Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '13

 
Kategori
Kitap
 

Çocuk kitapları özeldir

Çocuk kitapları özeldir
 

Jules Verne - Balonla beş hafta


Okuma alışkanlığı çocukken başlar. İlk kez, bizim dünyamız dışındaki dünyayı kitaplar sayesinde öğreniriz. Belki de çocuk saflığı ile doğuştan getirdiklerimize en yakın hikayeleri, bu kitaplarda buluruz. Malum, yakın olan sevilir.

Ben inanıyorum ki, çocuk kitapları, çocuklar için yazılmıyor. Aslında yetişkinler için yazılıyor. Çünkü çocuklar zaten, o anlattığımız fantastik diye nitelediğimiz öykülerin içinden geliyor. Maalesef ki; bizler büyüdükçe unutuyor, uzaklaşıyoruz. Hayallerimiz, gerçeklerle perdeleniyor. Şarkıda söylendiği gibi; “Biz büyüdük ve kirlendi dünya”laşıyoruz. En sevdiğim çocuk kitaplarından biri olan Küçük Prens’te der ki; “büyüklere her şeyi açıklamak gerek zaten.”

Bu nedenledir ki; hem halen tatilde olan çocuklarınıza, hem de içinizde bir yerlerde hatırlamayı umutla, sabırla bekleyen çocuk ruhlarınıza bir kitap listesi hazırladım. Okunması kolay, hayal dünyalarını harekete geçiren, saf noktalarınıza dokunan, düşündüren kitaplar.

Şimdi yazacağım listenin tamamı Arkadaş Çocuk’tan çıkmış. Aslında pek çoğumuzun çocukken okuduğu klasikler. Yine de bu yaşta, bu yaşanmışlıkla okunduğunda, bize görkemli yaratıcılık kapılarını açacağına inanıyorum.

Liste şöyle;

1.    Balonla Beş Hafta – Jules Verne; Jules Verne’nin ilk kitabı. Maceraperet bilim adamının, Afrika kıtasını balonla keşfetme hikayesi. Bilim kurgu türünün ilk örneklerinden.

2.    Oliver Twist – Charles Dickens; Yazarın en sevilen dünya klasikleri arasında yer alan hikaye, kötülükler içinde iyilikle var olma çabasındaki Oliver Twist’in maceralarını anlatıyor.

3.    Beyaz Diş – Jack London; Bir kurt-köpek kırmasının hayatta kalma mücadelesi. Yaşamın acımasız kuralları ve sevginin gücü, etkileyici bir hikaye ortaya çıkartıyor.

4.    Peter Pan – J. M. Barrie; Düşler Adası, Kaptan Kanca ve diğerleri. En sevilen çocuk kahramanlarından biri Peter Pan’ın hikayesinde.

5.    Define Adası – R. Louis Stevenson; Sakin bir kış günü Amiral Benbow Hanı’na yerleşen eski bir korsan, esrarengiz bir define haritası ve bu haritanın peşinde koşan korsanlar. Stevenson’un Define Adası, pek çok kez sinemaya uyarlanacak kadar etkileyici.

6.    Mutlu Prens  - Oscar Wilde; Genç yaşta ölen mutlu prensin heykeli şehrin meydanına dikilir. Kimse, O’nun her şeyi ve herkesi duyduğunu ve gördüğünü bilmemektedir. Bir saza aşık olan genç kırlangıç ile dost olurlar ve pek çok insanın hayatını değiştirirler.

7.    Don Kişot – Cervantes; Hepimiz, yel değirmenlerine karşı savaştığımızı zannettiğimiz zamanlar geçiririz. Acaba gerçekten de savaştıklarımız yel değirmenleri midir?

8.    Pollyanna – Eleanor H. Porter; Bazen gerçekten de Pollyanna gibi yaşamın olumlu yanlarını göemeye ya da etrafımızda bir Pollyanna olmasına ihtiyaç duymaz mıyız?

9.    Alice Düşler Ülkesinde – Lewis Carroll; Hangimiz düşler ülkesinde, hangimiz gerçek sandığımız hayatlarda yaşıyoruz? Kendi düşlerimizi biliyor muyuz? Bilmesek de hatırlamaya çalışıyor muyuz?

10.Pinokyo – Carlo Collodi; Hangimiz, yalan söyleyince burnu uzayan tahta çocuğun, aslında bize bizi anlattığını biliyoruz? Gerçekten yalan söyleyince burnumuz uzasaydı, kimse kimseye yaklaşamazdı. Uzun burunlar, mesafeleri de uzaklaştırırdı.

11.Dünyanın Merkezine Yolculuk – Jules Verne; “Riski göze almayanlar, başarılara imza atamazlar” diyor kahramanımızın amcası ve böylece dünyanın merkezine seyahat başlıyor.

12.Siyah İnci – Anna Sewell; Siyah bir atın hayatı boyunca, geçirdiği evreler, iyiler ve kötüler, okuyan herkesi etkileyen bir klasik.

Şimdi de başka yayın evlerinden çıkmış, benim başucu kitaplarım;

13.MOMO – Michael Ende -  Kabalcı Yayınları; MOMO, herkesi dünyada en değerli kişi kendisiymişçesine dinlerdi. O’nunla oynanan oyunlar başka, geçen zaman çok özeldi. Zaman, kalplerde yerleşmişti ve duman adamlar bu gerçeğin bilinciyle, insanların zamanını çalmak için gizli planların peşindeydi. Bu planları bozacak tek kişi ise; MOMO’ydu.

14.Küçük Prens -  Antoine de Saint-Exupery – Mavi Bulut Yayınları ; O’nu hala tanımayan var mı? Çölde kaybolan pilottan bir koyun resmi çizmesini istemişti. Pilot, çizdiği boğa resmini koyun resmi diye kandırmak istediğinde  beğenmemiş, resmi yeniden çizmesini istemişti. Sonunda bir kutu çizmişti pilot. “Koyun nerede?”  sorusuna ise “kutunun içinde” cevabı fazlasıyla mutlu etmişti Küçük Prens’İ.

15.Martı – Richard Bach – Epsilon Yayınları; Martı Jonathan Livingston’un sürüden uzaklaşma cesareti ve kabiliyetine hayran kalmayan var mı? Tekrar tekrar okunası bir kitap.

16.Neyden Dinle – Eylül Yalçınkaya – Nefes Yayıncılık; Bir de bizden. Son dönemlerde çıkan en güzel kitaplardan biri bence. İnsanla hakikat arasındaki görünmez perdeyi aralamak için Ney’in öyküsünü anlatıyor yazar. Tasavvufun yoluna ışık tutuyor.

Elbette, okunacak çok kitap var. Siz de listeye eklemeler yapabilirsiniz.

Okudukça hatırlamanız dileği ile,

Çimen Erengezgin

 
Toplam blog
: 164
: 608
Kayıt tarihi
: 08.09.11
 
 

Yazar ve Yoga Eğitmeni ..