Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '12

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuk duyduğunu değil gördüğünü yapar

Çocuk duyduğunu değil gördüğünü yapar
 

Çocuklara binlerce defa aynı şeyi söyleyebilir, aynı öğütte bulunabilirsiniz, fakat araştırmalar gösteriyor ki çocuklar söyleneni dinlemiyorlar, duymuyorlar.

Onlar, sözlerden ziyade görüntüleri, yaşamda gördükleri örnekleri anlıyorlar. Bizlerin ne yaptığına bakıp, bizim davranışlarımızdan öğreniyorlar.

Çocuklar kelimeleri değil, beden dilini anlarlar, beden dilinin yansıttığı duyguyu alırlar. Dolayısıyla, ne yaptığımızı incelemeliyiz. Önemli olan tek şey, hangi hareketleri, hangi hızda, hangi bakışla ve hangi tavırla yaptığımızdır.

Çocuklar, küçük balığın büyük balığı takip etmesi gibi, tamamen bire bir bizi taklit ederler. Çocuğa gösterdiğiniz bir davranış örneği, onunla hayatı boyunca kalacaktır ve o, bu örneğe göre nasıl davranılacağını bilecektir.

Yani, eğer çocuğunuza, “Başkalarına iyi davran” diye öğüt veriyorsanız, ancak onun önünde, sırada bekleyen insanlar varken, sıraya girmeden öne geçmeye çalışıyorsanız, çocuğunuz sizin sözlerinizi değil, davranışınızı benimseyecektir. Benzer bir durumda, sizin yaptığınızı yapacaktır.

Bizim davranışlarımızın yanı sıra çevreden gördüğü örnekler de çocukları etkiler. Çoğu zaman duyarsınız: “Terminatör (film kahramanı) olmak istiyorum.” “Eşkiya olacağım!” Eğer çocukların gördükleri örnekler bunlar ise, olmak istedikleri şeyin bu olmasına şaşmamak gerek.

Dolayısıyla, doğru yaklaşım, onlara her zaman olumlu örnekler vermektir. Böylece bu örneklerde gördüklerini olmayı arzulayacaklardır.

Medyanın, televizyonun çocuklar üzerindeki etkisi çok büyüktür. Özellikle tüketim mantığı, şiddet, korku ve seks, televizyon dizileri ve reklamlar aracılığıyla medya tarafından sürekli çocuklarımıza sunulmaktadır. Medya için sadece izlenme oranları ve kâr önemlidir. Çocuklarımızın gelişimine, ruhsal sağlığına verdikleri zarar konusunda herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır.

Dolayısıyla çocuklarımızın nasıl bir etkiye maruz kaldıkları konusunda duyarlı ve bilinçli omalıyız. Çocuklarımıza hayatın tüm alanlarında olumlu örnekler sağlamalıyız. Eğer örnek gerçek ve dürüst ise, çocuk düzenli olarak bu örnekten etkileniyorsa, o zaman bu örnek daima o çocukla kalacaktır.

 

 
Toplam blog
: 78
: 427
Kayıt tarihi
: 01.11.11
 
 

Yaşam yolculuğu hepimizi farklı duraklarda indiriyor. Bu duraklara varmak için çeşitli eğitimler ..