Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Çocuk bahçeleri

Çocuk bahçeleri
 

Önsöz: Size Bahçıvan' ın önce kim olduğunu tanıtmak istiyorum. Nasıl olunur? Ne işler yapar.
Tabii bu benim şu anda yaşadığım memleket için geçerlidir. AB sınırları içerisinde diye başladığım zaman Türkiye de atmış olduğu imzalara aynen uymak zorundadır.

Bahçe işçisi olabilmek için 10 sınıftan sonra 3 sene meslek okulunda okuması lazımdır. Haftanın bir günü sınıfta diğer 4 günü ise, her hangi bir firmada pratik yapması lazımdır. Bu 3 senenin sonunda. Meslek başkanlığı tarafından yapılan imtihan sonunda. Diplomasini alarak bahçe işçisi olur. Eğer Bahçıvan olmak istiyorsa iki senelik bir okul dönemi daha görmesi lazımdır. O zaman bahçıvan sıfatını alır isterse kendi iş yerini açabilir. Ve öğrenci yetiştirebilir. İki sene daha uzattığı taktir de Doğa ve Çevre arşiteki, ziraat Mühendisı, orman mühendisi gibi sıfatları alır.

Peki bahçıvan ne iş yapar nelerden sorumludur? Planlamış bir alanın inşası ile yetkilidir. Yeşil saha alanı içersindeki her şey. Bu demektir ki bir sitenin yolları, araba Park yerleri, yüzme havuzları, spor tesisleri, ve çocuk oyun yerlerinin inşası onun öğrenmiş olduğu mesleğin içersindedir.
Bu şekilde Bahçıvanı biraz olsun sizlere tanıttım. Onun için bilhassa kücük çocukları olan anneler için bu yazıyı yazmak istedim. AB standardları içersin de bu Türkiye için de geçerli!.

Bir çocuk alanı nasıl olmalıdır ve çocuklarımızı götürdügümüz zaman nelere dikkat etmeliyiz.

1.Oyun gereçlerinin firmalar tarafından planlı şekilde kurulması, ve gereçin kaç m2 alana sahip olması. Minum iki gereç arasındaki mesafe 2 metreden aşağı olamaz. Bu çeşitlerine göre değişir.

2.Tırmalınan merdivenlerin arası 16 ila 18 cm fazla olamaz, keskin kenarların plastik veya diğer maddelerle kaplı olması lazımdır. Kaykayların bitim mesafesi kum, veya ağaç kabukları ile kaplı olması, çocuklarımızın oynadığı alan içersinede hiç bir ev hayvanının sokulmaması. Mecburiyet karşısında ipinin en az vücut mesafesinden 50 cm. olarak tutulması.

3.Kumun her sene havalandırılıp dezenfekte edilmesi, numune alınarak her sene kontrolden geçirilmesi, her 3 veya 5 yıl arası en az 50 cm kadar tamamen değiştirilmesi. Anneler tarafından oyun araçlarının devamlı olarak kontrol edilmesi ." dikkat etiniz ise ANNE ler tarfindan yazdım " Arızalı gördükleri gereçleri dehal iptal edip bu bir bant da olur. En yakın sorumlu belediyeye bildirilmesi.Tekrar ediyorum ilk sorumlu kişi annedir, ilk önlemi anne almak zorunda dir yapmadığı taktirde suça ortak olarak görülür.

24 saat içersinde durumun düzeltilmesi veya parkın çocuklara kapatılması. Bunlara dikkat edilmediği taktir de. Kazaların çoğu ölümcül olmaktadır. Belediyelerimiz bu parklardan sorumlu olup kontrol mühendisleri tarafından senelik kontrolü yapıldığına dair bir tutanağı vatandaşın müracaatı anında göstermekle yükümlüdür.

Cezalara gelince . Buradaki ihmal ve hatalar Hapis cezası ile cezalandırılır. Katı surette para cezasına çevrilmez. En azı 3 ay dan olmak üzere duruma göre 5 seneye kadar verilir. (Bu Türkiye ceza kanununda daha değişik olabilir.)
Daha sonra size zaman zaman daha değişik konularda bilgi vereceğim.

Unutmayalım o çocuklar bizim çocuklarımızdır. En önemli konulardan bir tanesi de çocuk oyun yerlerinin civarına hangi fidanların dikilmesi konusudur.

" çoğu yaz kış yeşil fidanların zehirli olması gibi ".

Bir de unutmadan söyliyeyim en utanç verici şey çim alanlarıdaki o yazılardır. ÇİMLERE BAŞMAYINIZ. O çimler bizim üzerine oturup çocuklarımızın koşup oynıyacağı sahalardır. Unutmayın ki futbol böyle sahalarda oynanıyor. Yol
olarak kullanılmadığı takdirde tabii kirletilmediği takdirde diye yazmıyorum.

Saygılarla .

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..