Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '07

 
Kategori
Aile
 

Çocuk aynadır

Çocuk aynadır
 

Eğitim ailede başlar. Bu demektir ki aile her şeyin temelidir. Çocuğunda, eğitiminde. Şöyle diyebilir miyiz; aile ne kadar bilinçli hareket ediyorsa ya da hangi konularda bilinçli hareket ediyorsa, çocuğun da o yönde duyarlılığı artar.

Aile de ön plana çıkan durumlar örneğin; kavga-tartışma, sohbet ortamı, sevgiyle beraber ilgi, sosyal ortamlara uyum gibi belirgin şekilde ön plana çıkan durumlar üzerinde çocukta aynı derecede etkilenmektedir. Bu etkilenme çocuğun başka ortamlarda buna benzer davranışları fark etmesini ya da kendi gözünde ön plana çıkmasını sağlar.

Çocuk ev-aile ortamında neyi nasıl öğrenmiş ve nasıl cevaplar almışsa o yönde tepki gösterir. Yetişkinlerin gerek farkında olarak, gerek farkında olmadan yarattıkları ortam çocuktada aynı etkiyi gösterir. Çocuk yaşadığı evin aynasıdır. Yetişkinlerin yeri geldiğinde saklamak istedikleri şeyler çocukta kendini gösterir. Çocuk;öncelikle aile-ev ortamını benimsediğinden farklı mekanlarda da bu pisikolojiyle hareket etmektedir. Yeni ortamlarda kazandığı bilgi-beceri gibi kazanımlarla ev-aile ortamına ait durumları zaman içerisinde harmanlayacaktır.

Çocuk okul çağına geldiğinde bu durum kendini çok belirgin biçimde gösterir. Ev-aile ortamında yaşananlar çocukta gayet net bir şekilde sergilenmektedir. Eğitimciler bunu rahatlıkla ayırtedebilirler. Ancak burada ortaya çıkacak asıl sorun; okulda bir sıkıntı yaşandığında ailenin işbirliği içerisine girmesiyle netlik kazanır. Çünkü aileler zaman zaman açık konuşmaktan ziyade bazı şeyleri yok farzederek davranırlar.

1-Öncelikli konu her zaman çocuktur
2-Önemli olan çocuk adına varolan problemi çözmektir
3-Okulu ilgilendiren ailenin özeli değildir
4-Çocuğun gerçek problemini belirlemede bilinmesi gereken gerçek durumlar anlatılmalıdır
5-Çözüm için açık konuşulmalı ve ortak kararlarla, birlikte hareket edilmelidir
6-Tutarlı olunmalıdır
7-Çocuğa yanlış ve doğru anlatılmalıdır
8-Aile çocuğunu objektif değerlendirmelidir

 
Toplam blog
: 10
: 699
Kayıt tarihi
: 25.02.07
 
 

Kahve sohbetini çok severim. Evde olmayı; gezmek kadar severim. Kahveyi, kırmızıyı, güneşi, papaty..