Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '15

 
Kategori
Çocuk Oyunları
 

Çocuk oyunu: Küçük Kara Balık

Çocuk oyunu: Küçük Kara Balık
 

galeri uludagsözlük.com


Müzikli çocuk oyunu Küçük Kara Balık, çocukları, ırmakların, denizlerin büyülü dünyasına davet ediyor.

Oyunu, Üsküdar Stüdyo Sahne’de torunum ve oğlumla izledik. Bir çocuk oyunu; ama yetişkinlerin de zevkle sıkılmadan izleyebilecekleri bir oyun.

Küçük Kara Balık,kitapları dünyanın birçok diline çevrilen İranlı yazar Samed Behrengi’nin en bilinen eseridir. En popüler animasyon filmlerinden Kayıp Balık Nemı 'nun da ilham kaynağı olan bir başyapıt.

Küçük Kara Balık, yaşamının sadece küçücük bir derenin dar sınırlarından ibaret olmadığını düşünür. Farklı dünyalar, değişik yaşamlar tanımak ve özgürce yaşamak ister. Böylece sınırlarını zorlayarak, yeni dünyalara doğru bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuğu sırasında bir sürü maceraya atılır ve yaşam hakkında pek çok şey öğrenir

Annesiyle ufak bir derede yaşayan küçük karabalık, büyük denizlere gitmek ve sonsuz sularda yüzmek istemektedir. Annesi,büyük denizlerdeki tehlikeleri bildiği için gitmesini istemez. O, arkadaşı salyangozun cesaret vermesiyle tüm derelerin ve ırmakların birleştiği büyük sulara doğru yola koyulur. Ancak her köşe başında onu ve onun gibi balıkları bekleyen tehlikelerle savaşmak zorunda kalır. Zorlukların üstesinden gelmenin yöntemlerini öğrenerek yolculuğunu sürdürür. Dostlarının da destek ve yardımıyla yem olmaktan kurtulan Küçük Kara Balık hedefine doğru ilerler.

Denizin en derin sularında yaşayan yaşlı bir balığın, 12.000 çocuğu ve torununa anlattığı bu öyküde, Küçük Kara Balık’ın, çevresindeki bütün baskılara, tutucu düşünce yapısına karşı, özgürlüğe ulaşma çabası ve karşılaştığı zorluklara yaşamı pahasına direnerek diğer balıklara yol gösterici olması anlatılmaktadır

Azeri asıllı, İranlı yazar Samed Behrengi’ nin dünyaca ünlü yapıtından sahneye uyarlanmış Dilimize İlknur Özdemir tarafından kazandırılır Küçük Kara Balık. Oyunlaştıran Günay Ertekin, yönetmen Özer Tunca, sahne amiri Şafak Doğan Yalçın, ışık tasarım Serhat Akın, müzik Oktay Köseoğlu, koreografi Ozan Yıldırım, yönetmen asistan Gülce Çakır, orkestra Mesut Bingöl, Hikmet Çamdalı; kondüvit Onur Kaan Çelebi, ışık kumanda Sercan Sayın, kukla-mask tasarım Ata Camuz

Oyuncular: Ayşe Adıyaman, Sezen Döşer, Ata Camuz, Murat Yatman, Deniz Hasbioğlu, Mustafa Çirkin, Sevda Karabulut, Emine Bilgin, Elif Bestem Sinan, Nihat Çetinkaya  “Küçük Kara Balık’ı” yaşattılar.

Oyun canlı müzikle, ilgi çekici ritimlerle başlıyor. Masal tekerlemesi “evvel zaman içinde bir varmış, bir yokmuş… İle devam ediyor. Bu masalda; devler, periler, cinler yok; balıklar, kurbağalar, yengeç, pelikan, karabatak, kertenkele var. Bu hayvanların rolleri, bir taraftan gölge oyunlarıyla verilirken diğer taraftan oyuncular değişik kılıklara girerek bu hayvanları canlandırıyorlar.


Kukla ve gölge oyunlarından da yararlanılması, oyunu daha da çekici yapmış.

 

·        Oyun, çocuklardamüzik algısının ve sevgisinin gelişmesine,

·        Çocukların, çeşitli müzik ve ritim aletleri ile tanışmasına,

·        Sosyalleşmeyi ve paylaşmayı öğretmesi, gibi daha birçok dilsel, ruhsal ve bilişsel gelişime destek sağlıyor.

·        Kendine güven duygusunun gelişmesine yardım ediyor.

·        Dar kalıpları kırmanın yollarını aralıyor; özgürlüğe kapı açıyor.

 

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..