Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuk güvenliği için elektrikle ilgili alınabilecek önemler neler?

Çocuk güvenliği için elektrikle ilgili alınabilecek önemler neler?
 

Okul öncesi dönemde, annem çalıştığı için hafta arası anneannemde kalırdım.1960'lı yıllarda yapılmış bir binadaydı dairesi. Mutfakların apartman boşluğuna baktığı, ıslak zeminlerin bildiğiniz siyah noktalı beyaz taşla kaplı olduğu evlerden. Pek çok konuda yeni binaların konforu olmasa da geriye dönüp baktığımda, o evin önemli bir özelliğinin olduğunu fark ettim. Evdeki elektrik prizleri yerden yaklaşık 1 m yüksekteydi.

Bizim neslin çoğu elektrik kazası yaşamadıysa sebebi bu prizlerin konumu olabilir! Ey 70'lerin ruhu, tesadüf eseri hayatta ki nesil!

Günümüzde evlerde daha fazla elektrikli cihaz var ve çocuklar emeklemeye başladığında ilk ilgilerini çeken yer prizler oluyor.Bu nedenle başta kendimizi ve çocuklarımızı korumak için evde elektrikle ilgili bazı önlemler almamız gerekiyor..

Prizlere emniyet kapağı takılması çok önemli

Öncelikle elektrikli bir cihaza dokunurken ellerin ıslak olmadığından emin olunmalı. Elektrikli cihazların fişleri, prizden çıkarılırken kablosundan tutulup çekilerek çıkarılmamalıdır. Çocukları yıkarken saç kurutucusu ve elektrikli ısıtıcılar banyo küvetinin ve lavabonun yakınlarına konulmamalıdır. Küçük çocuklar çok meraklıdır ve sivri cisimleri priz deliklerine sokmak isteyebilirler. Bu sebeple  prizlere emniyet kapağı takılması çok önemli bir güvenlik önlemidir. Yuvasından çıkmış, telleri açıkta kalmış prizlerin tamir edilerek kullanılması gerekir.  Ucunda fiş olmayan kabloların ise bu şekilde prize sokulması çarpılmalara davetiye çıkartır. Evlerimizde güvenli otomatik sigortalar kullanılmalı. Ayrıca elektrikli cihazlar fişe takılmadan önce kapalı olduklarından emin olunmalıdır.

Ekmek kızartma aleti kahvaltı masasına alınmamalı

Elektrikli ev aletleri kullanım talimatlarına uygun kullanılmalıdır. Ekmek kızartma aleti kahvaltı masasına alınmamalı,  hele hele fişi prize takılıyken içinde sıkışan dilimler, çatal, bıçak gibi metal nesnelerle kurcalanmamalıdır. Sıcak ütü,  kablosunun ve yanıcı malzemelerin üstüne konulmamalıdır.Çocuklar ütüden uzak tutulmalıdır.

Küçük çocuklar diş çıkartırken kabloları ıssırabilirler

Ara kablo ve grup prizlerin aşırı yüklenmemesi gerekir, zira kablolar aşırı yük ile ısınarak yangın çıkmasına ya da kısa devre oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle çoklu prizlere çok sayıda elektrikli cihazı aynı anda takarak çalıştırmamalıyız. Elektrik yüzünden çıkan yangınlarda su yerine yangın söndürücü kullanılmalıdır. Su dökerseniz çarpılırsınız! Su elektriği iletir. Kablolar hiçbir zaman ayakaltında bırakılmamalıdır. Özellikle küçük çocukların diş çıkarırken yerdeki kabloları ısırarak ölümlü kaza geçirmeleri evlerde yaşanmış elektrik kazalarındandır. Marketlerde kablo toplayıcı malzemeler, kanallar satılmaktadır.

Kaçak akım rölesi binalardaki elektrik tesisatında mutlaka olmalıdır

Elektrik akımından korunmak için ev tesisatlarında standartlara uygun topraklama yapılması çok önemlidir. Bir kısa devrede sigortalar atmayabilir, ancak kaçak akım rölesi çalışarak hayatınızı ya da çocuğunuzun hayatını kurtarabilir.

Kazalar anlık olaylardır.Bu sebeple de küçük çocukları göz önünden ayırmamakta fayda var.Her ne kadar modern yapılarda önlem alınıyorsa da biz tedbiri elden bırakmayalım. 

 

www.kidsgourmet.com.tr 

https://twitter.com/seraptorun73

 

 

 
Toplam blog
: 114
: 309
Kayıt tarihi
: 22.12.14
 
 

Gazeteci  ..