Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Çocuk ishalinde kahve kömürü

Çocuk ishalinde ilk akla gelen çözümlerden birisi kahve kömürüdür

. KAHVE KÖMÜRÜ (Coffeae carbo)

Kahve kömürü Alman resmi gazetesinde 5.5.1988 tarihinde (Heftnummer:85, ATC-Code:A07BA) yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir. Günümüzde modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir parçası olarak kullanılmaktadır.

Bitki: Kahve ağacının yeşil çekirdekleri dış yüzeyi siyah-kahve rengi olana kadar kavrulur. Kahve çekirdeğinin dış yüzeyi kömür haline gelir.

İlaç etkili kısmı: Kavrularak dış yüzeyi kömür haline getirilmiş kahve çekirdeği öğütülerek kullanılır.

Etkisi: İsal oluşturan madde ve mikropları bünyesinde tutar (Adsorban). Büzücü ve doku sıkılaştırıcıdır, su kaybını önler.

Kullanıldığı yerler: Basit yeni meydana gelen (Akut) isal halinde kullanılır. Ağız-boğaz iltihaplarında bölgesel olarak kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen (Yan) etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok. Aynı zamanda başka ilaçlar kullanılıyorsa, ilaçların emilimini engelleyebilir. Belirtilen miktarlardan fazla ve uzun süreli kullanılması halinde beslenme dengelerini bozar.

Kullanım miktarı: Günlük kullanım miktarı yetişkinler için 9 gr öğütülmüş kahve kömürü. (Çocuklarda kullanım miktarı: 4 yaşına kadar günde 3 gr, 4-12 yaş arası günde 4, 5 gr, 12 yaşından büyük çocuklarda günde 9 gr.) Kullanım şekli: Yetişkinlerde isal durumunda günde 4 defa silme bir çay kaşığı öğütülmüş kahve kömürü biraz su ile yutulur ( Çocuklarda yukarıda yaş gruplarına göre verilen miktarlar dikkate alınmalıdır.).

Ağız-boğaz iltihaplarında bir çay kaşığı kahve kömürü ağızda 10 dakika dolaştırılır, yutulmaz ve dışarı boşaltılır. Gün boyu bu uygulama ara sıra tekrarlanır.

Uyarı: İsal halinde günde 1, 5-2 litre su içilmelidir. İsal 3-4 günde kesilmiyorsa doktora gidilmelidir.

Kaynak:

Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ,

Pratik Uygulamalar

Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4,

0212 5285076-5286005.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..