Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '19

 
Kategori
Bayramlar
 

Çocuk Bayramı

Atatürk, ulusculuğun  baş koşulunun öncelikle toprağın kurtarılmasıyla başlanacağını biliyordu. Bu nedenle dört yıl süren “ haklı savaş “ sonucu ulusal devlete ulaştı.

Toprağı olmayan bir ulusun dilinden, ekonomisinden, bağımsızlığından söz edilemezdi. Atatürk’e gelinceye değin tarihimizde “ ulusal devlet “ görülmez. Ancak, Atatürk’le ulus olduk.

Bir ulusu oluşturan yurt, dil, kültür, tarih birliği 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’yle bilince ulaştı. İşte bunun için “ Türk’ün Atası “ deyimi yerinde olduğu gibi, tarihsel gerçeğin de kendisiydi.

Atatürk, “ulusal devlete “ güç koşullardan geçerek ulaştı. Ulusal devletin dayandığı altı temel ilke Türkiye Cumhuriyeti’ni bayraklaştırdı.

Ulusculuk, 
laiklik, 
devletçilik, 
devrimcilik, 
halkçılık, 
cumhuriyetçilik

diyalektik bir bütünlük içinde çağdaş, bağımsız devlet olabilmemizin temel koşullarıydı.

Çağdaş toplum, çağdaş devlet olabilmek Atatürk ilkelerine dayanan eğitimle gerçekleşebilirdi ancak. Bu nedenle altı temel ilke yaşama geçirilmeliydi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği için eğitimde birliği sağlamak kaçınılmazdı. Değişik kurumların eliyle yürütülen eğitim bir elde toplanmalıydı. Bununla birlikte çağdaş olmayan eğitim kurumları da kapatılmalıydı. Bunlar gerçekleştirilmeden laik eğitim yaşama geçirilemezdi. Eğitim dinsellikten kurtulup ulusal kimlik kazanamazdı.

İşte bu nedenle, Şer’iye ve Evkaf vekaletleri, bunlara bağlı olan sıbyan okulları, medreseler, tarikatlar, zaviyeler bir bir kapatıldı. Ulusal - laik eğitimin bir ulusu özgür ve bağımsız yaşatacağını bilen Atatürk, eğitimin ulusal olması, boş inançlara dayanmaması gerektiği görüşünü Sakarya Savaşı‘nın sürdüğü günlerde gündeme getirdi. 15 Temmuz1921 ‘de topladığı “Maarif Kongresi” ulusal eğitim izlencesinin niteliğini belirledi.

Atatürk, 1 Kasım 1928’de yazı devrimiyle halkın bilgilenmesi, çağdaş dünyayla bütünleşmesi açısından önemli bir adım attı. “Ya üç ayda olur, ya hiç olmaz! “ diyen Atatürk Millet Mektepleri başöğretmenliğini üstlenerek ulusa yol gösterdi. Okur yazarlık hızla yaygınlaştı.

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..