Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '21

 
Kategori
Öykü
 

ÇOCUK,FİLİSTİN VE TREN

                                                              ÇOCUK, FİLİSTİN VE TREN

 
           Bir gecekonduda  ailesi ile birlikte yaşayan bir amele çocuğu. Okumayı yazmayı çok sevdiği için ailesinin rızası olmasada, lisede okuyor.Yoksulluktan dolayı ailesi okusun istemiyor. Ama o hem okuyup hemde çalıştığı için aielesine yük olmuyor.
           
          Evlerinin yakınından demir yolu geçiyor, karatreni çok seviyor. Demir yolunun dibine kadar gidip gelen geçen trenleri izliyor. Lokomotifin düdük sesi ona türkü gibi geliyor. Lokomotifin dışarıya buhar fışkırtmasına hayran kalıyor. Kara lokomotifi kara tosuna benzetiyor. Burnundan buharlar fışkıran bir kara tosun. Kara tosun köylünün ekmeği canı herşeyi. Kara tosun olmasa ekmekte yok. Köyden şehre göçtükleri için bunu çok iyi biliyor. Katar katar geçen trenler ne getirir ne götürür? Hasret getirir, sıla getirir  , özlem getirir, gurbet götürür. Bunları düşündükçe hep hüzünlenir, burnunun yandığını hisseder. Tren onun için medeniyet demek, çağdaşlık demek, iletişim demek, ve derinlemesine keyifle okunacak bir kültür demek.
 
          İnsana dair ne varsa beyninde vızıldaşır. Kötülüklere, yokluklara, savaşlara, zulme kafa yorar, kederlenir. O yıllarda televizyonlar siyah beyazdır, ülkesindeki ve dünyadaki olaylara, gelişmelere karşı çok ilgilidir ve duyarlıdır. İsrail Filistin halkına zulmetmektedir. İsrail askerleri Filistin halkını yaşlı çocuk ve genç demeden kadın demeden kolunu bacağını taşlarla ezip kırmakta ve canice öldürmekte, bütün bunları dünyanın gözü önünde yapmakta ve televizyonlarda bu olayları dünyaya servis etmekte. Bu görüntüler onun küçük yüreğinde derin yaralar açmakta. Ne yapabilirim diye gece yatağında kıvranmakta. Şunu duymuşur; Türkiyeden bazı gençler Filistine gidip İsrail askerlerine karşı savaşmaktadır. Kafasından şöyle bir düşünce geliştirir ; trenle İslahıyeye kadar gitmek ordan da Suriyeye geçmek ve Filistine ulaşmak. Bu düşüncesini eyleme geçirmek için fırsat kollamaktadır. Önce para lazım. Ve eyleme geçer, parayı babasının cebinden çalacaktır. Önce tran saatlerini öğrenir, babasının cebinden parayı alır ve evden çıkar. Ailesinden hiç kimseye haber vermez. Daha on altı yaşındadır. Tren garından trene biner ve Islahiye yolculuğu başlar. İki gün sonra Islahiye ye ulaşır. Çok izbe bir pansiyona yerleşir. Ve kahve kahve gezerek insan kaçakçılarına ulaşmaya çalışır. Bu konuyu iyi bilen insanlarla tanışır. Cebindeki para kaçakçıların istediği paradan çok daha azdır. Üç dört gün çalışır çabalar ama ereğine ulaşamaz. O günkü çocuk aklı ile bu işlerin örgüt işi olduğunu düşünemez. Yıllar sonra anlayacaktır ki ancak örgüt aracılığı ile Filistine ulaşabilir ve İsrail askerlerine karşı savaşır.
 
        Cebinde sadece trene binebileceği bilet parası kalmıştır. Tekrar baba ocağına dönmeye karar verir. Trende; bu kaybolduğu günlerde nerede olduğunun hesabını Annesine ve Babasına nasıl vereceğinin hesabını yapar.
 
   Babasının cebinden aldığı parayı da çalışarak ödeyecektir.
ÇOCUK FİLİSTİN VE TREN
 
    Bir gecekonduda  ailesi ile birlikte yaşayan bir amele çocuğu.
Okumayı yazmayı çok sevdiği için ailesinin rızası olmasada, lisede okuyor.Yoksulluktan dolayı ailesi okusun istemiyor. Ama o hem okuyup hemde çalıştığı için aielesine yük olmuyor.
 
    Evlerinin yakınından demir yolu geçiyor, karatreni çok seviyor. Demir yolunun dibine kadar gidip gelen geçen trenleri izliyor. Lokomotifin düdük sesi ona türkü gibi geliyor. Lokomotifin dışarıya buhar fışkırtmasına hayran kalıyor. Kara lokomotifi kara tosuna benzetiyor. Burnundan buharlar fışkıran bir kara tosun. Kara tosun köylünün ekmeği canı herşeyi. Kara tosun olmasa ekmekte yok. Köyden şehre göçtükleri için bunu çok iyi biliyor. Katar katar geçen trenler ne getirir ne götürür?
Hasret getirir, sıla getirir  , özlem getirir, gutbet götürür. Bunları düşündükçe hep hüzünlenir, burnunun yandığını hisseder. Tren onun için medeniyet demek, çağdaşlık demek, iletişim demek, ve derinlemesine keyifle okunacak bir kültür demek.
 
    İnsana dair ne varsa beyninde vızıldaşır. Kötülüklere, yokluklara, savaşlara, zulme kafa yorar, kederlenir. O yıllarda televizyonlar siyah beyazdır, ülkesindeki ve dünyadaki olaylara, gelişmelere karşı çok ilgilidir ve duyarlıdır. İsrail Filistin halkına zulmetmektedir. İsrail askerleri Filistin halkını yaşlı çocuk ve genç demeden kadın demeden kolunu bacağını taşlarla ezip kırmakta ve canice öldürmekte, bütün bunları dünyanın gözü önünde yapmakta ve televizyonlarda bu olayları dünyaya servis etmekte. Bu görüntüler onun küçük yüreğinde derin yaralar açmakta. Ne yapabilirim diye gece yatağında kıvranmakta. Şunu duymuşur; Türkiyeden bazı gençler Filistine gidip İsrail askerlerine karşı savaşmaktadır. Kafasından şöyle bir düşünce geliştirir ; trenle İslahiye kadar gitmek ordan da Suriyeye geçmek ve Filistine ulaşmak. Bu düşüncesini eyleme geçirmek için fırsat kollamaktadır. Önce para lazım. Ve eyleme geçer, parayı babasının cebinden çalacaktır. Önce tran saatlerini öğrenir, babasının cebinden parayı alır ve evden çıkar. Ailesinden hiç kimseye haber vermez. Daha on altı yaşındadır. Tren garından trene biner ve Islahiye yolculuğu başlar. İki gün sonra Islahiye ye ulaşır. Çok izbe bir pansiyona yerleşir. Ve kahve kahve gezerek insan kaçakçılarına ulaşmaya çalışır. Bu konuyu iyi bilen insanlarla tanışır. Cebindeki para kaçakçıların istediği paradan çok daha azdır. Üç dört gün çalışır çabalar ama ereğine ulaşamaz. O günkü çocuk aklı ile bu işlerin örgüt işi olduğunu düşünemez. Yıllar sonra analayacaktır ki ancak örgüt aracılığı ile Filistine ulaşabilir ve İsrail askerlerine karşı savaşır.
 
   Cebinde sadece trene binebileceği bilet parası kalmıştır. Tekrar baba ocağına dönmeye karar verir. Trende; bu kaybolduğu günlerde nerede olduğunun hesabını Annesine ve Babasına nasıl vereceğinin hesabını yapar.
 
   Babasının cebinden aldığı parayı da çalışarak ödeyecektir.
 
Toplam blog
: 104
: 478
Kayıt tarihi
: 31.01.07
 
 

Antalya'da yaşıyorum. İki yıl öğretmenlik yaptım, şu anda müteahhitlik yapıyorum. Aslen Kayserili..