Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Çocuk gözüyle bakmak

Çocuk gözüyle bakmak
 

Bu bakıştaki masumiyet her şeyi anlatıyor.


O güzel mıncırıklar, yeşil, mavi, ela, kara gözlerini iri iri açarak nasıl da bir bakışta herşeyi tam ve eksiksiz görürler hafızalarına kaydederler. Oysa biz yetişkinler öyle miyiz ya, nerdee, baktığımız yerde çeşitli ayrıntılar dikkatimizi çeker onunla meşgulken büyük resmi ıskalarız. Sonra hatırlamaya çalışırız,nereye bakıyorduk biz, ne vardı, neler vardı, kimler vardı baktığımız yerde.? Tekrar tekrar " flashback " yaparız ama nafile, görüntü net değildir. Çünkü ayrıntılarla meşgulüz her zaman ve daima.

Örneğin bir parkta oturduğunuzu düşünün. O güzel mıncırıklardan, mesela mavi gözlü olanı kum havuzunda kovasıyla küreğiyle oynuyor. Arada bakışıyorsunuz, ne de güzel gülüyor değil mi.? Sonra şöyle etrafınıza bir göz gezdiriyorsunuz; salıncaktaki çocuklar, bisiklete binenler, karşı bankta sohbete dalmış yaşlı çift, pamuk helvasını yerken mutluluğu yüzünden okunan saçları at kuyruklu kız, çınar ağacının gölgesinde yere uzanmış cilveleşen gençler, bulutların arasından süzülen güneş içinizi ısıtıyor. Yaşamak ne güzel, hayat ne güzel.

Birden mavi gözlü mıncırığa ilişiyor gözleriniz, kovasını küreğini bırakmış ellerini öne doğru uzatarak ve küçük adımlarla kum havuzunun bir köşesine doğru gidiyor. O anda farkediyorsunuz küçük yavru kediyi. Nerden çıktı acaba, az önce ve daha önce de yoktu orada. Tabi ya, biz ayrıntılarla meşguldük, mavi gözlü mıncırık resmin tamamına bakıyor ve herşeyi algılıyordu. O kimbilir daha neler görüyordu orada bizim göremediğimiz.

Yaşamın derinliklerinde ayrıntılara boğulmuşuz, bakıyoruz bir yere, bir yerlere ama herşeyi göremiyoruz işte, bazen önümüzü dahi göremiyoruz. Çoktan unuttuk çocuk gözüyle bakmayı hayata. Bu yüzden kim bilir neler kaybettik şimdiye kadar hayatta, ve kaybetmeye de devam ediyoruz.

Gelin bir oyun oynayalım, ama kimseye söylemek yok, sadece biz bileceğiz tamam mı.? Arasıra, evde, işte çarşıda pazarda unutalım alışkanlıklarımızı ve etrafa çocuk gözüyle bakalım. Yüzünüzdeki tebessümü farkedip soran olursa, " hiç, aklıma bir şey geldi de " der geçersiniz...

 
Toplam blog
: 220
: 2018
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Yazmak, ufkun da ötesine taşan engin bir serüven gibi gelir bana ve gençlik yıllarımdan bu yana v..