Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '11

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuk gelişiminde oyunun önemi

Çocuk gelişiminde oyunun önemi
 

Birçok kişiden “şimdiki çocuklar çok şanslı, çeşit çeşit oyuncaklar, çeşit çeşit kıyafetler, oysa bizim zamanımızda öyle miydi, yine de kıymet bilmiyorlar” gibi benzer sözleri sıklıkla duymaktayız. Söylenenler bir anlamda doğru olmakla birlikte, bir de bunun görünmeyen veya hesaba katılmayan başka bir boyutu vardır. Çocuklarımıza her istediklerini yaparak ve alarak aslında onlara farkında olmadan zararlar da vermekteyiz. Çağımızın çocukları her istedikleri olmakla birlikte bir o kadar doyumsuzlar, şükretmeyi ve mutlu olmayı bilemiyorlar. Çünkü biz onlara bunları öğretemiyoruz. Bilgisayar, çeşitli oyuncaklar alarak farkında olmadan onları bireysel yalnızlığa itiyor, bencil, huzursuz, mutsuz çocuklar yetiştiriyoruz. Büyük şehirlerde en zor yaşam çocuklar içindir, gönüllerince dışarıda oynayamıyorlar. Oysa ki önemsemediğimiz, ihmal ettiğimiz oyun birçok kazanımları bünyesinde barındırır. 

Çocuk hayatında önemli bir yer tutan oyun, bedeni geliştirir ve sosyal yeteneklerini açığa çıkarır, kişiliğinin oturmasını sağlar. Günlük işlerini ve yaşayışını en iyi şekilde yürütebilecek kuvvet, çeviklik, çabukluk, dayanıklılık kazandırır. Kemik ve kas yapısını geliştirir, hastalıklara karşı direnç sağlar. Yaşamın gerektirdiği yürüme, koşma, atlama, tutma, vurma gibi becerileri kazandırır. Bunun yanında liderlik, hoşgörürlük, doğruyu, iyiyi güzeli takdir etme, kendini kontrol etme, işbirliği yapma, haklarını aramayı, kendini savunmayı, başkalarına ve kurallara saygı duymayı öğretir. Dostluk, arkadaşlık, dayanışma ve özveri oyunla öğrenilir, bencillikten kurtarır. Aynı zamanda boş zamanlarını kendisine ve topluma yararlı olacak şekilde değerlendirmiş olur. Bir öğretmen olarak eski öğrencilerimiz ile şimdiki öğrencilerimizi kıyasladığımızda aralarında bariz bir şekilde çok büyük farklar olduğunu üzüntüyle belirtmek isterim. 

Bazen büyükler oyun konusunda pek anlayışlı olamıyorlar. Oysa oyun oynamayan çocuk hem ruhsal, hem bedensel yönden sağlıklı değildir. Zamanında oynamasını bilmeyen başka işlerini, ödevlerini de zamanında yapamaz. Oyun oynamanın bizlere ne güzel kişilikler kazandırdığını, her yönden ne sağlam ettiğini insan büyüdükçe anlıyor. 

 
Toplam blog
: 40
: 1920
Kayıt tarihi
: 22.01.09
 
 

1986 Bolu Eğitim Yüksek Okulu Mezunuyum. Sınıf öğretmenliği yapıyorum. ..