Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuk beslenmesi

Çocuk beslenmesi
 

afacan kızım özge


0-4 aylar / İyi bir başlangıca doğru...

Paniğe gerek yok!

Onu sütten keserken tepkilerine kulak verin; katı mamaya geçtiğinde kargaşayı göze alın; emeklemeye başladığında sofrada belirli bir yeri olsun; kendi yemeye başladığında zaten 1-0 galipsiniz. Yemediğinde gördüğü ilgiden memnun kalıp 1-1 olabilirsiniz; sakın bu tuzağa düşmeyin!

Annelerin de bakıma ihtiyacı var!


Bir bebekle birlikte yeni bir hayata başlamanın heyecanı yeni annelere çoğunlukla kendilerinin de bir miktar bakıma ihtiyaçları olduğunu unutturabiliyor. Vücudunuz dokuz aylık bir maratonu henüz tamamlamış, hormonlarınız farklı bir şekilde çalışıyor. Bebeğin yapacağı her hareket sizin için dehşet verici olabilir, özellikle de bunu hayatınızda ilk kez görüyorsanız... Her şeyin ötesinde, yorgunsanız!


Bebeklerle uğraşmak zor iştir ve bu yoğun tempoya ayak uydurmak için kendi enerjinizi de sürekli belirli bir seviyede tutmanız ve konsantrasyonunuzu bozmamanız çok önemlidir. Özellikle bebeklerini emziren anneler ve tüm yeni anneler diyetlerine çok dikkat etmelidirler. Uykudan mahrum kaldığınız ilk günlerde, biraz daha fazla uyuyabilmek için öğünleri atlamak size çekici gelebilir; ancak bunu yapmanız, daha fazla yorgunluk ve bitkinlikten başka bir sonuç yaratmayacaktır. Eğer bir şeyler pişiremeyecek kadar yorgunsanız, kendinize bir enerji içeceği hazırlayın ve dinlenirken veya bebeği emzirirken bundan birkaç bardak için. Eşiniz veya bir yakınınız size nasıl yardım edebileceğini sorarsa da onlara buzdolabında ısınmaya hazır bir yemeğin olmasının sizi çok sevindireceğini söyleyin.


0-4 aylar / İyi bir başlangıca doğru...


Anne sütü, doğanın yeni bebeklere hediyesidir. Besin değeri açısından onların bütün ihtiyaçlarını karşılar, mükemmel hijyenik koşullarda, her zaman ideal ısıda elinizin altındadır. Bu kusursuz avantajlarıyla, mümkün olan her şart altında bebeğin ilk besini olarak tercih edilmelidir; ancak bazen, anne sütünün olmadığı durumlarda, bebeğinizi biberonla besliyorsanız, içiniz rahat olsun ki günümüz teknolojisinin küçük çocuklar için geliştirdiği formüller, anne sütüne oldukça yaklaşmış durumda. Ve bu ilk günlerde en az beslenme kadar önemli bir şey daha var ki, o da beslenme düzeninin yerleşmesiyle bebeğinizle aranızda kurulan harika yakınlık.


Bu ilk günlerde herkes size beslenme, gaz çıkarma, sancılar, bezlerden dolayı meydana gelen isiliklerden bahseder; ancak hiç kimse bu sıradışı yabancının, daha henüz gözkapakları tam açılmadan size yönelttiği, o memnuniyet dolu olağanüstü bakışları anlatamaz.


Tüm bebeklerin aynı aralıklarla beslenmemesi de şaşırtıcıdır. Bazıları düzenli aralıklarla beslenirken, diğerleri zavallı uykusuz annelerini sürekli tetikte bekletip gün boyu çeşitli zamanlarda atıştırmayı tercih ederler.


Sütten kesmek...


Süt (kendi sütünüz veya hazır) bir bebeğin ilk 4-6 ay arasında gereksinim duyduğu tek besin...


Bebeğinizi ne zaman sütten kesip katı besine geçeceğiniz tamamen sizin özel şartlarınıza bağlıdır. Bu geçiş dönemi, değişikliğe ayak uydurabilmek için mutlaka aşamalı bir süreç olmalıdır. Bebeğinizi 6 ay boyunca sadece sütle besledikten sonra katı gıdaya geçme fikri size biraz kötü gelebilir. Özellikle de konuştuğunuz herkes konu üzerinde uzman gibi fikir vermeye başlarsa...

 
Toplam blog
: 5
: 3783
Kayıt tarihi
: 05.12.07
 
 

1977 doğumluyum. İstanbul' da oturmaktayım. İki kız çocuğu babasıyım ve çocuk kuaförlüğü yapmakta..