Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Prof Dr İrfan Serdar Arda

http://blog.milliyet.com.tr/driserdararda

15 Şubat '16

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuk kanserleri farkındalık gününde bir başka farkındalığa dikkat..

Çocuk kanserleri farkındalık gününde bir başka farkındalığa dikkat..
 

Bugün çocuk kanserlerinde farkındalık yaratma günü. Kanser, sözcük olarak bile kullanıldığında insanı titreten bir kavram. Hele de çocuklarda olursa. Allah'tan çocukluk çağı kanserlerinde sonuçlar çok yüz güldürücü. Bu açıdan şanslı sayılabilirler.


Nedense, çocuklarla ilgili kanser konusu gündeme geldiğinde; hemen her zaman saçları olmayan, ağızları maskeli ve hüzünlü bakışları olan çocuklar akla geliyor. Her türlü medya ve sosyal paylaşım ortamlarında bu çocukların resimleri, gerçekten de yürek paralayıcı sözler ile paylaşılıyor. Gören kimsenin etkilenmemesi olanaksız görüntüler bunlar. Birçok yardım dernekleri, vakıflar ve sağlık kurumları böylesi görüntüler ile yardım toplamaya çalışıyor. Hatta hastane yapmak için yıllarca bu görüntüler kullanılıyor.


Kuşkusuz ki birçok gönüllü kişi, elinden gelen yardımı yapmak için olanaklarını zorluyor, etkinliklere katılıp çocuklarla birlikte oluyor. Sanatçılar ücret almadan konser verip parasını bağışlıyor. Tanınmış kişilerin makyajsız ve de ağlamış yüzlerinin yansıdığı fotoğraflar paylaşılıyor. Bu görüntüler öylesinde etkileyici ki, insanlar adeta günah çıkarırcasına böylesi günlerde yardım yarışına giriyor. Ertesi gün ise, yaşam onlar için olağan akışında devam ediyor.


Ben yıllarca kanserli birçok çocuğu ameliyat ettim. Kanser cerrahisi özel ilgi alanım. Şunun altını kesinlikle çizmek isterim. Bu ülkede hiç bir kanser hastası tedavi açısından zor durumda kalmıyor. İster devletin herhangi bir sağlık kurumu olsun, isterse herhangi bir özel sağlık kuruluşu; tüm kanser hastalarının tedavileri devlet tarafından karşılanıyor. Kanser tedavisi, belki de dünyada üzerinde ortaklaşa anlaşılmış ve evrensel olarak her yerde aynı şekilde uygulanan tek tedavi şekli. Ülkemizde çocukluk çağı kanser tedavisini gerçekleştiren çocuk onkolojisi uzmanlarının tamamı bu konuda yetkin ve uluslararası alanda da söz sahibi kimseler. Gerek cerrahi gerekse tıbbi tedavi yönünden hiçbir eksiklik söz konusu değil. Bu nedenle, bu farkındalık günlerinde, olayın gerçek amacından sapıp duygusal bir sömürü haline gelmiş olmasından çok rahatsızım.


Sömürü diyorum, çünkü bu konuda bazı vakıf ve derneklerin, çocukları kullanmalarını ben böyle değerlendiriyorum. Görsel olarak insanları etkilemek gerçekten çok kolay. Eminim bugün pekçok merkezde, yüzlerce kişi, kuşkusuz ki haklı olarak gözyaşı döküyor ve son derecede iyi niyetli olarak yardım etmeye çabalıyor. Çoğu vakıf ve derneklerin de ardniyet taşımaksızın çalıştıklarını çok iyi biliyorum.


Sonuç olarak, kanser sonucu yaklaşık olarak tahmin edilebilen bir hastalık. Evresine ve tipine göre uygulanacak tedavi ile elde edilecek sonuç evrensel olarak belli yüzdeler içinde belli. Ülkemizde tedavi konusunda bir sorun olmadığı için, aynı sonuçlar bizim için de geçerli. Ancak, kanserli bir hastanın mağduriyeti böylesi bir şekilde gündeme getirilip kamuoyu oluşturulurken, yenidoğan döneminde herhangi bir anormallik nedeniyle yaşamının ileri dönemlerine sekelli olabilecek çocuklar konusunda hiç de aynı şekilde hakkaniyetli bir yaklaşım göstermiyoruz. Örneğin, spina bifidalı (doğuştan omurilik açıklığı) çocuklarda, rehabilitasyona ne kadar erken başlanırsa, sekelin kalıcı olma olasılığı da o denli az. Aynı şey Down sendromlu çocuklar için de geçerli. El-ayak-omurga anormalliği olan çocuklar, organ yetmezliği olan çocuklar, zeka özürlü çocuklar da öyle. Ve üstelik, devlet kanserli çocuklara gösterdiği ilgiyi bu çocuklara ve ailelerine karşı göstermiyor. Kanserli bir çocukta en yoğun tedavi bir seneyi alırken, bu çocuklarda belki de bir yaşam boyu rehabilitasyon gerekiyor.


Çocuk kanserleri ile ilgili farkındalık gününde, saçsız ve maskeli çocuk resimlerinin paylaşılmasını en güçlü şekilde kınayarak, rehabilitasyon ile gündelik yaşama uyumları sağlanabilecek çocukların da unutulmaması gerektiğinin altını çizmek istedim. Gönül ister ki hiçbir çocuk hasta olmasın, ama hasta olurlarsa da çaresi olsun.


Sağlıklı günler dileklerimle.


Prof. Dr. İrfan Serdar ARDA

Çocuk Cerrahisi Uzmanı


driserdararda@gmail.com

http://driserdararda.com

https://www.facebook.com/ArdaCocukCerrahisiSayfasi

https://twitter.com/drserdararda

https://tr.linkedin.com/in/isarda      


 


 
 
Toplam blog
: 59
: 16759
Kayıt tarihi
: 02.03.13
 
 

Prof. Dr., Çocuk Cerrahisi Uzmanı...   "Çocuk Cerrahisi", çocuklarda tedavisinde cerrahi yöntem g..