını hoş tutmalılar zira budan karınlarında bulunan evlatlar bile etkilemekte. 

Çocukların dünyasında masal son derece önemli, benim annem eğitimli değildi ama anlattığı masallar sayesinde " Adalet" olgusunun ne derece önemli olduğunu anladım. Bence bir çocuğa verilebilecek en önemli şeydir ADALET duygusu. Bunu bizim eğitim geleneklerimiz asla vermiyor, evde baba haklı, okulda hoca haklı, camide imam haklı, askerde komutan haklı, karakolda başkomiser haklı, yani güce ve hiyerarşiye göre ayarlanmış haklılık silsilesinin toplumsal gelişime izin vermemesi normal. Fakat bu Adalet duygusudur ki hayat boyu onu hırsızlıktan, talandan, rüşvet ve yolsuzluktan koruyup, insana ve emeğe saygıyı öğretecek olan. 

Çocuğunuza anlattığınız masallara ve okuduğunuz masal kitaplarına dikkat edin, bu onun geleceğini yönlendirmekte. Çocuğunuza verbileceğiniz en önemli şey "Adalet duygusudur ve herşeyin sağlamlığının bu duyguda bulunduğu gerçeğidir".... 

En derin saygılarımla 

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları yazara aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..